Tőzsdei kereskedés


Piacok

Mi a prompt piac?

Azonnali piac. Itt a teljesítés a szerződés megkötésével egyidejűleg megtörténik. A nem határidős piacot hívják így.

Mi a derivatív piac?

Határidős piac. A határidős piacon egy pénzpiaci termék jövőbeli árának alakulására lehet üzletet kötni. A határidős termékek közül online rendszereinkben - tekintettel a határidős termékek likviditására - csak az adott év decemberi lejáratú BUX instrumentuma érhető el.

Mi az OTC-piac?

Tőzsdén kívüli piac. A befektetési vállalkozások és pénzintézetek közötti közvetlen piac. Társaságunk az OTC piacon csak állampapír ügyletekre (diszkont kincstárjegy, államkötvény) adott megbízásokat hajt végre.


Termék

Milyen termékeket érhetek el a KBC Equitasnál?
 • A Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvényeket
 • Az online kereskedési rendszerekből elérhető külföldi piacok bizonyos részvényeit
 • A Budapesti Értéktőzsdén forgó befektetési jegyeket
 • Diszkont kincstárjegyeket
 • Államkötvényeket
 • A Budapest Értéktőzsdén forgó certifikátokat
 • Az online kereskedési rendszerekből elérhető külföldi piacokon forgó ETF-eket és certifikátokat
 • Derivatív termékek közül a decemberi lejáratú BUX-ot
Mit tegyek, ha egy értékpapírt nem találok a rendszerben az elérhető piacokról? 

Elképzelhető, hogy a keresett részvény árfolyama nem éri el az 1 dollárt? Ez esetben kérjük olvassa el közleményünket a centes részvények kereskedésének korlátozásáról.

Társaságunknál LP (Limited Partnership) típusú termékekkel nincs lehetőség kereskedni.

Rendszerünkben ha nem talál egy értékpapírt, lehetősége van arra, hogy a papír felvételét kérje, mi pedig mihamarab, lehetőleg napon belül, de legfeljebb az igény beérkezését követően 36 órán belül igyekszünk Önt tájékoztatni a sikeres papírfelvételről.

A papírfelvétel kezdeményezésének módja:

 • Írja meg az info@kbcequitas.hu email címre, hogy mely papír felvételét szeretné kérni (pontos megnevezés, esetleg ticker kód)
 •  Az emailben mindenképpen írja meg a papír ISIN kódját is, illetve hogy mely piacon jegyzik
 • A papír felvételét követően emailben tájékoztatjuk Önt
Tranzakciók elszámolási ideje

Mit jelent a t+2 napos elszámolás vételnél?

Ha Ön a prompt (azonnali) piacon vásárol valamilyen értékpapírt (például részvényt, befektetési jegyet, certifikátot), akkor a megvásárolt értékpapír a tranzakciót követő második napon jelenik meg fizikailag is a számláján, és a vételár is ekkor kerül fizikailag levonásra.

A papír jogilag már a megvásárlás pillanatában a tulajdonába kerül, így rendelkezhet is felette. Tehát a megvásárolt papírt azonnal el tudja adni. A vételár pedig ugyan a számláján marad fizikailag 2 napig, de jogilag már nem az Öné, így nem rendelkezhet vele.

Mit jelent a t+2 napos elszámolás eladásnál?

Értékpapír eladásnál a bevételként jelentkező összeg is csak 2 munkanappal később jelenik meg a számláján fizikailag.

Az összeget azonban az eladást követően azonnal fel tudja használni a prompt piacon vásárlásra, hiszen az ott vásárolt papírt is csak 2 munkanappal később kell fizikailag kifizetnie, amikorra a másik papír eladásából származó összeg már szintén fizikailag rendelkezésére fog állni.

Eladás után tudok-e azonnal  kereskedni?

Ha t+2 napos elszámolással elad egy részvényt, és az abból származó - még csak jogilag rendelkezésre álló - pénzből egy t+2 napnál rövidebb elszámolású ügyletet szeretne végrehajtani (pl.: devizaváltás, határidős befektetés), arra is lehetősége van.

Ebben az esetben - mivel az értékpapírvásárlás olyan pénzből történik, ami még nem érkezett meg - azokra a napokra, amíg a fizikai egyenlege negatív állományba fordul, késedelmi kamatot számítunk fel, amelyről kondíciós listánkból tud tájékozódni.

