KBC Equitas
2020. február 27. 8:26

Gyorshírek csütörtök reggel

   

Indexek: Tegnap lelassult az esés a legtöbb részvénypiacon, Európában a vezető indexek a DAX kivételével minimális pluszban tudtak zárni. Az USA-ban is pluszban indult a kereskedés, azonban nap végére mínuszba csúszott az S&P 500 és a Dow Jones is. A BUX index 1 százalékot emelkedett tegnap, amit a Richter és a Mol nagyobb, 1 százalék feletti emelkedése húzott, de a Magyar Telekom és az OTP is pluszban zárt. Ma reggel az ázsiai piacokon inkább mínuszok vannak, a Shanghai Composite stagnálásával relatív felülteljesítő, a Nikkei viszont két százalékos mínuszban, valamint a DAX határidős indexe is 2 százalék feletti esésben van.

Koronavírus: Amerikában tegnap az FDA a globális járvány kitörésének lehetőségére figyelmeztetett, és jelezte, hogy a koronavírus elleni oltóanyag valószínűleg csak az első kitörési hullám után érkezhet. Donald Trump is beszédet mondott, és Mike Pence-t, az USA alelnökét nevezte ki a koronavírus elleni készületek levezénylésére. Trump bár igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, ez nem annyira sikerült neki, az ázsiai részvényindexek ugyanis esni kezdtek, és a 10 éves USA kötvényhozam is újabb rekordalacsony szintre, 1,3 százalékra esett, melynek okáról a tegnapi EURUSD anyagunkban is írtunk.

Arany, olaj: A negatív hangulatban az olaj tovább gyengült, ma reggel már 48 dollár alatt van a WTI árfolyama. Az arany hétfői nagy kitörése után egyelőre megpihenni látszik, ugyanis 1690 dollárról 1625-ig is visszajött, ma reggel azonban pluszban áll az 1650-es szintek közelében.

Makro: Tegnap Christine Lagarde EKB-elnök újra felszólította az Eurózóna kormányait, hogy használjanak fiskális eszközöket a növekedés feltámasztására, különösen most, amikor a koronavírus tovább ronthat a gazdasági helyzeten. Ma az USA-ból januárra vonatkozó fogyasztási adatok érkeznek, a várakozások szerint a tartós fogyasztási javakban 1,5 százalékos visszaesés lehet. Emellett a negyedik negyedéves GDP számok is ma jönnek ki, ami a várakozások szerint 2,1 százalékos bővülést mutathat.

Gyorsjelentések: Kedd este érkezett a hazai piacon a Duna House jelentése, melyben az éves célok teljesítéséről adott számot, emellett pedig a lakásárak további emelkedésére számít a vezetőség 2020-ban, ami kedvező a cég számára. A Peugeot is tegnap jelentett, melyben a várakozásokat meghaladó számokat közölt, így a részvény közel 5 százalékos pluszban zárt a negatív hangulatban, és az egész európai autószektor felülteljesítő volt. Ma reggel a Bayer és az AB InBev csalódást keltő jelentései érkeztek. A belga sörgyártó elmúlt negyedéves számai elmaradtak a vártaktól, az idei első negyedéves EBITDA  pedig 10 százalékkal lehet kisebb a koronavírus miatt. A Bayer csoportszintű EBITDA mutatója is elmaradt a várttól, az idei prognózisuk pedig egyelőre még nem tartalmazza a járvány hatásait.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.