Szolgáltatások

elemzések

Milyen elemzéseket kínál a KBC Equitas?

A befektetési döntéseket a KBC Equitas elemzőcsapata széleskörű elemzési kínálattal segíti. A KBC Equitas oldalán többek között a következő típusú írások olvashatók:

 • napi hírösszefoglalók reggel és délután
 • technikai elemzések magyar és nemzetközi részvényekről, indexekről, árupiaci termékekről
 • vállalati fundamentális elemzések, gyorsjelentés összefoglalók
 • átfogó befektetési stratégiák, piaci kitekintők
 • befektetési és kereskedési ötletek
 • a befektetések elméleti hátteréről szóló ismeretterjesztő írások

Hogyan lehet az elemzésekhez hozzájutni?

Az elemzések a weboldalunkon olvashatók. A legértékesebb információkat tartalmazó írásaink csak ügyfeleink számára érhetők el, de napi hírösszefoglalóinkat és egyéb elemzéseinket egyszerű regisztrációval is elolvashatják.

Ügyfeleink emailes értesítésekre is feliratkozhatnak, így nem maradnak le egyetlen fontos elemzésünkről sem. A hírlevelekre a Webbroker Ügyféladatok/Értesítések menüpontjában iratkozhat fel, illetve le.

Mit tegyek, ha nem akarok elemzési hírleveleket kapni?

Ha Ön rendelkezik KBC Equitas számlával, akkor a Webbroker Ügyféladatok/Értesítések menüpontjában leiratkozhat az elemzési hírlevelekről, és a későbbiekben bármikor vissza is kapcsolhatja az emailküldést ugyanitt.

Ha Ön a website-on regisztrált (pl. webináriumra vagy egy regisztrációhoz kötött cikk elolvasása miatt), akkor elegendő küldenie egy emailt a marketing@kbcequitas.hu címre "Leiratkozás" tárggyal, és a jövőben nem kap több elemzési hírlevelet tőlünk.


prémium brókeri szolgáltatás

Kinek szól a prémium brókeri szolgáltatás?

Ügyfeleink dönthetnek úgy, hogy a közvetlen online kereskedés helyett prémium üzletkötőink szolgáltatásait veszik igénybe. Ebben az esetben a ügyfeleink telefonon konzultálnak üzletkötőinkkel a kívánt befektetési megoldásról, a megfelelő megbízásokat pedig üzletkötőink rögzítik.

Hogyan lehet a szolgáltatást igénybe venni?

A prémium brókeri szolgáltatás feltétele, hogy ügyfelünk Offline díjcsomagot válasszon számlanyitáskor, vagy soroltassa át magát offline díjcsomagba, ügyfélszolgálatunk segítségével.

Mik a prémium brókeri szolgáltatás előnyei?

Ügyfeleink a következő okok miatt választják a prémium brókeri szolgáltatást:

 • Kényelem - nincs szükség a megbízások technikai végrehajtására, vagy a pozíciók monitorozására
 • Rugalmasság - egy telefon segítségével a világ majdnem teljes értékpapírpiaca elérhető
 • Támogatás - több évtizedes szakmai tapasztalattal hasznos tanácsok és tippek
 • Információk - piaci hírek és aktualitások közvetlenül, első kézből

Az offline díjcsomaggal rendelkezőknek üzletkötőink extra termékeket is tudnak kínálni az online paletta kínálatán túlmenően:

 • Napon túli tőkeáttételes long és short pozíciók a BÉT bluechip részvényeire
 • Deviza befektetések
 • Külföldi kötvények és állampapírok
 • Hazai és nemzetközi részvények minden kereskedési napon


adatszolgáltatás

Milyen BÉT adatok érhetők el?

BÉT adatok 15 perces késleltetéssel 

 • A BÉT-en szereplő azonnali és határidős instrumentumok, valamint indexek adatai 15 perces késleltetéssel, aWebBroker esetén 5 árszint mélységű ajánlati könyvvel
 • Előfizetést nem igényel.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a késleltetett adatok megtévesztők lehetnek, a valódi piaci helyzetet többnyire nem tükrözik, így a késleltetett adatok alapján történő kereskedés komoly kockázatot jelenthet. 

BÉT adatok késleltetés nélkül, 1 árszint

 • A BÉT-en szereplő azonnali és határidős instrumentumok, valamint indexek adatai valós időben, 1 árszint mélységű ajánlati könyvvel.
 • Előfizetés, és a KBC Equitas-nál nyitott elektronikus számla szükséges az igénybevételéhez.

BÉT adatok késleltetés nélkül, 5 árszint 

 • A BÉT-en szereplő azonnali és határidős instrumentumok, valamint indexek adatai valós időben, 5 árszint mélységű ajánlati könyvvel.
 • Előfizetés, és az KBC Equitas-nál nyitott elektronikus számla szükséges az igénybevételéhez.

A szolgáltatás részét képezik az instrumentumok adatai (előző záró,- és kötés ár, napi változás, napi forgalom, min/max/átlag ár, és 1, illetve 5 árszint adatai, indexek esetében érték, változás, időpont), napon belüli grafikonok, és kötéslisták. A használt interface szabja meg, hogy ezek közül melyeket tudja igénybe venni.


