Wolf Martin
2019. május 10. 7:28

Erősen kezdte az évet az OTP

A vártnál is nagyobb emelkedést produkált az OTP a főbb sorokon. Az első három hónap jó teljesítményében kulcsszerepe volt a frissen vásárolt Expressbanknak, de jól szerepelt a költségszinergiákat kihasználó horvát, vagy a rekordprofitot termelő ukrán leány is. A recept pedig egyelőre ugyanaz: stagnáló marzsok, akvizíciókkal megspékelt hitelbővülés, relatíve alacsony kockázati költségek, dagadó profit.

Nem sok negatív meglepetést tartogatott az OTP ma reggelre, a bankcsoport ismét egy pazar negyedévről számolt be, mint ahogy azt mostanában meg is szokhattuk. A profit soron még a magasabb korrekciós tételek ellenére is sikerült felülteljesíteni a konszenzust, melyet a vártnál magasabb bevételek mellett ismét az alacsonyabb céltartalékolás segített.

A nettó profit tekintetében masszív javulást láthattunk így a tavalyi első és negyedik negyedévhez képest egyaránt, igaz, itt meg kell említeni, hogy a mostani számokban már szerepelnek a SocGen-től megvásárolt Expressbank eredményei is, anélkül visszafogottabb, 8 százalékos lenne a plusz tavalyhoz képest. A korrekciós tételek között is akadt olyan, amivel az elemzők nem számolhattak, a szokásos bankadók mellett közel 3 milliárd forintnyi, akvizíciós hatásokkal magyarázható kiadás is megjelent, hogy rontsa az eredményt.

Összességében 90,4 milliárd forintos lett a korrekciós tételek nélküli profit, ami rekord első negyedévnek számít, míg a korrekciós tényezőket is figyelembe véve 72,6 milliárd forintot láthatunk, ami szintén a legerősebb évkezdésnek számít. Közben az akvizíciók hatására a külföldi leánybankok hozzájárulása is erősödött, a bankcsoport profitjának már 50 százaléka érkezett külföldről. Veszteséget pedig most egyik egység sem termelt, míg a frissen hízott bolgár mellett az ukrán és a szerb leányok is sziporkáztak.

A bank saját tőke arányos megtérülése még mindig combos, közel 20 százalékon alakult a nemrég zárult negyedévben (korrekciós tételek nélkül), a 15 százalék fölötti éves célok tehát nincsenek egyelőre veszélyben (persze korai még ilyen messzire tekinteni). Továbbra is az ukrán operáció mutathatja fel a legmagasabb megtérülést, de a magyar, az orosz és a horvát részleg is jó számokat hozott ilyen téren. A szabályozói tőkemegfelelési mutatókat nézve sem kell sokat izgulni, márciusra 14,9 százalékra csúszott vissza a CET1 ráta, míg a hátralévő akvizíciókkal 12,2 százalék körüli lenne, ez nagyjából megfelel a vártnak, pánikra szerintünk nincs ok.

Nincs még semmi látnivaló a marzsoknál

A főbb sorokat végig nézve láthatjuk, hogy a bevételek 10 százalék fölötti növekedést tudtak felmutatni, mely a magasabb nettó kamat- és díjbevételeknek egyaránt betudható, ahogy az Expressbank hozzájárulásának is.

Ha a negyedik negyedévhez képest nézzük a nettó kamatbevételeket, annak két féle értelmezése is lehet:

  • Egyrészt, az akvizícióval együtt 2 bázisponttal csökkent a kamatmarzs, miközben a teljesítő hitelállomány jelentősen nőtt, így 4 százalék körüli a javulás.
  • Másrészt, ha az Expressbankkal nem számolunk, akkor csak stagnálást látunk a kamatbevételekben, miután bár a csoport szintű nettó kamatmarzs minimálisan javult a negyedik negyedévhez kepést (magyar, horvát, ukrán egyaránt tágult), de a hitelállomány csak enyhén emelkedett (itthon pl. csak stagnálás volt jellemző, vélhetően a kormányzati intézkedések miatti kivárásnak köszönhetően is), a kettő hatását pedig a forintosítás és negatív naptárhatás is ellensúlyozza.

A kamatbevételek mellett a díjakon is jól keresett azért az OTP, 15 százalékos itt is az éves alapú emelkedés, de az előző negyedéves számot csak hozni sikerült az alacsonyabb hazai teljesítmény nyomán. Emellett az egyéb bevételek is javultak tavalyhoz képest, nem is keveset, ez lephette meg leginkább az elemzőket. 

A működési költségek már-már szokás szerint tovább híztak, éves alapon 15 százalékos a növekedés. A jelentős többletköltséget egyrészt a béremelkedések és a létszámbővülés adja, közel 11 százalékkal ugrottak meg a személyi jellegű ráfordítások. Emellett az az IT és digitális fejlesztési kiadások is magasak maradtak. A negyedik negyedév viszonylatában már kisebb javulás látható, miután az akkori 13. havi kifizetések most nyilván nem voltak, valamint az amortizációs költségek is valamivel alacsonyabban alakultak. A költségeknél, mint pozitívum ki kell azért emelni a horvát operációnál látott szinergiahatásokat, éves alapon 10 százalék fölött spóroltak a működési kiadásokon.

A fentiek eredőjeként a működési profit is megugrott, az utóbbi negyedévekben látott emelkedő tendencia tehát továbbra is töretlen. Most azonban a korábbiaknál is nagyobb meglepetést okozott a soron a bank, a 17 százalékos éves alapú javulással pedig 100 milliárd forint feletti lett a működési profit.

Nem romlott érdemben a hitelportfólió minősége sem, a késedelmes hitelek aránya még lentebb tudott kerülni az amúgy is alacsony szintekről, az arányszám már 5,9 százalékon áll. Emellett a kockázati költségek megugrottak tavalyhoz képest, főként az oroszoknál, míg itthon kitartanak a visszaírások. A késedelmes hitelek fedezettsége továbbra is meggyőző, március végén 119,2 százalékos volt.

Vége a korrekciónak?

Lassan egy hónapja gyengélkedik már a részvény, mely során a 13000 forintos szint mellett az 50 napos mozgóátlagot is letörte az árfolyam. A jelentés előtt a 12450 forintos támasznál pihen pont az árfolyam, a vártnál jobb jelentés talán meghozhatja a vásárlókat a bankpapírnak, mely során ismét a 13000 forintos szintek közelében találhatná magát. Negatív reakció esetén a 12000 forintos támasznak lehet fontos szerepe.

Az OTP napi grafikonja (2019.05.09. nyitás előtt)

Relatíve egyébként nem néz most ki rosszul az OTP, az árfolyam gyengébb közelmúltbeli teljesítménye ellenére a kilátások nem romlottak érdemben, az 1,42-es P/BV mutató pedig nem tűnik magasnak a régiós szektortársakhoz képest, legalábbis, ha a várt 16 százalékos saját tőke arányos megtérülést nézzük.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.