KBC Equitas
2019. augusztus 23. 8:40

Gyorshírek péntek reggel

   

Egyéves mélypontjára került tegnap a forint, a hazai deviza napon belül a 328,4-es szintet is elérte az euróval szemben. Az EURHUF ma reggel 328-on áll. A régiós devizák közül a lengyel zloty is gyengült tegnap.

A szerdai optimista hangulat tegnap negatívba fordult a fejlett részvénypiacokon, Európában a fontosabb indexek fél és 1 százalék közötti gyengülést szenvedtek el. A DAX volt felülteljesítő 0,5 százalékos csökkenéssel, a párizsi CAC pedig 0,9 százalékkal esett vissza.  Az amerikai tőzsdéken már felemásan alakult a kereskedés, a Nasdaq 0,4 százalékkal csökkent, az S&P 500 alig mozdult, a Dow Jones viszont mérsékelten emelkedett.

A magyar tőzsdén sem volt jó a hangulat, a BUX 0,6 százalékkal esett vissza, a budapesti index technikai képe pedig izgalmassá vált. A nagyok közül a Mol folytatta a zuhanást, tegnap másfél százalékot esett az árfolyam, a Richter viszont még rosszabbul szerepelt 2,6 százalékos csökkenéssel. A Magyar Telekom jól teljesített 1,7 százalékos plusszal, és mérsékelten erősödött az OTP is.

Angela Merkel után Emmanuel Macron francia elnökkel is találkozott Boris Johnson brit miniszterelnök az európai turnéján. Macron ismételten kijelentette, hogy nincs lehetőség a korábbi Brexit-megállapodáshoz képest jelentősen eltérő egyezmény megtárgyalására. A fő dilemmát továbbra is az északír határ kérdése adja, Johnson azonban bizakodó, szerinte 30 napon belül képesek lesznek megoldást találni a problémára.

Tegnap Sergio Mattarella olasz államfő találkozott a parlamenti pártok képviselőivel, hogy megoldási irányt találjanak a kialakult kormányválságra. Jelenleg két opció tűnik reálisnak, a jelenleg is kormányzó M5S koalícióra léphet a balközép Demokrata Párttal, vagy pedig előrehozott választásokra kerül sor. Az államfő szűk határidőt szabott a koalíciós tárgyalásokra, jövő keddig eldőlhet, hogy merre halad tovább az olasz krízis.

Gyenge PMI-adatok érkeztek az Egyesült Államokból, az augusztusi feldolgozóipari adat 49,9-es értékkel éppen az 50-es érték alá került, ez visszaesést és a várakozásokhoz képest negatív meglepetést jelent. Szintén hasonló a helyzet a szolgáltatóipari PMI-adattal, igaz annak értéke még 50 fölött, 50,9-en alakult. Az Eurózóna viszont kellemes meglepetést okozott ebből a szempontból, habár a feldolgozóipari PMI 47-es értéke még mindig alacsony a javulás ellenére, ezt főként a gyenge német adat húzhatta vissza. A szolgáltatóiparban azonban pozitívabb a helyzet, 51,8 az aktuális mutató.

A mai nap fontosabb makrostatisztikák nem jelennek meg, a legjobban várt esemény Jerome Powell Fed-elnök beszéde lehet majd, amelyen akár újabb jelzéseket kaphatunk a következő kamatdöntésekkel kapcsolatban.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.