Nagyobb tőzsdei forgalmat bonyolító Ügyfeleink előfizetési díját, vagy annak egy részét átvállaljuk.

BÉT adatok késleltetés nélkül, 10 árszint 

 • A BÉT-en szereplő azonnali és határidős instrumentumok, valamint indexek adatai valós időben, 10 árszint mélységű ajánlati könyvvel.
 • Előfizetés, és a KBC Equitas-nál nyitott elektronikus számla szükséges az igénybevételéhez.

A szolgáltatás részét képezik az instrumentumok adatai (előző záró,- és kötés ár, napi változás, napi forgalom, min/max/átlag ár, és 1, illetve 10 árszint adatai, indexek esetében érték, változás, időpont), napon belüli grafikonok, és kötéslisták. A használt interface szabja meg, hogy ezek közül melyeket tudja igénybe venni.


Nagyobb tőzsdei forgalmat bonyolító Ügyfeleink előfizetési díját, vagy annak egy részét átvállaljuk.

BÉT adatok késleltetés nélkül, 20 árszint 

 • A BÉT-en szereplő azonnali és határidős instrumentumok, valamint indexek adatai valós időben, 10 árszint mélységű ajánlati könyvvel.
 • Előfizetés, és a KBC Equitas-nál nyitott elektronikus számla szükséges az igénybevételéhez.

A szolgáltatás részét képezik az instrumentumok adatai (előző záró,- és kötés ár, napi változás, napi forgalom, min/max/átlag ár, és 1, illetve 10 árszint adatai, indexek esetében érték, változás, időpont), napon belüli grafikonok, és kötéslisták. A használt interface szabja meg, hogy ezek közül melyeket tudja igénybe venni.


Nagyobb tőzsdei forgalmat bonyolító Ügyfeleink előfizetési díját, vagy annak egy részét átvállaljuk.

 Milyen piacokra érhető el késleltetett adatszolgáltatás?

A rendszereinkben elérhető szinte összes piacra biztosítunk késleltetett árfolyamadatokat telljesen ingyen.

Sajnos van pár piac, ahol technikai okok miatt nem tudunk ilyen típusú adatszolgáltatást biztosítani ügyfeleinknek.  A következő piacokon az adott tőzsde weboldalán tud tájékozódni az árfolyam adatokról:

 • Luxemburg
 • New York - OTCBB
 • New York - Pinksheet
 • Toronto
 • Prága
 • London 

Milyen külföldi piacokra érhető el a real-time adatszolgáltatás?

A szolgáltatásra ügyfeleink a WebBroker Ügyintézés/Real-time beállítások almenüjében tudnak előfizetni. A választott adatszolgáltatáshoz el kell fogadni a hozzá tartozó adatszerződést.

Jelenleg az alábbi külföldi tőzsdékhez érhető el real-time adat:

 • New York Stock Exchange (NYSE)
 • Nasdaq     
 • Euronext

Az adatszolgáltatás díjairól Díjak menüpontunkban olvashat részletesebben. Tovább >>

Felhívjuk figyelmét, hogy csak a felsorolt tőzsdéken csak a KBC Equitas kereskedési rendszeriben elérhető instrumentumokra nyújtunk real-time adatszolgáltatást.

Hogyan kapcsolhatom be a real-time adatszolgáltatást?

A valós idejű adatszolgáltatást a WebBrokerbe bejelentkezve az Ügyintézés > Real-time előfizetés menüpontban igényelheti. A beállításban segít az alábbi ábra. Kattintson ide a teljes képernyős megjelenítésért!

Az adatszolgáltatásra vonatkozó árakat itt tekintheti meg.


Tartós Befektetési Számla

Hogyan nyithatok Tartós Befektetési számlát?

Ha Ön még nem ügyfelünk:

Kérjük, fáradjon be ügyfélszolgálatunkra, ahol munkatársunk megnyitja Önnek a számlát. A számlanyitáshoz hozza magával a személyazonosító igazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát (vagy útlevelét és lakcímet igazoló hatósági igazolványát), valamint az adóigazolványát. Normál értékpapírszámlát (amely a TBSZ megnyitásának feltétele) számos K&H Bank fiókban is nyithat (a fiókok listáját lásd itt), ezt követően a TBSZ számla megnyitása a „Ha Ön már ügyfelünk” pontban leírtak szerint történik.

Ha Ön már ügyfelünk:

A WebBroker Ügyintézés/Szerződések menüpontjában  elektronikusan írja alá a Tartós Befektetési Számlára vonatkozó keretszerződést. Ennek feltétele, hogy normál értékpapírszámláján legyen legalább a TBSZ megnyitásához szükséges 25.000 forint, vagy ennek megfelelő értékű deviza (a legfrissebb napi MNB árfolyamnak megfelelően). Amint a WebBroker rendszerben elektronikusan aláírta a TBSZ számla szerződést, normál értékpapír számlájáról át kell vezetnie legalább 25.000 Ft-ot, vagy annak megfelelő értékű devizát az új TBSZ számlára.

