OTP

A várakozásokhoz képest sokkal erősebb eredményről számolt be az OTP, több jelentős egyszeri tételnek is köszönhetően 382 milliárd forintos adózott eredményt ért el a bankcsoport, ilyen magas eredményre pedig még nem volt példa. A növekedésben a felvásárlások is segítettek, így a lassuló régiós hitelezési trendek mellett is további bevételnövekedést láthatunk. A negyedév során a működési hatékonyság tovább javult, valamint kockázati költségsoron pozitív összeg került elszámolásra csoportszinten is, ez pedig tovább javította az eredményt a szintén pozitív 98 milliárd forintnyi korrekciós tétellel együtt. Mindezeknek köszönhetően rekordprofitot ért el az OTP, és az előrejelzések alapján az idei évet is magas profitabilitással zárhatja a bankcsoport, amely a részvényárfolyamra nézve is további pozitívumot jelenthet.

Közel 1 milliárd eurós profit

Nagy meglepetést okozott az OTP második negyedéves gyorsjelentése, miután a bank bőven felülmúlta az elemzői várakozásokat szinte minden soron. Már az előzetes várakozások is bőven rekordszintű profitról szóltak, köszönhetően több egyszeri pozitív hatásnak is, de ilyen mértékű eredményre nem számított a konszenzus.

  • Éves alapon a teljes bevétel 39 százalékos növekedést mutatott és 547 milliárd forintra emelkedett
  • A működési eredmény 57 százalékkal növekedett, köszönhetően a negyedéves alapon csökkenő működési költségeknek
  • Pozitív kockázati költség került elszámolásra csoportszinten is, amely tovább javította a negyedév eredményét. (A táblázatban negatív előjellel szerepel a kockázati költségsor, amely így összességében céltartalék felszabadítást jelent)
  • A korrigált adózott eredmény éves alapon 75 százalékkal emelkedett, míg a 98 milliárd forint korrekciós tétel után a konszolidált adózás utáni eredmény ötszöröződött éves alapon, ezzel 382 milliárd forintra emelkedett

A bevételek esetében szintén rekordszintet láthatunk, azonban a nettó kamatbevétel sor csak kisebb meglepetést jelentett, mint az egyéb bevétel sor, amely több mint duplája az előző negyedév bevételeinek. Elsősorban ez okozta, hogy a várakozásokat jelentősen felülmúlta a bevétel. Az egyéb bevételek kisebb része az értékpapír eredményhez köthető, míg a hozamgörbe lefele tolódása miatt, a babaváró hitelek, és a CSOK esetében valós érték korrekció történt, amely 34 milliárd forinttal javította a bevételeket.

A nettó kamatbevétel a negyedév során tovább javult, mindez összességében a mérlegfőösszeg éves alapon 20 és negyedéves alapon is 2 százalékkal növekvő mértékének köszönhető, valamint a nettó kamatmarzs is javulást mutatott az első negyedévhez képest, mivel 3,77 százalékos szintre növekedett. Az OTP Core esetében csökkenő kamatmarzsokat lehetett látni az elmúlt negyedévekben, az előző negyedévhez képest 10 bázisponttal ugyan javult a nettó kamatmarzs, de így is csak a 2 százalékos szint környékén van a kamatmarzs, szemben például a tavalyi második negyedév 2,69 százalékos szintjével. Az eurózónás kamatkörnyezet szintén emelkedett az EKB kamatemeléseinek köszönhetően, ez pedig a csoport főbb leánybankjainál javítani tudta a nettó kamatmarzsot. Mindössze Ukrajnában volt marzs visszaesés az előző negyedévhez képest.

A bevételek magas szintje mellett a működési költségek negyedéves alapon csökkentek is. Bár a bérinflációs nyomás látható az eredményekben, a csökkenő amortizációs költségek, valamint az első negyedévhez képest csökkenő felügyeleti díjak miatt alacsonyabb működési költséget láthatunk az eredménykimutatásban, így a működési eredmény az előző negyedévhez képest is 40 százalékkal tudott emelkedni.