A t+2 napos elszámolásnak akkor van még jelentősége, ha az összeget el szeretné utaltatni, vagy fel szeretné venni a pénztárban. Ilyenkor meg kell várnia az elszámolási időszak leteltét, hogy az összeg fizikailag is rendelkezésére álljon.Megbízástípusok

Mi a különbség a short és a long típusú megbízás között?

Long típusú ügylet, amikor árfolyam emelkedésben bízva értékpapírt vásárolunk, majd drágábban eladjuk. Short típusú ügylet ennek az ellenkezője, ilyenkor árfolyamesésre játszva anélkül adunk el értékpapírt, hogy azzal rendelkeznénk, majd később olcsóbban visszavásároljuk.

Shortolni Társaságunknál certifikátokkal, ETF-ekkel, Technikai DayTrade keretén belül, illetve a határidős instrumentumokkal van lehetőség. Úgy tud short pozíciót nyitni, hogy részvényre egy Technikai DayTrade, a decemberi lejáratú BUX-ra pedig egy normál eladási megbízást ad be a rendszerbe. A nyitott short pozíciót úgy tudja zárni, hogy részvényre Technikai Daytrade, a BUX-ra normál vételi megbízást ad be, amely teljesül is.

Lehet-e shortolni napon túl a KBC Equitasnál?

Igen, több tetrmékkel is lehet shortolni. Ezekről a Shortolás aloldalunkon olvashat bővebben

Mit jelentenek a készletértékelési elvek?

A készletértékelési elvet eladási megbízás esetén tudja beállítani, és ezzel tudja meghatározni, hogy az azonos értékpapírból különböző árszinteken vásárolt papírok közül melyiket kívánja értékesíteni. A jelenleg hatályos SZJA törvény 67/A. §-a szerint a tőzsdei ügyletből származó jövedelem adóköteles.

A tőzsdei ügyletből származó adóalap után az adó mértéke 16%.

1. FIFO: First In First Out. A legrégebben vásárolt részvényt értékesíti.

2. LIFO: Last In First Out. Az utolsóként vásárolt részvényt értékesíti.

3. LOFO: Lowest In First Out: A legalacsonyabb áron vásárolt részvényt értékesíti.

4. HIFO: Highest In First Out. A legmagasabb áron vásárolt részvényt értékesíti.

Figyelem!

A rendszer nem különbözteti meg a Normál és a DayTrade-ben vásárolt papírokat. A párosításnál mindig a készletértékelés módja a mérvadó, az eladások pedig csak korábbi vételekkel párosodhatnak. Így előfordulhat, hogy egy DT eladás egy korábbi Normál megbízással vásárolt papírral lesz párosítva.

Fontos megjegyezni, hogy a Technikai Daytrade megbízások kivételt jelentenek, ugyanis ezek a megbízások csak hasonló típusú (Technikai Daytrade) megbízással tudnak párosodni.

További információk a készletértékelésről.

Rosszul állítottam be a kereskedés során a készletértékelési elvet, és nem azt az értékpapírt adta el a rendszer, amit szerettem volna. Mi a teendő?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/A. § (3) bekezdése szerint a tőzsdei ügyletekről a befektetőnek saját magának kell nyilvántartást vezetnie és az alapján kell elkészítenie az adóbevallását. Így a KBC Equitas nyilvántartási rendszerében szereplő adatok csak tájékoztató jellegűek, az adóbevallásnál nem irányadóak.

Ennek megfelelően az ügyfelünk tetszés szerint, saját magának állíthatja be az értékelési elveket, ám annak a személyi jövedelemadó-bevallás készítésénél jogi relevanciája, kötelező ereje nincs, az adóbevallás elkészítéséhez a befektető saját - esetleg a beállított készletértékeléstől független - nyilvántartása szolgál alapul. 

Mire jó a stop-limit megbízás?

A stop-limit megbízás elsősorban a veszteség elvágására és a nyereség bebiztosítására alkalmas, amelyet minden felelős befektetőnek használnia szükséges a kockázatok kezelése érdekében.

A stop-limit megbízást emellett emelkedő tendenciában való vásárlásra is lehet akár használni

FIGYELEM! 

