KBC Equitas
2018. április 16. 8:27

Ezek a fontos hírek a hét első napján

   

Tovább fokozódik a helyzet Szíriában, Donald Trump amerikai elnök még péntek este jelentette be, hogy légicsapásokat rendelt el a szíriai (feltételezett) vegyifegyver-raktárokat célozva, melyeket végre is hajtottak. A csapás válasz az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadásra. Válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök egy telefonhívás alatt beszélt arról, hogy a további nyugati támadások káoszhoz vezethetnek a nemzetközi kapcsolatok tekintetében. Egyelőre a konfliktus további éleződése ellenére is a pozitív tartományban mozognak az amerikai határidős indexek.

Pénteken pedig még nagyot fordultak és a negatív tartományban zártak a piacok. Bár az erős banki jelentések nyomán heves emelkedésbe kezdtek az indexek nyitás után, a nap végére sikerült jelentősen lefordulni, hogy végül 0,3 és 0,5 százalék körüli mínuszokkal fejezzék be a napot. Összességében a pénteki gyengébb teljesítmény ellenére is emelkedéssel zárták a hetet a főbb részvényindexek.

Az európai piacok erősebbek voltak pénteken, igaz a főbb részvényindexek csak minimális pluszokat halmoztak fel a nap végére. Ráadásul úgy tűnik tovább vehetik az európai papírokat, nyitás után is emelkedhetnek a főbb indexek a határidős jegyzések állása alapján.

Makroadatok tekintetében lagymatagon kezdődik a hét, hétfőn csak az amerikai márciusi kiskereskedelmi számokat várhatjuk. Kedden Kína lehet középpontban, első negyedéves GDP adatok és szintén kiskereskedelmi számok érkeznek az országból, míg szerdán a FED Bézs könyve és az EU-s márciusi inflációs számok tarthatják lázban a befektetőket. Hét végére is marad némi izgalom, pénteken februári külkereskedelmi számokat közölt az Eurostat.

Tovább pörög a héten a jelentési szezon, a tengerentúlon még mindig a bankoké lehet a főszerep, többek között a Bank of Ameriaca, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is jelent a héten. Emellett azért már a technológiai szektor is megkezdi a szezont, a Netflix és az IBM számait ismerhetjük meg a héten. Az említetteken túl a Johnson & Johnson, a Procter&Gamble és a General Electric is nyilatkozik első negyedéves számairól. Európában majd később indulhat be a dömping, a főbb cégek közül a Novartis, a Heineken, és a Melexis jelenthet a héten.

Keresték az irányt itthon a befektetők

Összességében vegyes hetet tudhat maga mögött a magyar tőzsde, azonban a Mol fontos szinteket tört át, így meglehet az esélye a további emelkedéshez. Az OTP-t megfogta az 50 napos mozgóátlag, azonban azt könnyen áttörheti a héten, míg a Magyar Telekom viszonylag nagy mozgásokat mutatott, azonban fontos ellenállások alatt zárt.

A Mol húzta a magyar piacot

Nem sok izgalom várható a hétre hazánkban, legalábbis ami a makroadatokat jelenti, mindössze a szerdai nemzetközi tartalékok márciusi helyzetéről szóló statisztika és a pénteki KSH által publikált februári kereseti számok hozhatnak némi izgalmat, de a forint alakulására valószínűleg egyik se lesz nagy hatással. Ma reggel egyébként 310,8 környékén az EURHUF jegyzése.

Elfogadta a közgyűlés a javasolt osztalékot, így az OTP papíronként 221 forintot fizethet ki részvényeseinek. Ez a pénteki záróáron egy 2 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Nem járt sikerrel a Pannergy a közgyűlésével, a megjelentek számára tekintettel határozatképtelen volt a cég pénteki gyűlése. A megismételt közgyűlés más helyszínen, változatlan napirendi pontokkal kerül majd megtartásra április 27-én 9 órai kezdettel, áll a pénteki közleményben.

Szép növekedést mutatott az első negyedévben a Duna House, a kedvező ingatlanpiacból jelentősen profitált a vállalat, és a hitelközvetítés is töretlenül hasít. A lengyel és cseh terjeszkedés is szépen zajlik, a közelgő osztalék pedig szintén vonzó lehet a befektetők számára. Nyitott ötletünk változatlanul érvényben van, amin közel 20 százalékos a plusz tavaly május óta.

Hasít a Duna House

Erős jelentésekkel kezdődik a szezon

A vártnál hamarabb lehet nyereséges a Tesla, legalábbis Elon Musk szerint. A cég vezér Twitter bejegyzésben reagált a lehetséges tőkebevonás szükségességéről keringő hírekre, miszerint a Tesla már az idei harmadik és negyedik negyedévben is nyereséget és pozitív cash flow-t termelhet, így várhatóan nem lesz szükség tőkeemelésre. A papír árfolyama egyébként 2,1 százalékot emelkedett pénteken.

Változó szabályok miatt módosította az elmúlt két év számait a General Electric, az eddig ismert 122,1 milliárd dollár helyett csak 118,2 milliárd dollár lehetett a bevétel 2017-ben. Az EPS tekintetében is romlott a kép, a korábbi 68 centes papíronkénti veszteség 99 centes mínuszra duzzadt. A 2016-os évre vonatkozóan is az akkor közöltnél szerényebb számokat láthatunk, bevétel tekintetében több mint 4 milliárd dollár, míg az EPS viszonylatában papíronként 15 centes a visszaesés.

Az amerikai nagybankok voltak pénteken középpontban, miután hárman is közzé tették első negyedéves gyorsjelentésüket. Összességében jól teljesített a JPMorgan és a Citigroup is, a volatilitás visszatérése a piacra segítette a kereskedési bevételek megugrását és a vártnál magasabb eredményt is. A Wells Fargo esetében a hitelezési céltartalékok jelentős csökkenése is segíthette a várakozások feletti nyereséget. A jó jelentések ellenére látványosan mínuszba fordultak a papírok a nap végére, a piaci hangulattal együtt.

Erős jelentések, veszik a bankpapírokat


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.