Milyen számlavezetési díj vonatkozik a TBSZ számlára?

A TBSZ vezetésének díja a 2020.évtől nyíló számlák esetén 199 Ft/hó, míg a 2020 előtt nyitott TBSZ számlák esetén a díj benne foglaltatik a normál értékpapír számlavezetési díjában. A számlavezetési díjszámítás alapja a normál és a TBSZ számlák összesített értékpapír záróállománya (készpénz és határidős pozíciók nélkül). A díj levonása a hónap első napján az előző hónap záróállományára vetítve történik.

Milyen ügyleteket köthetek TBSZ-en?

Pénzügyi eszközök devizanemtől függetlenül elhelyezhetőek a TBSZ-en. Így a teljes termékskálával lehet TBSZ-ről kereskedni: részvény, kötvény, befektetési jegy, határidős termék és egyéb forint alapú származtatott termék, külföldi értékpapírok és ETF-ek. A TBSZ teljes futamideje alatt ezen termékek szabadon kereskedhetők, a portfolió összetétele tehát bármikor átrendezhető.

Lehet TBSZ-en napon belüli megbízást adni és határidős/származtatott termékekkel kereskedni?

Igen, Daytrade és Technikai Daytrade megbízást is lehet adni, illetve elérhetők a határidős és egyéb származtatott termékek is.

Használható a normál számlámon lévő értékpapír a TBSZ-en kereskedett határidős ügyleteim fedezetéül?

Nem, a TBSZ egy zárt konstrukció. A TBSZ-en elhelyezett pénz és értékpapír csak a TBSZ-en bonyolított ügyletek fedezete lehet.

Milyen feltételekkel nyithatok TBSZ-t?

A következő szerződések aláírása szükséges: Ügyfél- és értékpapírszámla szerződés, TBSZ szerződés. (Önnek tehát lesz egy normál értékpapír számlája és egy TBSZ alszámlája).

A törvény értelmében a TBSZ számla csak akkor válik aktívvá, ha azon Ön legalább 25 000 forint, vagy annak megfelelő deviza kezdő befizetésről (ill. utalásról) gondoskodik.

Meglévő értékpapírjaimat áttehetem a TBSZ-re?

Nem, a TBSZ-re csak pénz fizethető be. Ha Ön a KBC Equitasnál vezetett normál vagy NYESZ-es értékpapírszámlájáról át szeretné tenni az értékpapírjait a TBSZ értékpapírszámlájára, kérjük adja el azokat majd az ellenértéket utalja át a TBSZ számlájára. Felhívjuk a figyelmét, hogy a számlák közötti készpénz-átvezetés Társaságunknál díjmentes.

Mikor érdemes a portfóliómat áttennem TBSZ-re?

Azt javasoljuk, hogy minél előbb nyissa meg TBSZ számláját, hiszen ez nem jár költséggel. A meglévő értékpapírjait pedig akkor érdemes eladnia és a TBSZ számláján visszavennie, amikor úgy ítéli meg, hogy a részvénypiaci árfolyamok viszonylag alacsonyak.

Ebben az esetben ugyanis mérsékli a normál értékpapír számlájához kapcsolódó adófizetési kötelezettségét. Eközben a TBSZ számláján megvett értékpapírok alacsony bekerülési ára nem jelent magasabb adófizetést (amennyiben nem kerül sor idő előtti forráskivonásra).

Hogyan fizethetek be a TBSZ-re?

Az adott évi Tartós Befektetési Számlára pénzt elhelyezni (befizetni, átutalni, átvezetni) csak a számlanyitás évében (0. gyűjtőévben) van lehetőség. A számla aktiválásához legalább 25.000 Ft, vagy annak megfelelő értékű deviza egyösszegű befizetése szükséges.

Készpénz befizetés pénztárral rendelkező KH fiókokban lehetséges.

Banki átutalással is teljesítheti a befizetést, a TBSZ számlájához tartozó külön számlaszámra, melyet a WebBroker-ben talál a Ügyféladatok/Bankszámlaszámok menüpontban.

Átvezetésre is van lehetősége: ha már megnyitotta TBSZ számláját, normál számlájáról néhány perc alatt átvezethet összeget, a WebBrokerben az Pénzműveletek/Utalás menüpont alatt. A legördülő menüből ki tudja választani a TBSZ számlát, majd az összeg és értéknap megadása után a Digipass által generált megerősítő kóddal véglegesítheti az utalást.

Adhatok be megbízásokat a gyűjtőévben?

A TBSZ nyitás évét gyűjtőévnek hívjuk, amely a számlanyitástól az adott év december 31-ig terjedő időszak, amikor lehetőség van a számlára pénzt befizetni.

Ha a gyűjtőévben forráskivonás történik, akkor a számla automatikusan megszűnik. Ugyanabban a naptári évben nem nyitható még egy TBSZ a Társaságunknál. A számla aktiválásától kezdődően már a gyűjtőévben is adhat megbízásokat.

A gyűjtőévben vehetek fel a számláról pénzt?