A vételi megbízás csak értékpapír megvásárlására vonatkozik, azon belül nem lehet megadni megbízást eladásra is. A stop megbízáshoz a már megvásárolt papírokra egy új eladási megbízást is be kell adni. Rendszerünk tehát csak eladási megbízás megadása esetén ad el, és csak vételi megbízás megadása esetén vásárol.

1. Veszteségek elvágása, nyereségbiztosítás (eladni a részvényt, ha zuhanni kezd az ára): Minden nyitott pozícióra be kell adni stop megbízást, amely kedvezőtlen kimenetel esetén komoly veszteségektől tud minket megóvni, pozíciónk lezárásával.  

A sikeres vételi megbízást követően a pozícióra egy új eladási megbízást kell megadni, a stop opció kiválasztása mellett egy aktiválási ár megadásával. Ajánlata mindaddig nem kerül be a tőzsde ajánlati könyvébe, amíg a meghatározott aktiválási áron, vagy az alatt kötés nem születik az adott részvényre. Amint ilyen kötés születik, az ajánlat már egy sima limitáras megbízásként működik, tehát a limitárnak kisebbnek kell lennie, mint az aktiválási ár.

Péda: Ön OTP részvényt vásárolt 4000 Ft-on és elhatározza, hogy nem szeretne 200 Ft-nál többet veszíteni részvényenként. Ezért Ön ad egy stop-limit eladási ajánlatot 3800 Ft-ra szóló limitárral és - a teljesülés biztonsága érdekében - 3820 Ft-ról szóló aktiválási árfolyammal. 
A kereskedési rendszer aktiválja az ajánlatot, ha az aktiválási áron (3820 Ft-on) vagy annál alacsonyabb áron kötés születik. Az aktivált ajánlat annyit jelent, hogy a megadott limitárral a megbízás azonnal bekerül az ajánlati könyvbe. Ha ezzel a limitárral kötés tud születni, akkor az aktiválódott limit eladási megbízás teljesül.


2. Vásárlás emelkedő tendenciában: Ez az eset akkor áll fenn, ha a befektetőnek nincsen részvénye, és a jelenlegi áron nem is szeretne vásárolni, mert nem lehet tudja, merre indul el a papír. Viszont úgy gondolja, hogyha erről az árról elindulva folyamatosan emelkedő trendet produkál a részvény, akkor ebbe a tendenciába már ő is szeretne beszállni, ezért megad egy vételi stop-limit megbízást, ami egy bizonyos árszint elérésekor vásárol neki az értékpapírból. Ilyenkor meg kell adni egy vételi megbízást aktiválási árral.

Az ajánlat ebben az esetben addig nem kerül be az ajánlati könyvbe, amíg az adott részvényre kötés nem születik a meghatározott aktiválási áron, vagy a feletti áron. Amint ilyen kötés születik, az ajánlat már egy sima limitáras megbízásként működik, tehát a limitárnak nagyobbnak kell lennie, mint az aktiválási ár. 
 

Hogyan adjunk be stop-limit megbízást?

1. Válasszuk ki a Kereskedés/Tőzsde menüpontot (veszteségvágó stop megbízás esetén)
2. Válasszuk az „Eladás” fület. 
2. Válasszuk ki a stoppolni kívánt értékpapírt, és adjuk meg a darabszámot, limitárat
3. Ellenőrizzük az ajánlat érvényességét 
4. A részletes beállítások között jelöljük be a Stop ajánlat melletti jelölőnégyzetet és adjuk meg az Aktiválási árat

A stop limit megbízás azt jelenti, hogy a jelenlegi piaci árnál magasabban szeretnénk vásárolni illetve alacsonyabban eladni. Ezért eladásnál a jelenlegi árnál alacsonyabb aktiválási árat kell megadni, a limitárnak pedig célszerű az aktiválási árnál annyival alacsonyabbnak lennie, amennyivel az adott részvény esetében joggal feltételezhető, hogy a két ár között találni fogunk ellenajánlatot.

Minél nagyobb a különbség az aktiválási ár és a limitár között, annál biztosabban teljesül a megbízás. Hiszen ha a kettő egyenlő, és az árfolyam nem eléri, hanem átugorja az aktiválási árat, akkor ugyan aktiválódik az ajánlat, de a limitáras megbízás szabályai szerint már nem tud teljesülni.

