KBC Equitas
2020. január 16. 8:35

Gyorshírek csütörtök reggel

  

Kereskedelmi megállapodás: Donald Trump aláírta a Kínával létrehozott első fázisú kereskedelmi megállapodást. Peking további 200 milliárd dollárnyi értékű amerikai termék vásárlását vállalta a megállapodás szerint, valamint a szellemi tulajdon magasabb fokú védelmét és a devizamanipuláció elkerülését ígérte. Az extra 200 milliárd dollár értékű termék a 2017-es export számokon felül értendő. Az Egyesült Államok viszont az eddig érvényben levő vámokat megtartotta.

Indexek: Az amerikai indexek kezdetben nem reagáltak egyértelmű emelkedéssel a kereskedelmi megállapodás aláírására, azonban a nap végére enyhe pluszban sikerült zárni az S&P 500-nak, a Dow Jones-nak és a Nasdaq-nak is. A Dow 29030 pontos záróértékével pedig új csúcsra került. Európában napközben inkább oldalaztak az indexek, nem volt egyértelmű irány a kereskedésben, a német és a francia tőzsdeindex végül 0,2 százalék körüli mínuszban zárt, az FTSE 100 viszont 0,3 százalékkal tudott emelkedni. Ma reggel a határidős indexek állása alapján enyhe pluszban várható a nyitás az európai piacokon.

BUX: A magyar tőzsde most alulteljesítő volt a nemzetközi piacokkal szemben, a BUX index közel 0,9 százalékos mínuszban zárt. A csökkenés leginkább az OTP 1,6 százalékos esésének köszönhető, a bankpapír 14500 forinton zárt. Gyengén teljesített a Mol részvénye is 0,9 százalékos mínusszal ismét a 2800-as szint felé vette az irányt. A Richter részvénye alig mozdult a keddi záróértékhez képest, míg egyedül a Magyar Telekom részvénye tudott emelkedni, mindössze 0,3 százalékkal.

Goldman Sachs: Folytatódott a jelentési szezon az Egyesült Államokban, tegnap is a bankszektor főbb szereplői tették közzé a gyorsjelentéseiket, köztük a Goldman Sachs is. A kereskedési bevételek, hasonlóan a JP Morgan és Citigroup jelentéseihez, erősek voltak, viszont a büntetéseknek köszönhetően megemelkedett költségszint lerontotta a profitot, amelynek a befektetők már kevésbé örültek.

Oroszország: Tegnap lemondott az orosz kormány azt követően, hogy Putyin alkotmánymódosításra készül. Az orosz elnök megköszönte a kormány munkáját, azonban hozzátette nem minden feladat sikerült. Az eddigi miniszterelnök Dmitrij Medvegyev helyét pedig Mihail Misusztyin veszi majd át, aki eddig a Szövetségi adószolgálat vezetője volt. A piacokon a hír a rubel 0,5 százalékos esésével járt a dollárral szemben.

Európai autóeladások: Decemberben meglepetésre 21 százalékkal emelkedtek az európai autóeladások, az év utolsó hónapjában 1,26 millió autót adtak el. Ezzel a tavalyi évben 1,2 százalékkal növekedtek 2018-hoz képest az autóeladások, ami 15,8 millió eladott járművet jelent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.