Az elmúlt időszakban esést lehetett látni az olajárakban, elsősorban a kínai korlátozásokkal kapcsolatos hírek miatt. Azonban emellett több tényező is befolyásolhatja az árakat, például az EU által tervezett árkorlátozás is az orosz olajra. A WTI grafikonján látható, hogy jelenleg egy sávban történő oldalazás alakult ki, azonban a napokban közel került a 76 dolláros szint letöréséhez is, a várható bejelentések pedig nagyobb volatilitást hozhatnak a piacon.

Továbbra sem teljesítenek gyengén az olajcégek, bár az elmúlt héten volt egy kisebb megingás az árfolyamokban, és az olajárak is relatív alacsonyabb szinten tartózkodnak, több hónapos időtávon nézve még mindig felülteljesítő a szektor. Ugyanakkor több tényező is befolyással lehet most az árakra:

  • Az egyik az EU által tervezett árkorlátozás az orosz olajra
  • A kínai kereslet alakulása
  • Az amerikai készletek alakulása
  • OPEC kitermelési korlátozásai

A fundamentális tényezők mellett érdemes megnézni a WTI technikai képét is. Az elmúlt hónapokban 76 dollár körül volt a mélypont, azonban napon belül tegnap előtt is e szint alá csökkent az árfolyam. Technikai értelemben egy dupla alj és egy dupla csúcs alakult ki a grafikonon. A 76 dolláros szint ebben az esetben támaszt jelenthet, míg a 94 dollár körüli csúcsok ellenállást jelenthetnek.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az olaj ára ezen szintek közé szorult be. A napon belüli visszahúzás a 76 dolláros szint alól viszont arra utalhat, hogy erősebb támasz alakulhatott ki. Amennyiben ezt a sávot megtartja az árfolyam, akkor oldalazás várható, leginkább a 80-85 dolláros szintek körül rövid távon.

A WTI napi grafikonja (2022. 11. 23. 13:00)

Az olajárakban a keresleti és kínálati faktorokon keresztül most vegyes hatások érvényesülnek, és továbbra is nagy a bizonytalanság több tényezővel kapcsolatban is. Fontos hatás lehet az olajárakra az Európai Unió által tervezett ársapka bevezetése az orosz olajra. Az eddigi értesülések alapján 65 és 70 dollár között lehet az árkorlátozás. Maga az ár viszont még mindig magasabb, mint Oroszország átlagos kitermelési költsége. Ugyanakkor szintén kérdés, hogy az ársapka esetleges bevezetése után hogyan változnak meg a kínálati viszonyok, hiszen Oroszország korábban bejelentette, hogy nem szállít azon országok számára, akik alkalmazzák ezt az ársapkát.

Jelenleg azonban a Brent Ural spread is 25 dollár környékén van, amely 86 dolláros Brent árfolyamnál, amely egyébként pont közel van a tervezett ársapka szinthez. Jelenleg 65 dollár körül mozog az orosz olaj ára is, így egyébként a mostani árakkal számolva az ársapka bevezetése nem jelentene nagy változást.

Az olajárak azonban a tervezett ársapka bejelentésére esés következett be, de kérdés, hogy a konkrét javaslat milyen árfolyamot fog tartalmazni. Egy nagyon alacsony ár, illetve ennek hatásaként a kínálat szűkülése viszont inkább növekedést kellene, hogy okozzon az árakban.

Az orosz olaj körüli kérdések mellett viszont az elmúlt napokban a kínai korlátozások fenntartása miatt esett leginkább az olaj árfolyama, illetve a romló globális makrogazdasági kilátások miatt, amely a keresleti oldali csökkenést hozna magával. Az EU által tervezett ársapka mellett pedig az OPEC döntései befolyásolhatják leginkább a kínálati oldalt az olaj árfolyamában. Korábban az OPEC nagymértékű, napi 2 millió hordós, kitermelés csökkentést jelentett be, azonban a közelmúltban már olyan információk jelentek meg, hogy a téli időszakban elképzelhető, hogy a kitermelés növelésére is szükség lenne. A tagországok előzetesen megosztottak a kérdésben, így a december eleji OPEC döntés szintén hozhat érdekességeket az olaj piacán.

A kínálati oldal másik tényezője pedig az elmúlt hetekben szintén csökkenő amerikai olajkészletek. Az API adatai alapján több mint 2 millió hordóval csökkentek múlt héten a készletek, ezt azonban még az EIA adatai alapján is meg kell erősíteni. Látható tehát, hogy nagyon vegyes tényezők befolyásolják most az olajpiacot, amely nagyobb volatilitást hozhat rövidtávon az árfolyamokban.

Az egyes részvényeket nézve pedig ez szintén eltérően csapódhat le az árakban. A kitermelő cégek esetében nyilván az olajár csökkenés, illetve a nagyobb volatilitás sem annyira kedvező, bár a mostani olajárszintek mellett még mindig bőven nyereséges működést tudnak fenntartani a cégek.

Az upstream cégek mellett viszont a jelenlegi környezetben a finomító cégekre is érdemes lehet odafigyelni, valamint az integrált cégekre. Erre például a Marathon Petroleumról szóló elemzésünkben is felhívtuk a figyelmet. Továbbá az olajszektorra ható tényezőkkel kapcsolatban az alábbi elemzésünkben is foglalkoztunk.

Az európai integrált olajcégek nem teljesítettek rosszul az elmúlt időszakban, viszont az amerikai cégeknél már megosztottabb a kép az egyes szegmensekben. Látható, hogy az olajárak esésével már a kitermelő cégek részvényei rontottak a teljesítményen, miközben az integrált cégek is a finomítók részvényei emelkedni tudtak ebben a környezetben is.

A finomítói marzsok az elmúlt időszakban még mindig magasak voltak, valamint az amerikai üzemanyagárak is magas szinten maradtak, amely továbbra is kedvező a finomítóknak az olajár oldalazása és csökkenés mellett is. Így tehát a nagy integrált cégek (Exxon, Chevron), valamint a finomítók közül például a Marathon Petroleum, Valero is kedvező helyzetben maradhat és ez a részvényárfolyamokon is látszódhat.

 

Tartalom lezárása:2022.11.23 13:37
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Chevron, Exxon: Rekorderedmény az olajcégeknél
Grébel Szabolcs | 2022.07.29 16:00
Tovább emelkedhetnek a részvények
Marathon Petroleum: Eljön a finomítók ideje?
Grébel Szabolcs | 2022.09.20 13:28
Még mindig magasak a finomítói marzsok
Mire számítsunk az olajpiacon?
Grébel Szabolcs | 2022.09.22 14:51
Tart a korrekciós szakasz az olajárakban
Exxon: Itt az újabb rekord!
Grébel Szabolcs | 2022.10.28 16:15
Szárnyaló profitok az energiacégeknél
Előrejelezhetők az olajárfolyamok?
Grébel Szabolcs | 2022.10.07 16:22
Többféle módszer közül is választhatunk
Havi mélypontról fordulnak az olajárak?
Grébel Szabolcs | 2022.08.23 15:17
Érdekes mozgások az olajpiacon

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.08 08:32
Forint, légitársaságok, Apple, gyorsjelentések

Új erőre kaphat a Mastercard

Varga Dániel | 2024.05.07 15:38
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Gyengébb előrejelzés ellenére kilőtt az Infineon

Mohácsi Mihály | 2024.05.07 14:03
A ciklus alját árazzák a befektetők