Ez az érték kisebb nominális értékű papírok esetében, vagyis 100 Ft-os nagyságrendnél kb.: 5 Ft, de pl. 10 000-es nagyságrendnél már 100 Ft is lehet. Eladásnál a jelenlegi ár alatt adunk meg aktiválási árat, a limitárat pedig az előbbiekhez hasonló módon az aktiválási ár alatt adjuk meg.

Certifikátok esetén nem kell félnünk attól, hogy az árfolyam átugorja az aktiválási és a limit árat egyszerre, ugyanis itt minden esetben az árjegyző ajánlata aktiválja a stop limit megbízást.

Milyen piacokon érhető el a stop megbízástípus?

A stop megbízástípusok a különböző piacokon az alábbi táblázat szerint érhetők el:

Vétel Eladás
Stop piaci ajánlat Stop limit ajánlat Stop piaci ajánlat Stop limit ajánlat
Amszteradam IGEN IGEN IGEN IGEN
Bécs NEM NEM NEM NEM
Brüsszel IGEN IGEN IGEN IGEN
Budapest NEM IGEN NEM IGEN
Budapest-Határidő IGEN IGEN IGEN IGEN
Frankfurt-Certifikátok IGEN IGEN IGEN IGEN
Frankfurt-Parkett IGEN IGEN IGEN IGEN
Frankfurt XETRA IGEN IGEN IGEN IGEN
Helsinki NEM NEM NEM NEM
Koppenhága NEM NEM NEM NEM
Lisszabon IGEN IGEN IGEN IGEN
London IGEN NEM IGEN NEM
London-Intl IGEN IGEN IGEN IGEN
Luxemburg NEM NEM NEM NEM
Madrid NEM NEM NEM NEM
Milánó NEM NEM NEM NEM
NY-Nasdaq NEM NEM NEM NEM
NY-NYSE IGEN* NEM IGEN* NEM
NY-NYSE-Arca IGEN* NEM IGEN* NEM
NY-OTCBB IGEN* NEM IGEN* NEM
NY-Pinksheet IGEN* NEM IGEN* NEM
Oslo NEM NEM NEM NEM
Párizs IGEN IGEN IGEN IGEN
Prága NEM NEM NEM NEM
Stockholm NEM NEM NEM NEM
Torontó NEM NEM NEM NEM
Varsó IGEN IGEN IGEN IGEN
Zürich NEM NEM NEM NEM

*Amerikai piacokon a stop limit megbízások esetén az aktiválási ár és limit ár között nem lehet 3%-nál nagyobb a különbség, ezeket a megbízásokat visszautasítják.

Mit jelent/hogyan működik a Piaci áras megbízás?

A BÉT MMTS rendszerében a Piaci áras ajánlat a pillanatnyilag az ajánlati könyvben lévő legjobb áron kerül teljesítésre. Amennyiben nincs a legjobb ársávon megfelelő mennyiség a megbízás teljesítéséhez, a megbízás részteljesül és visszavont státuszba kerül.

Határidős termékek esetében a Piaci ár a többi ársávról is teljesíti a megbízást.

Mit jelent/hogyan működik a Limit áras megbízás?

A limit áras megbízás esetén Ön megadja azt a maximum árat, amin hajlanadó egy értékpapírt megvásárolni, vagy azt a minimum árat, amin hajlandó eladni. Megbízása abban az esetben teljesül, ha van a BÉT-en olyan szereplő, aki az Ön által meghatározott áron hajlandó ügyletet kötni Önnel.

Amennyiben az Ön által meghatározott árnál olcsóbban tud vásárolni, vagy magasabb áron is el tudja adni papírjait, akkor ezen az Ön számára kedvezőbb áron teljesül a megbízás. A piaci áras megbízással ellentétben a limit áras megbízás részteljesülés esetén sem vonódik vissza. Mindaddig a rendszerben mard, amíg az összes megadott darabszámra nem teljesül, vagy Ön vissza nem vonja, vagy amíg az Ön által meghatározott érvényességi ideje le nem jár.

Mit jelent a Market to limit megbízás?