Igen, ám ez automatikusan a TBSZ megszűnését vonja maga után. Ekkor Ön semmilyen adókedvezményben nem részesül, továbbá ugyanabban az évben Társaságunknál már nem nyithat még egy TBSZ számlát.

Mi történik akkor, ha a befizetés évét követő harmadik év lejárta előtt lenne szükségem a pénzre?

Kiveheti a pénzét, de felhívjuk a figyelmét, hogy a törvény értelmében bármilyen idő előtti kifizetés esetén a TBSZ számla automatikusan megszűnik, és a számlán maradt pénzügyi eszközök (ha van ilyen) átkerülnek az Ön normál számlájára.

Ebben az esetben a keletkezett hozam után 15% adót és 6% eho-t kell fizetni.A 15%-os adót Önnek kell bevallania és befizetnie, míg az eho bevallásával és befizetésével nem kell bajlódnia, ezt Társaságunk megteszi Ön helyett.

Mi történik a 3. lekötési év végén?

A 3 éves lekötési időszak végén Ön az alábbi lehetőségek közül választhat:

 • A TBSZ-en elhelyezett teljes összeg felvétele 10%-os adóteher mellett, ami egyben a számla megszüntetését is jelenti.
 • A TBSZ-en elhelyezett összeg egy részének felvétele 10%-os adóteher mellett, de a számlán minimum 25.000 Ft, vagy ennek megfelelő értékű deviza vagy értékpapír marad. Ebben az esetben a TBSZ számla nem szűnik meg.
 • A TBSZ-en elhelyezett teljes összeget viszi tovább a következő 2 éves lekötési időszakra.

Amennyiben Ön nem nyilatkozik a harmadik év végén, Társaságunk az Ön TBSZ számláját automatikusan meghosszabbítja.

Mi történik a 3. lekötési év után?

A TBSZ számlán továbbra sem helyezhető el új megtakarítás és a 2 éves lekötési időszak lejárata előtti forráskivonás a számla megszűnését eredményezi. Ekkor a számlán elért növekmény után 10%-os adó fizetendő.

Mi történik az 5. lekötési év végén?

Az 5. év lejárta után a TBSZ számlán szereplő összeg adófizetési kötelezettség nélkül felvehető vagy elutalható, az értékpapír pedig eltranszferálható. Amennyiben Ön másképp nem rendelkezik, TBSZ számlája az 5. év végén megszűnik, pénzügyi eszközeit pedig átvezetjük az Ön normál értékpapír számlájára.

Dönthet úgy is, hogy az 5. év végén a TBSZ-ről felszabaduló pénzt és/vagy értékpapírt ismét befektetheti egy újabb TBSZ számlán. Ebben az esetben nyilatkoznia kell erről, és újra kell szerződnie. A nyilatkozat tételkor egy új "Passzív" státuszú azévi TBSZ számlát nyitunk az ön részére amire az 5. év utolsó munkanapján tőzsdezárás után a teljes portfólió átkerül. Ekkor nincs újabb gyűjtőév így a portfólió átmozgatása után már nem fizethető be újabb pénzösszeg sem az adott TBSZ számlára – viszont a három/öt év adómentesség számítása újraindul.

Emellett részfelvéttel egy tetszőleges összeget is felvehet TBSZ számlájáról. Ha legalább
25 000 Ft értékű pénzeszköz marad számláján, ugyanúgy élvezheti az újranyitás előnyeit. A „Passzív” státuszú számlájára az év végéig fizethet be pénzt, valamint a megszűnő TBSZ számlájáról a maradékot átvezetjük a „Passzív” státuszú azévi TBSZ számlájára, amely következő évtől már az aktív számlája lesz.

Mindennel tudok kereskedni az 5. lekötési év végén is?  

Nem, befektetési hitelt a lejárat idejétől (év utolsó napja) visszafelé számítva 115 nappal már nem vehet fel. Ugyanígy, olyan határidős eszközt, ami a TBSZ számlája lejárata után jár le, erre a számlára már nem vehet.

Összevezethetem a lejáró TBSZ számlámat a másik, gyűjtőévben lévővel?  

Igen. Az év utolsó munkanapján éjfélig tud nyilatkozni lejáró TBSZ számlájának újranyitásáról. Ha ezt választja, és a két számláján együttesen legalább 25 000 Ft értékű pénzeszköz vagy értékpapír található, számláit a jövő évtől egybenyitjuk egy új számlával, megkezdve az első évet.

Újraköthetem-e a lejáró TBSZ számlám úgy, hogy a rajta lévő eszközök egy részét átvezetem a normál számlámra?

2017. december 31-től erre is van lehetőség.

Az 5. év végén Ön rendelkezik a lejáró TBSZ számláján található pénzeszközeinek és értékpapírjainak felhasználásáról. Ha Ön úgy dönt, hogy csak egy részét veszi ki, a maradékot pedig átvezeti egy új TBSZ számlára, megteheti mindaddig, amíg legalább 25 000 Ft értékű pénzeszköz vagy értékpapír van együttesen az újrakötendő számláján. Az aktuális év utolsó munkanapján pedig a lejáró számlán található portfólióját erre az új, eddig passzív számlára mozgatjuk át, amely január 1-től már az aktív TBSZ számlája lesz, hasonlóan, mintha a teljes portfólióját egy új számlán újrakötötte volna.

