Cinkotai Norbert
2019. május 8. 18:43

Vártnál kissé gyengébb számok a Telekomtól

Nem jött ki erős első negyedéves számokkal a Telekom, a mindenféle speciális számviteli és egyszeri hatásoktól tisztított a számok valamivel elmaradtak az elemzői konszenzustól. Az éves célokat viszont megerősítette a vezetés, ez pedig kedvező üzenet, a kérdés így az, hogy a jövő heti szelvényvágásig mennyire tud erős maradni a részvény.

A vártnál talán valamivel gyengébb első negyedéven van túl a Magyar Telekom, bár a bevételek néhány százalékkal emelkedtek, míg a költségek hasonló mértékű növekedése, és a végkielégítések miatt a profitabilitás romlott, és csak a tavalyinál gyengébb profitszámok jöttek, némileg a konszenzustól is elmaradva.

Szépen növekvő bevételek

158,9 milliárd forintos lett a Magyar Telekom árbevétele az első negyedévben, ez 5,5 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Forintban 8,3 milliárdos a növekedés, ami szintén nem gyenge teljesítmény, az pedig jó hír, hogy az elemzői konszenzus 158,2 milliárd forintos várakozását is sikerült meghaladni.

Valamennyi szegmens hozzátett a jó teljesítményhez, a mobilbevételek például önmagában több mint 6,3 milliárd forinttal nőttek meg egy év alatt, több mint 9 százalékos növekedést elérve. Ebben megint az adat iránti növekvő igénynek, és a készülékeladásoknak van a legnagyobb szerepe, miközben a hangalapú bevételek csökkentek.

A vezetékes szegmens is jó eredményt produkált, itt majdnem 1 milliárd forinttal sikerült javulni tavalyhoz képest, a trendekben pedig itt sem volt nagy változás. Változatlanul az internetes bevételek segítik ezt a szegmenst, a hagyományos otthoni telefonálás egyre kevésbé népszerű, és a Telekomnak is egyre kisebb bevétele van innen, továbbá most a TV-s bevételek is nagyon minimálisan visszaestek éves szinten.

A macedón leányvállalatnak szintén nem ment rosszul, noha az előző negyedévekhez képest valamivel szerényebb növekedéssel kellett most beérni. A közel 10 százalékos növekedések helyett ezúttal csak 2,6 százalékos volt a bővülés, de az elmúlt több mint egy évben azért így is szép fordulatot lehetett látni, és egyelőre ez fenntarthatónak tűnik.

Végezetül fontos volt az SI/IT bevételek alakulása is, ahol azért nagy meglepetések nem történtek. A szegmens enyhén tudott javítani a tavalyi magas bázishoz képest is, ami azért várható volt, de összességében a bevételekhez hozzá tudott még tenni 0,7 milliárd forintos pluszt.

Extra kiadások terhelték a céget

A fenti növekedési számok után annyira nem meglepetés, hogy a költségek is valamelyest erősödtek. A közvetlen költségeknél is lehet látni a bővülést, a bruttó marzs is romlott azért, a különadók nélkül számítva a tavalyi 64,6 százalékról 61,9 százalékra esett vissza.

Az operatív kiadások már nagyobb bővülést mutattak, aminek főleg az volt az oka, hogy majd 3 milliárd forintos végkielégítésekkel kapcsolatos extra kiadása is lett a Telekomnak. Emiatt a bérköltségek azért jelentősen megnőttek, 15 százalékkal nőtt meg éves alapon.

Az EBITDA eredmény ugyanakkor 46,4 milliárd forintra hízott, ennek oka egy számviteli változás, az IFRS 16 miatt következett be. Ennek lényege röviden, hogy bizonyos tételek (lízing) már nem költségként jelennek meg, hanem beruházásként majd értékcsökkenésként, tehát az EBITDA eredménybe nem számítanak bele. Ez durván 5 milliárd forintos pluszt jelentett az EBITDA eredménynél, enélkül 41,3 milliárd forintos lett volna csak az EBITDA, az elemzők pedig erre adtak várakozást, és ez alapján is látható, hogy enyhén elmaradtak a számok a várakozástól (42,8).