A Market to limit megbízás pont úgy működik, mint egy piaci áras megbízás, annyi különbséggel, hogy az ajánlat legjobb árszinten nem teljesülő része nem törlődik az ajánlati könyvből, hanem a kötés árával megyegyező áron, limit ajánlatként kerül oda vissza. Mindaddig a rendszerben marad, amíg az összes megadott darabszámra nem teljesül, vagy Ön vissza nem vonja, vagy amíg az Ön által meghatározott érvényességi ideje le nem jár.

Fonotos! A Market To Limit nem minden piacon érhető el, és az egyes piacok szabályozása, akár érték-papír típusonként is különbözhet ennek a megbízásnak az esetén.

Mit jelent az Iceberg ajánlat?

Az Iceberg ajánlat lényege, hogy a teljes ajánlati mennyiség adagolva, csak kisebb egységenként jelenik meg a kereskedési könyvben, míg a fennmaradó rész láthatatlan marad. Önnek ajánlattételkor tehát két mennyiséget kell meghatároznia, az ajánlat teljes mennyiségét és az ajánlati könyvben látható részmennyiséget. A látható mennyiség minimális aránya a teljes mennyiség egy tizede, a láthatatlan mennyiség új adagja pedig akkor válik láthatóvá, ha az előző mennyiség teljes mértékben megkötődött. Érdemes tudni, hogy az Iceberg ajánlat használata csak nagy volumenű, több tízmillió forintos megbízások esetén érhető el a BÉT parkettjén.

Mi a különbség a Normál és a DayTrade (DT) megbízás között?

A daytrade megbízás azt jelenti, hogy a befektető a normál tőzsdei pozícióját még a nyitás napján lezárja egy ellenirányú ügylettel (azaz például a reggel nyitás után vásárolt részvényeit még a zárás előtt el is adja). 2016. március 25-től a rendszereinkben a daytrade megbízásokat nem különböztetjük meg a normál megbízásoktól, minden, nem TDT megbízásként indított ügyletet a normál jutalékkal terheljük.

A napon belül lezárt normál pozíciók jutalékát ugyanakkor nap végén utólag a hatályos kondíciós listában szereplő daytrade jutalék mértékére korrigáljuk (egészen pontosan a normál jutalék terhelését visszavonjuk, és a kedvezményes jutalékot terheljük), így a napon belüli kereskedés díjterhelése alacsonyabb, mint a normál megbízásoké.

Hogyan számítjuk a daytrade jutalékot?

Tőzsdezárást követően amennyiben az ügyfélnek ugyanazon a számlán azonos értékpapírból ellentétes irányba adott megbízásai voltak, úgy a daytrade jutalék számítása a következők szerint történik:

 • A számításban azok a megbízások vesznek részt, amelyek a kereskedési napon teljes egészében teljesültek, illetve részteljesültek, de a maradék mennyiségre a megbízást a kereskedési napon visszavonják. Nem része a számításnak a korábban megadottt, de adott napon (is) teljesült megbízás.

 • Nap végén megállapítjuk az érintett értékpapír daytrade jutalékszámításban figyelembe vehető darabszámát a fentieknek megfelelő megbízásokban. Amennyiben a vételi és eladási oldalon található összmennyiség azonos, úgy erre a mennyiségre történik meg a daytrade jutalék vizsgálata, és mindkét oldalon a rendszer korrigálja nap végén a levont jutalékot a DT jutalékra. Amennyiben a vételi és eladási megbízások összmennyisége eltér, úgy daytrade darabszámként a közülük kisebb mennységet vesszük figyelembe. Ezen az oldalon az összes megbízás a számítás alá tartozik. A másik oldalról a rendszer igyekszik úgy kiválasztani a megbízásokat, hogy az összesített darabszámuk a lehető legközelebb essen a fenti módon kalkulált daytrade darabszámhoz (lehetőség szerint egybe is essen vele).

 • Mivel a daytrade jutalékkedvezmény nem érinti a minimumdíjat, a minimumdíjas tranzakcióknál a jutalékkorrekció nem érvényesíthető.

 • Az így kiválasztott oldal megbízásaira - kivéve a minimumdíjas megbízásokat - a rendszer a korábban zárolt normál megbízási díjat visszavonja, és helyette a kondíciós listában meghatározott daytrade jutalékot terheli.

