Támaszszint kiépítése látszódik a Nasdaq index esetében, valamint a múlt héten kialakult rali is utalhat egy fordulat kezdetére. Emellett a Fed kamatvárakozásaiban is már a fordulat jelei kezdenek látszódni, és már belátható időn belül elkezdett kamatcsökkentést árazni a piac. Habár ezzel kapcsolatban vannak kockázatok, a várakozások alapján az eddig magas értékeltsége miatt és technológiai túlsúlya miatt alulteljesítő Nasdaq indexben is elérkezhet egy felülteljesítés, esetlegesen rövidtávú felpattanás. Így kereskedési ötletet fogalmazunk meg a Nasdaq indexre vonatkozóan.

A tavalyi évben a technológiai szektor túlsúllyal rendelkező Nasdaq index alulteljesítő volt a többi indexszel szemben. A magasabban értékelt cégek a hozamemelkedésre sokkal érzékenyebben reagáltak, valamint a lassuló gazdasági környezetben a magas növekedéssel rendelkező vállalatok részvényei szintén sokkal érzékenyebbek voltak a növekedési várakozások csökkenésére, mivel a magasabban értékelt részvények esetében arányaiban sokkal nagyobb részt tehet ki a jövőbeli növekedés.

Rövid távon azonban az inflációval és a munakerőpiaccal kapcsolatban is inkább kedvező adatok érkeztek az Egyesült Államokból, és főként az infláció fékeződésére utaló adatok adhattak optimizmust a piacnak, amely természetesen a Nasdaq index esetében is jól látható volt. Emellett az index technikai képét is érdemes figyelemmel kísérni, mivel a napokban fontos támaszszintet épített ki az index. Ez alapján egy rövid távú felpattanást valószínűsítve kereskedési ötletet fogalmazunk meg, amelyet a kamatvárakozások alakulása is támogathat.

A piaci várakozásokban tehát a közelgő kamattető a Fed alapkamatában, valamint egy másfél éves időtávon már a kamatcsökkentés is megjelenik, amely akár pozitív hatással is lehetne az indexre és a technológiai szektorra is, ha a diszkontráták oldalát nézzük. A másik fontos kérdés, hogy a nyereségben tud-e nagyobb mértékű növekedés jönni, mivel rövidtávon egy lassuló növekedéssel nézünk szembe.

Az értékeltségi mutatószámok is visszaestek szinte minden index esetében. A Nasdaq magasabb értékeltségi mutatószámait nézve az árfolyamban látható visszaesés magasabb volt. Az S&P 500 előretekintő P/E rátája jelenleg 17 körül, míg a Nasdaq esetében 20 feletti az érték, tehát a nagy visszaesés ellenére is még az S&P 500-hoz viszonyítva magasabban értékelt a Nasdaq, de természetesen historikusan is látható ez a prémium az index árazásában.

Szintén látható (bár nem a legerősebb a kapcsolat) a Nasdaq értékeltsége és a 10 éves kötvényhozam közötti negatív korreláció. Tehát, amikor a kötvényhozamok magas szinten tartózkodtak a múltban általában az értékeltség is alacsony volt.

Az alacsonyabb értékeltség során pedig általában az előretekintő hozamok már közép távon javulhatnak, és 2022 során jelentős csökkenés következett be az indexeknél. Erről bővebben az évindító nagyelemzésünkben is írtunk.

Ez alapján a Nasdaq emelkedését a kötvényhozamok csökkenése tudná támogatni. A 10 éves amerikai kötvényhozam esetében is a 4 százalék feletti szintekről már 3,6 alá esett be a hozam. A rövid oldali kamatvárakozások terén pedig az látható, hogy a piac már 2023 második felére kamatcsökkentést áraz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Fed kommunikációja ezzel egyelőre ellentétes és a magas kamatszint fenntartását tartják indokoltnak. Azonban a piacon elindulhat a kamatcsökkentésre vonatkozó spekuláció is, amely akár a magasabban értékelt technológiai részvények felé terelné ismét a befektetőket, mivel relatív historikusan alacsony értékeltségi szintek alakultak ki ezekben a részvényekben is.

A hozamok és diszkontráták mellett azonban még lényegesebb elem, hogy hogyan fog alakulni az indexben szereplő vállalatok bevétele és nyeresége. Korábban 2016-tól kezdve láthattunk egy felfele ívelő ciklust, majd a koronavírus járvány után, míg tavaly erőteljesebb lassulás következett be a növekedésben.

Többéves időtávon a lassuló EPS-növekedésű években keletkezhettek jó beszállópontok az indexben. Természetesen a lassuló EPS növekedéssel járó időszakok is eltarthattak egy-másfél évig is, és ezalatt az indexben is nagy volt a volatilitás. A középtávú előrejelzésekben az látható, hogy a következő években 2024-től valamelyest gyorsulhat az EPS növekedés, de 2023-ban még lassuló növekedésre készülhetünk.

Technikai kép

Erősebb támaszszintet építhetett ki a Nasdaq index a 10500 és 10800 pont közötti zónában, és egy dupla alj is kialakulni látszik az indexben. Pénteken pedig komolyabb rali alakult ki az amerikai piacon, amelyben a Nasdaq index is 2,8 százalékkal tudott emelkedni.