Újranyitásnál van különbség passzív, és gyűjtőévben lévő számla között?  

Nincsen. A lejáró számlán található pénzeszközöket és értékpapírokat az év utolsó munkanapján átvezetjük ezen számlák egyikére, amely a jövő évtől az új TBSZ számlájaként fog funkcionálni. Ily módon mindkettő választással átugorja a gyűjtőévet, mindaddig, amíg a lejáró, és az új (passzív, vagy egy másik, gyűjtőévben lévő) számlán legalább 25 000 Ft értékű pénzeszköz vagy értékpapír található.

Miért Passzív státuszú TBSZ számlám? Hogyan tudom ezt használni?  

Amennyiben a lejáró TBSZ számlájáról úgy nyilatkozik, hogy meghosszabítja és a nyilatkozat-tétel előtt még nem volt adott évi TBSZ számlája, a nyilatkozat-tétellel együtt egy új, Passzív státuszú TBSZ számlát nyitunk Önnek, amire majd a korábbi TBSZ-ről kerülnek át pénzeszközei.

Ha úgy dönt, hogy a nyilatkozattétel után plusz pénzt szeretne beutalni erre a számlára, kérjük, ezt jelezze ügyfélszolgálatunknak, akik a számlát aktiválják. Ezután tud az új TBSZ számlára pénzt utalni, és akár azonnal el tud rajta kezdeni kereskedni. Az év utolsó munkanapján pedig lejáró TBSZ számláján lévő portfólióját erre az új számlára mozgatjuk.

Mi történik ha már van a lejárat évében nyitott TBSZ számlám, és az újranyitást választom?

A lejáró TBSZ számlán lévő teljes portfólióját egyesítjük meglévő TBSZ számlájával.

Hogyan nyilatkozhatok a TBSZ számla újranyitásáról?

A lejáró TBSZ számla újranyitásáról a WebBrokerben nyilatkozhat, az erre szolgáló menüpontban. A TBSZ számla újranyitásáról szóló menüpont csak akkor elérhető, ha önnek az adott évben lejáró TBSZ számlája van.

Nem látom a nyilatkozattételi lehetőséget a WebBrokerben, pedig lejáró TBSZ számlám van!

A nyilatkozattételre az év általában utolsó 6 hetében van lehetőség. 

Meddig nyilatkozhatok a lejáró TBSZ számla újrakötéséről?

A nyilatkozattételre az év általában utolsó 6 hetében van lehetőség, de lejáró TBSZ számla újrakötéséről legkésőbb az adott év utolsó munkanapját megelőző nap éjfélig nyilatkozhat a WebBroker rendszerben.

Megváltoztathatom a lejáró TBSZ számláról adott nyilatkozatomat?

Igen, a nyilatkozattételi időszakban korlátlan alkalommal nyilatkozhat arról, hogy az 5. év végén lejáró TBSZ számláját újranyitja-e, azonban azt az adott év utolsó munkanapját megelőző nap éjfél után már nem változtathatja meg. Az év utolsó munkanapján a lejáró TBSZ számlák kezelésekor az utoljára tett nyilatkozatát vesszük figyelembe.

Mikor kerülnek átvezetésre a lejáró TBSZ számlán lévő pénzügyi eszközök, ha a TBSZ számla újranyitását választom?

A pénzügyi javakat az adott év utolsó munkanapján vezetjük át az újranyitott/egyesített TBSZ számlára.

Minden esetben választhatom a TBSZ számla újranyitását?

Igen, minden esetben élhet ezzel a lehetőséggel, amennyiben lejáró TBSZ számláján egyenlege eléri a minimum 25 000 forintot (vagy legalább ezzel egyenértékű érékpapír van rajta).

Hogyan lehet pénzt felvenni TBSZ-ről annak megszűnése nélkül?

Erre a törvény kizárólag két alkalommal ad lehetőséget. Először a 3. lekötési időszak végén, amikor a kivett összeghez tartozó hozamot 10%-os adófizetési kötelezettség terheli, másodszor pedig az 5. év végén, amikor az elért hozam már teljes adómentességet élvez.

A forráskivonás (pénzfelvétel, értékpapír transzfer) minden más esetben a TBSZ automatikus megszűnését eredményezi és a TBSZ-en szereplő maradék pénzügyi eszközök átkerülnek a normál számlára.

Elszámolható a real-time adatszolgáltatás díja TBSZ-en?

Nem, nem számolható el. A valósidejű adatszolgáltatás díját a normál számláról vonjuk le.

Devizakülföldi nyithat-e TBSZ-t?

Igen, devizakülföldiek számára is elérhető a konstrukció, amennyiben az illető természetes személy.

Különböző években nyitott TBSZ esetében van a számlák között átjárás?

Nincs. Az egyes években nyitott számlák zártak, nem szolgálhatnak más TBSZ számlához kapcsolódó ügyletek fedezetéül és nem vezethető át sem pénz, sem értékpapír.