Tegyük fel, hogy egy adott értékpapírra az alábbi megbízások teljesültek egy adott kereskedési napon belül:

Vételi oldal Eladási oldal
10 db (minimum díjas) 20 db (normál díjas)
20 db (normál díjas) 20 db (normál díjas)
20 db (normál díjas) 10 db (minimum díjas)
20 db (normál díjas) 50 db (normál díjas)
10 db (minimum díjas)
Összesen 80 db Összesen: 100 db

Ez esetben a két oldal összmennyisége eltér, így a vételi oldalon szereplő 80 darab részvényre kellene a jutalékkorrekciót elvégezni. Ebből azonban 20 darab minimum díjas, melyekre a daytrade jutalék nem vonatkozik.

Ugyanakkor az eladási oldalon a minimum díjas megbízások darabszámának levonása után is található olyan megbízás mennyiség, ami meghaladja a vételi oldal 80 darabos mennyiségét. Ez az 50 darabos és az egyik 20 darabos megbízás (mindkét 20 darabos megbízást nem lehet figyelembe venni, hiszen akkor összesen már 90 darab adódna, ami meghaladja a maximális 80 darabot. A két 20 darabos ügylet közül a magasabb nettó értékűvel számol a rendszer, mert így magasabb kedvezmény érvényesíthető a magasabb jutalék miatt).

Nap végén tehát a  a három normál díjas vételi megbízásra, és összesen 70 darabot jelentő eladási megbízásra történik meg a daytrade jutalék számítása az eredetileg felszámolt normál jutalék visszavonása után.

Mi az a Technikai DayTrade (TDT) megbízás?

A Technikai DayTrade működése hasonló a DayTrade megbízáshoz. A különbségek a következők:

1. Nem minden papírra lehetséges TDT megbízásokat adni. Azokat a papírokat, amelyekre megbízás adható, Táraságunk naponta határozza meg.

2. Tőkeáttételes kereskedés. TDT keretén belül a weboldalunk fedezeti értékek menüpontja alatt találhatja meg, hogy a TDT kereskedésre milyen fedezet használható fel. A tőkeáttétel szorzó 5x-ös ami azt jelenti, hogy az összfedezet értékének maximum ötszöröséért van lehetőség TDT megbízásokat adni.

3. Lehetőség van Shortolásra TDT keretében, ennek megfelelően csak napon belül. Ez részvényeladást jelent annak előzetes birtoklása nélkül. Árfolyamesésre játszva tőzsdézünk: előszőr eladunk, majd később olcsóbban visszavásároljuk a papírt. Ennél a típusú megbízásnál is az eladási és a vételi árfolyam különbsége lesz a nyereségünk, csak itt eladással kezdünk.

4. A TDT megbízásokat kötelező napon belül zárni (ellenoldali TDT ajánlattal). Ha ezt nem tesszük meg, akkor a rendszer tőzsdezárás előtt (a DayTrade szerződésnek megfelelően) lezárja a nyitott poziciókat.

Van-e mód arra, hogy átvigyem napon túlra a TDT-pozícióimat?

Nem, erre nincsen lehetőség. Még ha a teljes fedezetet is biztosítaná a TDT ügylet mögé, akkor is zárnia kell egy a nyitással ellentétes ügylettel. (Short pozíciónál vétellel, long pozíciónál eladással.) Amennyiben ezt Ön nem teszi meg, rendszerünk automatikusan elvégzi a zárást 16:55:00 után. Ha napon túli tőkeáttételes vételi pozíciót szeretne nyitni, arra a befektetési hitel konstrukciója ad lehetőséget.

Milyen papírokra nyitható TDT pozíció?

TDT pozíció alapesetben csak olyan értékpapírra nyitható, amely a megelőző kereskedési napon a BÉT-en az első 15 legnagyobb forgalmat generálta, a forgalma meghaladta a 100 millió Ft-ot, és legalább 100 kötés született rá. Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének üzletszabályzata alapján a társaság az adott napon nyitható TDT papírok listáját saját belátása szerint módosíthatja, illetve meghatározhatja az egyidejűleg fennálló összes nyitott pozíció maximális összegét.

Tudok-e TDT-zni vagy határidőzni a NYESZ-számlámon?

