Cinkotai Norbert
2019. május 7. 9:33

Szépen kezdhette az évet a Telekom

Növekedéssel telhetett az első negyedév a Telekomnál, az első negyedéves előzetes számaink pedig valamennyi szegmensben jó teljesítményt várnak. A végkielégítések viszont nyomot hagyhatnak a profitabilitáson, emiatt profitsoron visszaesést várunk. Ezzel együtt az éves célok, főleg az osztalékkilátások aligha módosulnak most, továbbá a jövő heti osztalékfizetés miatt a technikai kép is sokat változhat majd, így talán nem annyira lesz most fókuszban a jelentés, mint a korábbi időszakban.

Erősen indíthatta az idei évet a Magyar Telekom, a főbb szegmensekben ugyanis érzékelhető növekedést érhetett el tavalyhoz képest az első negyedévben. Ez alapján úgy véljük, hogy az éves célokhoz közelebb kerülhet a vállalat, és nagyobb eséllyel teljesítheti felül majd azokat, persze most még korai lenne várni a célkitűzések emelését, ráadásul azért a végkielégítések miatt az eredménykategóriák visszaesést mutathatnak tavalyhoz viszonyítva.

A bevételek 5,8 százalékkal emelkedhetnek tavalyhoz képest, és az akkori 150,6 milliárd forint után 159,4 milliárd forintos lehet. Mi úgy véljük, hogy valamennyi szegmensben szépen javíthatott a cég:

  • A mobilpiaci trendek továbbra is nagyon kedvezőek, az adat iránti igény szépen emelkedik, és bár a hangbevételek csökkenhetnek, a szegmens így is 5 százalék felett bővülhetett. Ez nem is annyira optimista vélekedés, az elmúlt 2 évben átlagosan 6 százalék felett volt az éves növekedési ütem az adott negyedévekben.
  • A vezetékes bevételek is erősödhettek, igaz, itt sem a hang miatt. A TV, Internet, és készülékbevételek szépen növekedhettek, bár összességében csak 3,8 százalékos javítást várunk. Az elmúlt negyedévek alapján ez szintén nem elszállt várakozás.
  • A macedón leányvállalat is egyre erősebbnek tűnik, az elmúlt két negyedévben már 7,5-9,1 százalékos éves növekedést produkált, és véleményünk szerint az első negyedévben is erős maradhatott, 8,5 százalékot várunk.
  • Nagy kérdés az SI/IT bevételek alakulása, itt mi konzervatívan 10 százalékos növekedést várunk, érezhetően elmaradva az előző években látott bővüléstől, bár ezek azért nem is voltak fenntartható növekedési szintek. Ez mindennel együtt azért forintban durván 2 milliárdos pluszt jelenthet így is.

Összességében tehát dinamikus lehet valamennyi szegmensben a cég növekedése, de azért azt is látni kell, hogy a Digi indulására a közel jövőben kerülhet majd sor, így az éves célokat illetően még korai nagyon optimistának lenni. Ezzel együtt azért a majd 6 százalékos növekedés nem rossz eredmény, főleg úgy, hogy a Telekom az év egészére nézve enyhe bevételcsökkenést várt februárban.

Végkielégítések

A bevételek mellett a költségek is emelkedhettek a Telekomnál, nagyjából hasonló, 5-6 százalékos mértékben, legalábbis a szokásos tételeket vizsgálva. Ennek oka főleg a bérköltségek növekedése lehet, de az egyéb költségek is nagyobb pluszt mutathatnak tavalyhoz képest. Jelentős tétel lehet viszont a végkielégítések összege, ami akár a 3 milliárd forintos extra kiadási szintet is elérhetik.

Emiatt az EBITDA eredmény elmaradhat a tavalyihoz képest, noha azért nagy visszaeséssel mi nem számolunk, 42,5 milliárd forint helyett 41,9 milliárdot várunk. Talán a marzsoknál érezhető leginkább a hatás, bár a végkielégítések nélkül azért itt is erős teljesítményt látnánk.

Az üzemi eredménysoron már nagyjából 2,3 milliárd forintos lehet az elmaradás tavalyhoz képest, ami durván 15 százalékos elmaradás. Látni kell, hogy az elmúlt negyedévekben az amortizáció valamivel magasabb szintet ért el, ezzel is magyarázható az EBITDA eredményhez képest nagyobb mínusz.

Összességében így a nettó soron is visszaesést várunk, és százalékban kifejezve majdnem 20 százalékos lehet az elmaradás, 1,7 milliárd forintos. Ez alapján tehát nem annyira kedvező a kép, de a végkielégítések nélkül azért teljesen elfogadható negyedévet produkált volna a Telekom.

Hangsúlyozni kell viszont, hogy azért a Digi indulása miatt az év hátralévő része azért már nehezebb lehet, emiatt is korai talán még azt várni, hogy a cég máris javítsa az éves célkitűzéseit, vagy éppen az osztalékra vonatkozó kilátásokat.

Mit mutat a technikai kép?

A jelentés kapcsán érdekes lehet, hogy merre veszi majd az irányt a papír, már csak a közelgő osztalékfizetés miatt is. Mivel a részvényt utoljára jövő héten hétfőn lehet osztalékért megvásárolni, ezért kedden már elméletileg 25 forinttal alacsonyabban nyithat. Ez pont a 200 napos mozgóátlagig lökné vissza a papírt, tehát nem mindegy, hogy a jelentés hogyan fogadják a piaci szereplők.

Támaszok egyébként nagyjából 452-453 forint körül vannak, ennek elérése még talán nem lenne olyan nagy baj, viszont ha törne a szint, az már az osztalékfizetés miatt nem lenne túl jó technikai helyzet. Ellenállásként a 465 forint körüli 50 napos mozgóátlagot lehet azonosítani, tágabb értelemben pedig a 474 forint körüli lokális csúcsokat. Ennél most távolabbra tekinteni a közelgő osztalékfizetés miatt talán nincs sok értelme.

Összességében úgy véljük, hogy az osztalék miatt főleg a 200 napos mozgóátlagot kell most figyelni, ezt a szintet tesztelheti majd jövő héten a papír, jó eséllyel tehát a jelentés nem változtatja majd meg érdemben a részvény helyzetét. Emiatt a kereskedési ötletünkön sem változtatunk, továbbra is felértékelődést várunk a részvénytől.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.07 09:25)

Legutóbbi Telekom elemzéseink:


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.