KBC Equitas
2019. december 6. 8:22

Gyorshírek péntek reggel

  

Globális piacok: Felemás képet festettek tegnap a főbb piacok, míg Európában inkább a mínuszok domináltak, addig az amerikai indexek nagyon enyhe pluszt tudtak felmutatni. Az USA-ban főleg a nyersanyagkapcsolt cégek voltak erősek, míg Európában az ingatlanpiaci és közműcégek teljesítettek felül. A határidős indexek ma 0,2-0,3 százalékos pluszokat mutatnak, a kereskedelmi háborús megállapodásokkal kapcsolatban inkább optimistábbak ma a nyilatkozatok.

Magyar piac: Viszonylag erős volt tegnap a magyar piac, a BUX 0,2 százalékot erősödött, amivel felülteljesítette a globális piacokat. Az OTP nap közben 15000 forintnál is járt, de zárásra 14880 forintig csúszott vissza, így csak minimális lett a plusz.

Fontosabb részvények: Az OTP-nél az mBanku elemzője korábbi vételi ötletét tartásra vágta vissza, de a 14681 forintos céláron nem módosított. Közben a Richterre vonatkozó ötletünket lezártuk, miután fontos ellenállások előtt a papír. Ezzel együtt augusztus vége óta így is több mint 20 százalékot erősödött a gyógyszergyártó árfolyama. Érdekesség lehet a mai napról, hogy ma a Nutex közgyűlést tart, emiatt fel is függesztették a kereskedését.

Külföldi adatok: Nagy meglepetések nem jöttek tegnap az USA-ból, az amerikai munkaerőpiaci adat a vártnak megfelelő lett, és a 0,3 százalékos gyáripari megrendelési adat is hozta a konszenzust. Németországban viszont csalódást okozott, mivel a várt 0,4 százalékos növekedés helyett 0,4 százalékos mínusz lett a havi adat. Ennek kapcsán a mai ipari termelési adat is gyenge lett, októberben 1,7 százalékos lett a visszaesés, holott az elemzők enyhe növekedést vártak. A mai adatok az USA-ból is fontosabbak lehetnek, mivel délután NFP-adat jön, ami a szerdai gyenge ADP-adat után a munkaerőpiacról azért komoly visszajelzést adhat.

Hazai adatok: Itthon is voltak érdekes adatok, tegnap a kiskereskedelmi forgalmi adat 6,2 százalékos éves növekedést mutatott októberben, ami az utóbbi hónapok egyik legjobb adata lett, és a fogyasztás erejéről árulkodik. Ma emellett ipari termelési adat jön majd, ahol 6,7 százalékos növekedést várnak éves alapon októberben az elemzők, ez viszont lassulás lenne a korábbi 9 százalékos növekedés után.

Olaj: Tegnap kezdődött, és ma folytatódik Bécsben az OPEC-ülés, ahol többek között dönthetnek a kitermelési kvótákról is. A várakozás szerint minimum fennmaradhat a jelenleg érvényben lévő korlátozás, de akár még tovább is fokozhatják a termeléscsökkentést napi 400 ezer hordóval. Az olaj egyelőre enyhén erősödött tegnap óta, mivel a friss hírek már elméletileg 500 ezer hordós lehetséges csökkentésről szólnak.

Aramco: Egyelőre jól alakul a sztori, az IPO-ár végül 32 riál lett, ez pedig a korábbi 30-32 közötti sáv tetejét jelenti. Az IPO így 25,6 milliárd dolláros lehet végül, ami rekordot dönt majd, miközben közel 120 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek a befektetők az elmúlt hetekben. A tranzakció után így 1700 milliárd dollárra értékelhetik majd a céget.

EURHUF: A forint folytatta az erősödését, amit még 337 közeléből indított az utóbbi napokban, most pedig már 330,5 közelébe is eljutott tegnap az euróval szemben. Ez a forint ereje szempontjából így már nagyjából 1 hónapos csúcsot jelent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.