TDT-zni és határidőzni nem lehet, mert nyugdíj pénzszámlán nyilvántartott pénzeszközök a nyugdíj értékpapírszámla vagy a nyugdíj letéti számla javára teljesített ügyleteken kívül más ügyletben fedezetként nem ajánlhatók fel, óvadék tárgyát nem képezhetik. [a nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. Törvény 4. § (4) és 5. § (2)]Budapesti Értéktőzsde

Milyen kereskedési szakaszok vannak a BÉT rendszerében?

8:30 - 9:00/9:01* Nyitó ajánlatgyűjtési részszakasz. Ilyenkor lehet bevinni ajánlatokat a BÉT rendszerébe, kötések ebben a szakaszban nem történnek.

9:00/9:01 - 9.02 *Nyitó ügyletkötési részszakasz. Ekkor párosítja a BÉT az aktuális ajánlatokat, és születnek meg a nyitókötések. Ebben az időszakban ajánlatokat nem lehet beadni/módosítani.

9:02 - 17:00 Szabad szakasz. Ekkor újra lehet ajánlatokat adni a BÉT rendszerébe, amik akár azonnal teljesülhetnek.

17:00 - 17:05/06* Záró ajánlatgyűjtési szakasz. Ilyenkor lehet bevinni ajánlatokat a BÉT rendszerébe, kötések ebben a szakaszban nem történnek.

17:05/17:06* Záró ügyletkötési részszakasz. Ekkor párosítja a BÉT az aktuális ajánlatokat, és születnek meg a záró kötések.

17:06 - 17:10 Záróáras kereskedési szakasz. Ebben a szakaszban csak olyan ajánlatokat lehet bevinni, ahol az ár megegyezik a záróárral. Az ajánlatok ebben a szakaszban teljesülnek is. Stop-ajánlatokat nem lehet bevinni ebben a szakaszban. Ez a szakasz csak a prompt piacon létezik, a határidős piacon nem.

* az ajánlatgyűjtési részszakasz végével egyidejűleg az ügyletkötési részszakasz kezdete véletlenszerű időpontra esik a jelzett időtartamban

A KBC EQUITAS rendszerében a következő alább felsorolt események történnek a napi kereskedés folyamán:

9:02 Szabad szakasz kezdetén a nyitott stop-loss és piaci áras megbízások feltöltése a tőzsdei rendszerbe.

16:54 Technikai Daytrade ajánlatok bevitelének tiltása, a nyitott megbízások visszavonása. 16:55 Technikai Daytrade nyitott pozíciók zárása.

16:57 Negatív számlaegyenleg esetén kényszereladás a készleten lévő értékpapírállományból a pozitív egyenleg eléréséig.

Mit jelent az aukciós szakasz, és mikor kerül sor ilyenre?

A Xetra rendszer bevezetésével a BÉT azonnali piacán töb kereskedési modell is életbe lépett, így például a befektetési jegyek csak aukcióban kereskedhetők, amelyre napjában többször kerül sor. A kereskedési modellekről és az aukciókról még több információ érhető el ide kattintva és ide kattintva.EGYSÉGES FEDEZETI RENDSZER

Hogyan működik az egységes fedezeti rendszer?

Az egységes fedezeti rendszer értelmében a "Start", "Profi", "Külfödl" és "Üzletkötői" díjcsomagok esetében a KBC Equitas ugyanazt a fedezetszámítási módszert alkalmazza a TDT és a határidős ügyletek esetén. Ebben a rendszerben ügyfeleink minden egyes portfólióeleme rendelkezik egy fedezeti értékkel, ami az adott értékpapír piaci értékének (esetleg névértékének) 0%-a és 100%-a között van. Hogy mely portfólióelemnek pontosan mekkora a fedezeti értéke az látszik a WebBroker rendszerünk portfólió kimutatásában, de a százalékos értékeket a mindenkori kondíciós listánk is tartalmazza.

Mi a TCV mutató?

Az ügyfélportfólió összesített fedezeti értékét TCV (Total Collateral Value) mutatónak hívjuk. A TCV mutatót a portfólióelemeken kívül az is növeli/csökkenti, ha adott ügyfelünk TDT, határidős, illetve befektetési hitelből finanszírozott pozícióinak piaci áron számítva profitja/vesztesége van.