Hogy történik az adó megállapítása és befizetése?

Ha Önnek a TBSZ számlájához kapcsolódóan adófizetési kötelezettsége keletkezik, akkor Társaságunk megállapítja a fizetendő árfolyamnyereségadó (15%) mértékét, de azt nem vonja le. Az adóigazolást a tárgyévet követő év február 15-ig küldjük meg, ezt követően pedig Önnek kell az adót bevallania és megfizetni az adóhatóság felé.

Külföldi értékpapírok esetén az adók minden esetben levonásra kerülnek, mivel a TBSZ-en keletkezett bevétel utáni adózás szabályait tartalmazó Szja. törvény hatálya csak a Magyarországon keletkezett jövedelmekre terjed ki.


Nyugdíj-előtakarékossági számla

Hogyan nyithatok NYESZ-számlát a KBC Securities Magyarországi Fióktelepénél?

Ha Ön még nem ügyfelünk:

Kérjük, fáradjon be ügyfélszolgálatunkra, ahol munkatársunk megnyitja Önnek a számlát. A számlanyitáshoz hozza magával a személyazonosító igazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát (vagy útlevelét és lakcímet igazoló hatósági igazolványát), valamint az adóigazolványát. Normál értékpapírszámlát (amely a NYESZ-R megnyitásának feltétele) számos K&H Bank fiókban is nyithat (a fiókok listáját lásd itt), ezt követően a NYESZ-R számla megnyitása a „Ha Ön már ügyfelünk” pontban leírtak szerint történik.

Ha Ön már ügyfelünk:

A WebBroker Ügyintézés/Szerződések menüpontjában  elektronikusan írja alá a Nyugdíjelőtakarékossági számlájára vonatkozó szerződést. Ennek feltétele, hogy normál értékpapírszámláján legyen legalább a NYESZ-R megnyitásához szükséges 5.000 forint, vagy ennek megfelelő értékű deviza (a legfrissebb napi MNB árfolyamnak megfelelően). Amint a WebBroker rendszerben elektronikusan aláírta a NYESZ számla szerződést, normál értékpapír számlájáról át kell vezetnie legalább 5.000 Ft-ot, vagy annak megfelelő értékű devizát az új TBSZ számlára.

Miért vontak le osztalékadót a NYESZ-R számlámon lévő részvények után járó osztalékból?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénynek az adómentes bevételekről szóló 1. számú melléklete a 7.16. b) pontban kimondja, hogy a NYESZ-R számlán az osztalék nem tartozik az adómentes bevételek közé, így osztalékadót NYESZ-R számlán is fizetni kell.

Mit jelent az, hogy a NYESZ-R számlán a befizetést követő első vételi ügylet a befizetés összegéig díjmentes?

Ha Ön befizet vagy beutal egy összeget a NYESZ-R számlájára, akkor az összeg jóváírása után Önnek egy darab olyan vételért, amelynek az értéke nem haladja meg a befizetést, Társaságunk nem számít fel jutalékot.

A két feltételnek együttesen kell megvalósulnia. Tehát ha 10 000 Ft-ot beutal, és 5 000 Ft értékben vásárol részvényt, akkor azért társaságunk jutalékot nem számít fel. Azonban ha ezt követően ismét vásárol részvényt szintén 5 000 Ft értékben, akkor azért Társaságunk már felszámítja a jutalékot, mivel az már a második ügylet.

Mikor juthatok hozzá nyugdíjszolgáltatásként a NYESZ-R számlámon lévő pénzhez?

A nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény 8. § (4) bekezdése alapján az alábbi feltételeknek együttesen kell fennállniuk:

 • Legalább a NYESZ-R számla megnyitását követő harmadik adóév van.
 • A NYESZ-R számla tulajdonosa igazolni tudja, hogy jogosult jogszabályban meghatározott nyugdíjra. A nyugdíj célú szolgáltatás igénybevételéhez a NYESZ-R szerződést fel kell mondani, ami a NYESZ-R számla megszüntetésével jár.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a számla felbontása esetén az állami adójóváírásokat vissza kell fizetni, büntetőkamattal növelten.

Mennyi idő múlva válik adómentessé a NYESZ számlán keletkezett jövedelmem?

2013. január 1. után nyitott NYESZ számlák esetén legkorábban a számlanyitást követő tizedik adóév során van lehetőség az adómentesség érvényesítésére. A tizedik év előtti felbontás esetén csak az adómentesség lehetősége veszik el, a nyugdíjcélú kifizetésre van lehetőség a fenti pontban említett feltételek teljesülése esetén.

A 2013 előtt nyitott NYESZ számlák esetén az adómentességre a nyugdíjszolgáltatás igénybevételekor, így legkorábban a számlanyitást követő harmadik adóév során, az előző pontban meghatározott feltételek teljesülése esetén van lehetőség.

Milyen nyugdíjra kell jogosultnak lennem, hogy nyugdíjszolgáltatásként felvehessem a NYESZ-R számlám egyenlegét?

