Cinkotai Norbert
2019. május 10. 10:14

Ma startol a tőzsdén az Uber!

45 dolláros IPO ár után kezdődhet a kereskedés az Uber részvényével, de a régóta várt részvény árfolyama nem kizárt, hogy ennél is magasabb áron debütál majd a kereskedésben. A kockázatok jelentősek, így aki a sztoriban gondolkozik, annak szigorú kockázatkezelés/pozícióméretezés javasolt, korábbi részletes elemzésünk elolvasása után.

Mától lehet majd kereskedni az Uber részvényével, az utazásmegosztással foglalkozó vállalat ugyanis tegnap túlesett az IPO-n, így végre debütálhat a piacon.

Az Uber részvények 45 dolláros IPO-ár mellett jönnek majd a tőzsdére, és 180 millió részvényt adott el tegnap a cég. Ezzel a teljes IPO összege 8,1 milliárd dolláros lett, az amerikai tőzsdetörténelem 10 legnagyobb IPO-ja közé került be ezzel a vállalat.

Az Uberről egyébként pár hete részletesen is írtunk, akkor kiemeltük, hogy az üzleti teljesítmény még igen gyenge, tehát aki befektető szeretne lenni, az mindenképpen a jövőbe fektet, nem pedig a jelenlegi eredménytermelésbe. Összességében úgy véltük egyébként, hogy azért vannak kérdések az üzleti modellt illetően, emiatt pedig meglehetősen nagyok a kockázatok. Aki a részvénnyel kapcsolatban gondolkozik, annak érdemes, sőt, inkább ajánlott elolvasnia ezt az elemzést.

Az Uber a tranzakció után egyébként durván 75 milliárd dollárt ér, ugyanakkor az első kötések jellemzően magasabb áron szoktak történni az IPO-k után. Nem kizárt tehát, hogy akár 90 milliárd dollárra is árazhatja a piac a céget, ami azért nem lenne alacsony szint a fentebb leírt számításaink alapján, ez is inkább óvatosságra intheti a befektetőket.

Az sem túl jó előjel, hogy a rivális Lyft részvénye az IPO után azért nem volt túl jó formában, és hiába nyitott majdnem 90 dollárnál az első napon, már csak 55 dollárnál van a papír, mélyen az akkori 72 dolláros IPO ár alatt. Sok babér tehát nem termett a trédereknek, aminek esélyére azért fel is hívtuk a figyelmet.

Az óvatosság tehát nagyon fontos egy ilyen sztorinál, de persze senki sem szeretnénk szánt szándékkal lebeszélni az Uberről, a cég ugyanis régóta kerülheti már a tőkepiacot, és biztosan sokan vannak, akik ezek ellenére is szeretnék magukat tulajdonosnak érezni ebben a sztoriban. Az ilyen IPO-k kapcsán pedig azért az ún. „pricing” és „valuing” game azért jelentősen eltér, tehát egy befektetési szempontból nem annyira erős sztorinál is jó kereskedési lehetőségek nyílhatnak, főleg a momentum és a tömegpszichológia miatt.

Ezekkel azonban nem árt tisztában lenni, és a kockázatkezelést/pozícióméretezést ilyen esetekben  rendkívül szigorúan alkalmazni. A részvény ügyfeleink számára természetesen egyből elérhető lesz a kereskedés elindulása után.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.