Mik a fedezeti követelmények?

Ha ügyfelünknek TDT, határidős, illetve befektetési hitelből finanszírozott pozíciója van, az azt jelenti, hogy fedezeti követelmény terheli, hiszen ezen tőkeáttételes pozíciók mögé biztosítékot/fedezetet kell elhelyezni. A TDT pozíciók mögé a megnyitott pozíció értékének egyötödét kell ügyfeleinknek elhelyezni (ötszörös tőkeáttétel), míg a BUX index határidős pozíció mögé elvárt fedezet igény a mindenkor hatályos KELER alapletéti igény kétszerese. A megnyitott pozíciók összesített fedezeti követelményét a TCN (Total Collateral Needed) mutató mutatja.

Maximum mekkora fedezetigényes pozíciót nyithatok?

Ügyfelünk maximum akkora TDT, határidős, vagy befektetési hitellel finanszírozott pozíciót nyithat, hogy a teljes portfólió TCV/TCN hányadosa 1 felett legyen. Ha ezek után a piaci árfolyamok az ügyfelünk számára kedvezőtlen irányba mozognak, úgy 0,8-as TCV/TCN mutató mellett ügyfelünk figyelmeztetést kap, hogy teremtsen pótlólagos fedezetet a számláján (ez lehetséges pénz beutalással, értékpapírok betranszferálásával, értékpapírok eladásával, stb).

Mi a kényszerlikviditás?

Ha a figyelmeztetésnek ügyfelünk nem tesz eleget, a piaci árfolyamok még tovább romlanak és a teljes portfólió TCV/TCN hányadosa eléri a 0,6-os értéket, úgy rendszerünk automatikusan, mérlegelés nélkül lezárja ügyfelünk pozíciót, hogy megóvjuk őt a további veszteségektől. Ezt nevezzük kényszerlikvidálásnak.

Az ügyfél fedezetlensége esetén, a kényszerlikvidálás során társaságunk a mindenkori kondíciós listában meghatározott sorrendet követi. Amennyiben a kényszerlikvidálás után az ügyfél számlájának pénzegyenlege a negatív tartományba csúszik, azt a Negatív egyenlegek kezelése folyamat alapján rendezzük. 

Társaságunk automatikus kényszerlikvidálást csak "Start", "Profi" és "Külföld" díjcsomag esetén alkalmaz, minden más esetben a kényszerlikvidálás manuálisan történikNEGATÍV EGYENLEGEK KEZELÉSE

Maximum milyen mértékig fordulhat negatívba az egyenlegem?

Maximum 30 000 forint, vagy annak megfelelő devizaösszegig negatív tartományba fordulhatnak ügyfeleink számlái, ha egyébként a számlán rendelkezésre áll elegendő értékpapír fedezet.

Mi történik, ha a megengedett összeget meghaladja a negatív egyenleg?

Amikor valamely ügyfelünk tartozása meghaladja ezt az összeget, e-mailben figyelmeztetést kap, hogy rendezze negatív egyenlegét. Amennyiben az üzenetben meghatározott időn belül erre nem kerül sor, csak akkor rendezzük más devizák átváltásából, megbízások visszavonásából, majd (ha szükséges) értékpapírok értékesítéséből a tartozás teljes összegét.

Mi a következménye, ha egyenlegem negatívba fordul?

A negatív egyenlegek után Társaságunk az Üzletszabályzata alapján, a Kondíciós Lista szerint késedelmi kamatot számít fel. Fontos továbbá, hogy ha valamely ügyfelünk számláján a fedezeti érték kevesebb, mint a negatív egyenleg kétszerese, akkor a figyelmeztetésre és az automatikus konverzióra/értékesítésre már 10 000 forintos összeghatár felett sor kerülhet.

Természetesen minden esetben arra törekszünk, hogy az automatikus konverzióra/értékesítésre csak akkor kerüljön sor, ha ügyfelünk a kiküldött figyelmeztetés ellenére sem rendezi negatív egyenlegét a megadott határidőn belül. Mindazonáltal bizonyos esetekben (például extrém piaci ingadozások) előfordulhat, hogy a negatív egyenleg rendezése érdekében azonnali konverzióra/értékesítésre van szükség.