Ezt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény határozza meg a 3. § 23. pontjában:

 • a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott saját jogú nyugellátások és hozzátartozói nyugellátások
 • valamint a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított nyugdíj előtti munkanélküli-segély (előnyugdíj)
 • álláskeresési segély, ha annak megállapítására a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor # továbbá a rehabilitációs járadékról szóló törvényben meghatározott rehabilitációs járadék
 • továbbá a korengedményes nyugdíjazásról szóló kormányrendelet alapján megállapított korengedményes nyugdíj
 • a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényben, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényben meghatározott szolgálati nyugdíj, rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj és baleseti hozzátartozói nyugellátások
 • a magánnyugdíjpénztár által nyújtott nyugdíjszolgáltatás (ideértve a magánnyugdíjpénztár járadékszolgáltatására jogosult magánszemélyt megillető, biztosítóintézettől vásárolt járadékszolgáltatást is)
 • az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíj-kiegészítések megszüntetéséről szóló törvény alapján folyósított, a nyugdíj-kiegészítésnek megfelelő, valamint azzal azonos pótlék
 • a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény hatálybalépése előtt hatályos jogszabály alapján megállapított saját jogú és hozzátartozói nyugellátások (így különösen a társadalombiztosításról szóló törvényben és a végrehajtásáról rendelkező kormányrendeletben meghatározott, mezőgazdasági szövetkezeti tagságon alapuló öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, valamint a szakszövetkezeti tagságon alapuló növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék)
 • a Kiváló és Érdemes Művészeket, valamint a Népművészet Mestereit és özvegyüket megillető, törvényben meghatározott járadék (nyugdíj-kiegészítés), valamint a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított saját jogú és hozzátartozói nyugellátás és nyugdíjsegély, továbbá az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló kormányrendelet szerint folyósított öregségi nyugdíj
 • a bányásznyugdíjról szóló kormányrendelet alapján folyósított bányásznyugdíj, továbbá a nyugdíjas bányászok szénjárandóságának pénzbeli megváltásáról szóló kormányrendelet alapján folyósított pénzbeli szénjárandóság, valamint az e kormányrendelet szerint a pénzbeli szénjárandóságra jogosult magánszemély - a jogosult elhalálozása esetén a kormányrendeletben meghatározott közeli hozzátartozója - számára a jogosult volt munkáltatója, vagy a munkáltató jogutódja által folyósított pénzbeli szénjárandóságnak a kormányrendeletben meghatározott értéket meg nem haladó része
 • a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék bevezetéséről szóló kormányrendeletben meghatározott pótlék # az egyház belső szabályai szerint létrehozott és működtetett nyugdíjalapból az egyház idős, rokkant egyházi személy tagja vagy az említett tag özvegye számára folyósított nyugellátás vagy nyugdíj kiegészítés
 • a sportról szóló törvényben meghatározott olimpiai járadék, valamint az említett törvény alapján a "Nemzet Sportolója" címmel járó életjáradék
 • a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásáról és szociális ellátásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott átmeneti járadék, rendszeres szociális járadék, valamint a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka
 • a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerülése tárgyában kötött egyezményben nyugdíjként meghatározott bevétel, valamint - egyezmény hiányában is - az ennek megfelelő, külföldi szervezet által folyósított bevétel

Mivel kell igazolnom, hogy jogosult vagyok a NYESZ-R számlámon lévő pénzösszeg nyugdíjszolgáltatásként való felvételére?

A számla megnyitásának időpontját társaságunk nyilvántartja, így a számlanyitást követő 3. adóév időpontját nem kell igazolnia. Ha Ön jogosult az előző pontban meghatározott nyugdíj valamelyikére, akkor ezen jogosultságát a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szerv egy jogerős határozatában állapította meg.

Ezt a jogerős határozatot kell bemutatnia Társaságunknak.

Ha nyugdíjszolgáltatást veszek igénybe a NYESZ-R számlámról, akkor kötelezően megszűnik a számlám?

Igen. A nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a nyugdíj célú szolgáltatásként való igénybevétel akkor törtéhet meg, ha a törvényi feltételek megléte mellett a NYESZ-R számla felmondásra kerül. Ezzel a NYESZ-R számla megszűnik.

Egy összegben vagy részletekben vehetem fel nyugdíjszolgáltatásként a NYESZ-R számlámon lévő pénzösszeget?

Az előző kérdésnél ismertetett okokból a nyugdíjszolgáltatás igénybevételénél a NYESZ-R számla megszűnik, tehát nem lesz tovább min nyilvántartani az összeget. Ebből következik, hogy az összeget teljes egészében fel kell venni, részletekben való felvételre nincs lehetőség.

Transzferáltathatok értékpapírt normál számláról a NYESZ-R számlámra?

Nem. A nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény 5. § (1) bekezdése alapján a nyugdíj értékpapírszámlán csak a nyugdíj pénzszámla egyenlegének fedezete mellett adott megbízás teljesítéséből származó értékpapír írható jóvá.

Milyen pénznemben vezethető a NYESZ-R számla?

A nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény 4. § 81) bekezdése alapján a NYESZ-R számla csak és kizárólag a Magyar Köztársaság törvényes fizetőeszközében vezethető. Ez jelenleg csak a magyar forint.