A kockázati költségsoron eddig leginkább csak az egyes leánybankoknál lehetett látni kockázati költség felszabadítást, azonban a negyedév során csoportszinten is összességében pozitívak lettek a kockázati költségek. Az egyes országokban persze ettől eltérőek a trendek, például az OTP Core és Szerbia esetében növekedés volt megfigyelhető, míg a bolgár, horvát, román, orosz, és ukrán leánybankok esetében csökkentek a kockázati költségek. A kockázati költségeket pozitívan befolyásolták az IFRS 9 modell paramétereinek felülvizsgálata, valamint a román operációnál a Faktoring által kezelt hitelek eladása is.

Mindezek eredményeként a korrigált profit éves alapon 75 százalékkal tudott növekedni 283 milliárd forintra, amely az előző negyedévhez képest is több mint 50 százalékos növekedés. Látható, hogy az egyszeri tételek mellett az akvizíciók is nagyobb növekedést hoztak, emellett pedig a működési hatékonyság is javult.

A negyedéves rekordprofithoz nagymértékű egyszeri tételek is hozzájárultak, a korrekciós tételek között a következő hatások kerültek elszámolásra:

  • 84 milliárd forint (245 millió euró) került elszámolásra az Ipoteka Bank konszolidálása miatt
  • Az extraprofit adó módosítás 25,6 milliárd forintos pozitív hatást jelentett
  • 6,5 milliárd forint plusz jelentett a OTP-Mol sajátrészvény csere tranzakció
  • A kamatstop meghosszabbítása pedig 17,9 milliárd forinttal csökkentette a korrekciós tételeket

Tovább lassuló hitelezés

A hitelezés a régióban láthatóan lassul, sőt a legtöbb leánybanknál, illetve az OTP Core esetében is a hitelállományok negyedéves szinten stagnálást mutatnak, mindössze Bulgáriában sikerült 7 százalékkal növelni negyedéves alapon a hitelállományt, de a szintén fontos szlovén leánybanknál stagnálást mutatott a hitelállomány. Az ukrán és az orosz leánybank esetében pedig a hitelállományok csökkenése figyelhető meg. Organikusan a bank teljesítő hitelállománya 2 százalékkal emelkedett negyedéves alapon. Mindez enyhe negatívumként értékelhető, és a bevételeknél is látható, hogy egyszeri tételek befolyásolták a jelentős növekedést, persze a nettó kamatbevétel is szépen tudott növekedni.

A hitelportfólió minősége továbbra is stabil, a 90 napon túl nem teljesítő hitelek állománya éves és negyedéves alapon is kisebb mértékben csökkent, ezzel pedig a késedelmes hitelek arány a portfólión belül 2,9 százalékra csökkent.

A menedzsment előrejelzése alapján azonban az idei évben a teljestő hitelállomány bővülése elérheti az 5 százalékot, valamint a mostani jelentés alapján is látható, hogy várhatóan erős eredményt érhet el az OTP csoport az idei évben. A 2022-es évben 18,8 százalékos ROE-val zárt a bank, a menedzsment előrejelzése alapján a korrigált ROE meghaladhatja a tavalyi szintet, ezzel pedig a 20 százalék körüli szint is elérhetőnek tűnik, amely magas szintet jelentene a régiós bankok között. A második negyedéves eredményt több jelentős egyszeri tétel is befolyásolta, így nehéz lesz megismételni ezt az eredményt, viszont az alapfolyamatoknál is a stabilitás látszódik, annak ellenére, hogy a hitelezés növekedése nem erős, és a csökkenő új hitelkihelyezések mértéke látható a hitelállományok csökkenésében, illetve stagnálásában is. Pozitívum, hogy az orosz és az ukrán operáció esetében már nem került sor nagyobb leírásokra, bár a háború miatt a kockázatok továbbra is fennállnak, de a portfólió egyre kisebb részét teszi ki ez a két ország, tehát az esetleges negatív hatások is mérsékeltebbek lehetnek. A leánybankok profithozzájárulása pedig a negyedév során is közel 70 százalékos volt a korrigált eredményhez.