A 2021-es csúcsponttól számítva ugyanakkor az index 34 százalékkal esett vissza, a csökkenő trend pedig már több mint egy éve tart. A koronavírus járvány előtt 2020-ban viszont 9700 környékén volt a csúcspont, tehát az index még jelenleg is magasabb szinten jár.

A napi grafikon alapján a 12000 pontos szint körül húzódnak meg a korábbi lokális csúcspontok, míg a csökkenő trendvonal 11600 pont környékén található jelenleg. Erőteljesebb trendfordulós jelzés az lehetne, ha a csökkenő trendvonalat és a 200 napos mozgóátlagot is sikerülne áttörnie az indexnek.

A Nasdaq napi grafikonja (2023. 01. 09. nyitás előtt)

Jelenleg a heti grafikon alapján is a 200 hetes mozgóátlag alatt tartózkodik az index, amelyre utoljára a 2008-as válságot követő időszakban volt példa. A 10700 pont körüli zóna fontos szerepet tölt be, hiszen most itt alakulhatott ki támaszszint, illetve a heti grafikon alapján is már több fordulós gyertya is megjelent. A hosszabb távú csökkenő trendvonal áttörése azonban várat magára, ez lenne igazán „bullish” jelzés a Nasdaq index esetében is.

A Nasdaq heti grafikonja (2023. 01. 09. nyitás előtt)

Stratégia

Rövid távú fordulat esetén első körben a korábbi lokális csúcspontokat célozhatja meg az index, valamint a 200 napos mozgóátlag szintjét a 12100-12200-as zónában. A pénteki záróártól ez közel 10 százalékos emelkedést jelentene. Fontos azonban figyelni a hosszabb távú csökkenő trendvonalra is, amelyet az indexnek át kell törnie ahhoz, hogy elérje az előbb említett szinteket, ebben az esetben ez trendforduló is utalna.

A jelenlegi volatilis piaci környezetben érdemes konzervatívan tekinteni a kockázatkezelésre, emiatt a stop-loss szintet 10600 pontnál határozzuk meg. A szint elérése az indexnél egy újbóli lefordulásról árulkodna, ráadásul fontos támaszok is eleshetnének, ebben az esetben pedig valószínűsíthető, hogy az index értéke is tovább fog csökkenni.

A meghatározott célszint és stop szint alapján a hozam kockázat arány valamivel 2 felett alakul. A mai határidős indexadatok alapján kisebb emelkedés várható az amerikai tőzsdéken is, valamint ma Európában is jó a hangulat. A várható magasabb nyitóárfolyam pedig természetesen hatással lehet a célszint alapján számított hozamra, amely 9-10 százalékkal lenne magasabban.

A Nasdaq napi grafikonja (2023. 01. 09. nyitás előtt)

Kockázatok

A kisebb rali megindulása a Nasdaq indexben elsősorban a vártnál kedvezőbb amerikai makroadatok, valamint a kamatemelési várakozások csökkenésének köszönhető. A várakozásoknál negatívabb makroadatok, illetve a kametemelési várakozások növekedése nyilván negatívan befolyásolná a Nasdaq értékeltségét, ezzel együtt az index értékére is negatívan hatna. A magasabban értékelt technológiai szektor sokkal érzékenyebb a kamatemelési várakozásokra, ahogyan ez a tavalyi év során is látható volt, valamint a gazdasági növekedésben bekövetkező lassulás. Illetve a makrogazdaság mellett szektorspecifikusan is megjelennek negatív hatások, akár a félvezető gyártásban vagy a szoftverpiacon is. Az Egyesült Államok és Kína technológiai versenyfutását, valamint a kereskedelmi korlátozásokat pedig szintén a kockázatok közé lehet sorolni. Bővebben az évindító nagyobb elemzésünk utolsó fejezetében is írtunk a kockázatokról.

A Nasdaq index mozgását leginkább ETF-ek és certifikátok segítségével követhetik le a befektetők, amelyekből számos alap is elérhető a WebBroker kereskedési felületén, valamint a KBC Equitas ETF keresőjében.

Korábbi elemzéseink:

Disclaimer: Az elemzés szerzője nem rendelkezik az indexhez köthető termékekben kitettséggel

Tartalom lezárása:2023.01.09 15:13
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Drasztikus fordulat a piacokon
KBC Equitas | 2022.11.11 11:19
Rég nem látott erő mutatkozik a tőzsdéken
Megmozgatta a piacokat a Fed
KBC Equitas | 2022.12.01 14:28
Pozitív üzenet érkezett a jegybanktól

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Alphabet: Kimagasló a felhőszegmens teljesítménye

Mohácsi Mihály | 2024.04.26 15:22
Új csúcson indíthatja a részvény a kereskedést

OTP: Még mindig alacsonyan értékelt

Grébel Szabolcs | 2024.04.26 14:45
Erősen teljesít a bankcsoport

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.04.26 08:29
Amerikai gazdaság, kötvényhozamok, Microsoft, Alphabet