Az üzemi eredmény a fentiek miatt szintén visszaesett, ráadásul az amortizáció nagyobb szintje miatt már az EBITDA eredményhez képest nagyobb visszaesést látunk, több mint 23 százalékos csökkenést 2018-hoz képest. A marzs itt durván 3 százalékponttal lett alacsonyabb tavalyhoz képest, de azért az EBIT eredménynél is elmondható, hogy a végkielégítések nélkül azért majdnem a tavalyi szinten alakult volna az üzemi eredmény, csak enyhén elmaradva attól.

A fentiek miatt nem meglepő, hogy végül a nettó profit is alacsonyabb lett, és a pénzügyi eredmény is jóval elmaradt a tavalyi szinttől. A nyereségadóval együtt már 2 milliárdos különbséget látunk tavalyhoz képest, tehát ezzel is magyarázható, hogy a nettó eredmény jelentősen elmaradt a tavalyi szinttől.

Összességében tehát azt látjuk, hogy azonos számviteli szabályok mellett is csökkent a Telekom profitja, de azért ez főleg egyszeri tételekkel, például a jelentős végkielégítésekkel magyarázható. Emiatt annyira azért nem érdemes pesszimistává válni, a háttérben zajló folyamatok azért rendben vannak, és a befektetők/elemzők is nagyrészt számítottak erre.

Az éves célok nem változtak

Fontos pontja a jelentésnek az is, hogy a menedzsment megerősítette az éves célokat:

  • A bevételtől enyhe csökkenést várnak idén, de a jelenlegi trendek alapján azért szép növekedési pályán mozog a Telekom az első hónapok alapján.
  • Az EBITDA várakozás 1-2 százalékos növekedést mutat (IFRS 16 nélkül), viszont az első negyedév az extra költségek nélkül ennél jóval erősebb lett volna, tehát jókora esély van rá, hogy az év hátra lévő részéig azért még javíthat a Telekom az eddigi teljesítményén.
  • Az osztalék kapcsán nincs változás, továbbra is a részvényenkénti 27 forint a terv, bár még eléggé messze van a következő évi osztalékfizetés.

A tavalyi üzleti év után viszont a következő napokban fog majd osztalékot fizetni a Telekom, így igen fontos lesz, hogy hogyan mozog majd a hét fennmaradó kereskedési napjain az árfolyam. Mivel utoljára 13-án lehet osztalékért megvásárolni a papírokat, ezért 3 napja lesz a Telekomnak beárazni a jelentést.

Hogy áll a technikai kép?

Látni kell, hogy a 200 napos mozgóátlagot kell most figyelni, ami 435 forintnál áll. Elvileg tehát ennél 25 forinttal erősebb szintre, 460 forintra lehet szükség ahhoz, hogy a szelvényvágás után a technikai kép ne csúnyuljon el. A kockázat főleg az volt, hogy egy gyenge jelentés ennél érezhetően alacsonyabb szintre küldhetné volna a papírt, de véleményünk szerint azért annyira nem rossz a jelentés, bár a várakozásokat enyhén elvétette a cég, az éves célokat megerősítette a menedzsment, ez pedig fontosabb üzenet lehet.

Emiatt mi arra számítunk, hogy a 455-460-465 forintos szintek közelében maradhat majd a papír a következő napokban, az osztalékfizetésig. Ez főleg a lélektanilag is fontos szint, az 50 napos mozgóátlag, és a lokális mélypont által behatárolt terület. Bár a napi grafikonon az MACD már inkább vételi jelzést mutat, azért az osztalékfizetés ezt a technikai képet megváltoztatja majd.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.08 zárás után)

A fentiek után nyitott kereskedési ötletünk stratégiáján nem változtatunk, továbbra is optimisták vagyunk a részvényére, és hosszabb távon felértékelődést várunk. Izgalmasabb helyzet pedig majd jövő héten kedden várható, amikor a részvények már a 25 forintos osztalék nélkül forognak majd, és a 200 napos mozgóátlag körül járhat majd a papír, 6 százalék feletti osztalékhozamot kínálva.

Legutóbbi Telekom elemzéseink:


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.