Technikai elemzés

Az OTP részvényárfolyama már a jelentést megelőzően az idei csúcsra emelkedett, ezzel a magyar tőzsdét is gyakorlatilag az OTP részvényárfolyama húzta felfele. Az részvényárfolyam egy emelkedő trendcsatornában mozgott, azonban a héten ebből a trendcsatornából kitört a részvény. Tegnap a trendcsatornát látszólag visszatesztelte a részvény, de nem süllyedt a trendcsatorna alá, amely alapján pozitív folytatásra lehet számítani, különösen a gyorsjelentés fényében. Az első ellenállásszint a 14000 forint lehet, azonban ezt könnyen áttörheti a részvény, e szint felett pedig a 15000 forint szint lehet a következő ellenállás. Korábbi lokális csúcsok ebben a zónában 2021-ben voltak, a tavalyi évben gyors zuhanással törte le az OTP részvénye ezeket a szinteket. A mostani trendcsatorna magassága 1400 forint, amely a mostani kitörési ponttal számolva szintén a 15000 forint körüli szintet jelöli ki, mint következő ellenállás.

Az OTP napi grafikonja (2023. 08. 10. nyitás előtt)

Relatív értékelés

A negyedéves ROE egyszeri hatások miatt is alakult 45 százalékos szinten, természetesen az egész évre vonatkozóan nem lehet ekkora profitabilitást várni. A menedzsment előrejelzése alapján viszont elképzelhető a 20 százalék körüli ROE szint is, amely bőven indokolhatná a jelenleg saját tőke feletti értékeltséget még ilyen magas hozamkörnyezetben is. Jelenleg 12782 forint az egy részvényre jutó saját tőke, míg az előretekintő várakozások 14000 forint környékén találhatók jelenleg. Az európai bankok árazása alapján ilyen magas ROE szintnél ez nem tűnik túlzó árazásnak, ugyanakkor jelentősebb alulértékeltségről sem lehet beszélni.

Az elmúlt időszakban az OTP árfolyama meghaladta korábbi fair érték becslésünk (12900 forint) szintjét is. Emellett az OTP árfolyama közelíti a konszenzusos célár szintjét is, amely jelenleg 14100 forint környékén van, ennél alig 5 százalékkal van alacsonyabban az árfolyam.

Korábbi elemzéseink az OTP-ről:

OTP: Rekordprofithoz segíthették hozzá az akvizíciók a bankot

OTP: Akvizíciók segítik a bankot

OTP: Javulás várható a banknál

OTP: Enyhén alulértékelt lehet a bank

OTP: Stabilan zárta az évet a bankcsoport

OTP: Lassuló növekedésre van kilátás

Disclaimer: Az elemzés szerzője nem rendelkezik OTP részvényekkel

Tartalom lezárása:2023.08.10 07:22
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Magyar blue chipek: Kissé lemaradó a hazai piac
KBC Equitas | 2023.07.10 11:46
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
OTP: Rekordprofithoz segíthették hozzá az akvizíciók a bankot
Grébel Szabolcs | 2023.08.08 15:06
Több egyszeri pozitív hatás is jelentkezett
Magyar blue chipek: Óvatos kezdés a hazai piacon
KBC Equitas | 2023.07.31 11:40
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Új csúcsok fele
KBC Equitas | 2023.07.17 12:00
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Az OTP húzza fel a hazai tőzsdét
KBC Equitas | 2023.08.07 11:41
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Gyengébb kezdés a magyar piacon
KBC Equitas | 2023.07.24 12:29
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?

Marathon Oil: Fordulhat az olajárral együtt?

Grébel Szabolcs | 2024.05.16 13:25
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Magyar Telekom: Várakozásokon felüli eredmények

Varga Dániel | 2024.05.16 10:51
Könnyedén vette az akadályokat a cég