Miért nem lehet határidőzni vagy TDT-zni a NYESZ-R számlán?

A nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény 4. § (4) bekezdése szerint a NYESZ-R számlán található pénzt fedezetként felajánlani nem lehet, óvadék tárgyát nem képezhetik. A TDT és határidős ügyletek esetén pedig nem ellenértéket, hanem fedezetet kell biztosítani.

Hozzájuthatok-e a törvényi feltételek fennállta előtt a NYESZ-R számlám egyenlegéhez?

Ha a törvényi feltételek nem állnak fenn, akkor a NYESZ-R számláról bármilyen összeg felvétele (befizetés, osztalék, hozam stb.) nem-nyugdíj célú szolgáltatásnak minősül a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 28. § (továbbiakban Szja. tv.) (17) bekezdése alapján. Társaságunknál a nyugdíj-előtakarékossági pénzszámláról nem-nyugdíjcélú kifizetés csak a számla megszüntetése mellett lehetséges.daytrade, technikai daytrade megbízások

Mi a különbség a Normál és a DayTrade (DT) megbízás között?

Daytrade megbízás indítása esetében a befektető a tőzsdén vásárolt értékpapírjait még az adott napon el kívánja adni, illetve az eladott értékpapírjait az adott napon vissza kívánja vásárolni, azaz az adott napon nyitott értékpapír pozícióit (az értékpapír vételek vagy értékpapír eladások) egy ellentétes ügylettel (értékpapír vétel esetében eladással, értékpapír eladás esetén vétellel) zárja.

Ilyen megbízások esetében a jutalék kedvezőbb, mint a Normál megbízásoknál. Abban az esetben, ha a DayTrade jelölésű megbízással nyitott pozíció ellentétes irányú DayTrade pozícióval történő zárására adott napon belül nem kerül sor, a DayTrade jelölésű, ellentétes DayTrade ügylettel le nem zárt pozíciók tőzsdezárás után Normál ügyletté alakulnak, és így a Normál megbízás díja kerül felszámolásra. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak a DayTrade ügyletként jelölt megbízások lehetnek DayTrade díjjal elszámolva, Normál megbízásból nem lesz DayTrade ügylet annak ellenére sem, ha napon belül vétel és eladás is történt az adott mennyiségű értékpapírra.

Mi az a Technikai DayTrade (TDT) megbízás?

A Technikai DayTrade megbízás hasonló a DayTrade megbízáshoz. A különbségek a következők:

1. Nem minden papírra lehetséges TDT megbízásokat adni. Azokat a papírokat, amelyekre megbízás adható, Táraságunk naponta határozza meg.

2. Tőkeáttételes kereskedés. TDT keretén belül a weboldalunk fedezeti értékek menüpontja alatt találhatja meg, hogy a TDT kereskedésre milyen fedezet használható fel. A tőkeáttétel szorzó 5x-ös ami azt jelenti, hogy az összfedezet értékének maximum ötszöröséért van lehetőség TDT megbízásokat adni.

3. Lehetőség van Shortolásra TDT keretében, ennek megfelelően csak napon belül. Ez részvényeladást jelent annak előzetes birtoklása nélkül. Árfolyamesésre játszva tőzsdézünk: előszőr eladunk, majd később olcsóbban visszavásároljuk a papírt. Ennél a típusú megbízásnál is az eladási és a vételi árfolyam különbsége lesz a nyereségünk, csak itt eladással kezdünk.

4. A TDT megbízásokat kötelező napon belül zárni (ellenoldali TDT ajánlattal). Ha ezt nem tesszük meg, akkor a rendszer tőzsdezárás előtt (a DayTrade szerződésnek megfelelően) lezárja a nyitott poziciókat.

Van-e mód arra, hogy átvigyem napon túlra a TDT-pozícióimat?

Nem, erre nincsen lehetőség. Még ha a teljes fedezetet is biztosítaná a TDT ügylet mögé, akkor is zárnia kell egy a nyitással ellentétes ügylettel. (Short pozíciónál vétellel, long pozíciónál eladással.) Amennyiben ezt Ön nem teszi meg, rendszerünk automatikusan elvégzi a zárást 16:55:00 után.

Milyen papírokra nyitható TDT pozíció?

TDT pozíció csak a BÉT, NASDAQ és NYSE piacokon nyitható az alábbi értékpapírokban:

Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének üzletszabályzata alapján a társaság az adott napon nyitható TDT papírok listáját saját belátása szerint módosíthatja, illetve meghatározhatja az egyidejűleg fennálló összes nyitott pozíció maximális összegét.

Tudok-e TDT-zni vagy határidőzni a NYESZ-számlámon?

TDT-zni és határidőzni nem lehet, mert nyugdíj pénzszámlán nyilvántartott pénzeszközök a nyugdíj értékpapírszámla vagy a nyugdíj letéti számla javára teljesített ügyleteken kívül más ügyletben fedezetként nem ajánlhatók fel, óvadék tárgyát nem képezhetik. [a nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. Törvény 4. § (4) és 5. § (2)]