KBC Equitas
2019. május 13. 8:27

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi tárgyalások, jelentések, GDP

   

A múlt hét legforróbb témáját az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások szolgáltatták. Donald Trump amerikai elnök még múlt vasárnap jelentette be, hogy nincs megelégedve a tárgyalások előrehaladásával, és 10 százalékról 25 százalékra emelné meg a vámot összesen 200 milliárd dollárnyi kínai árun. Az egyeztetések a múlt héten Washingtonban tovább folytak Liu He kínai miniszterelnök részvételével, de megállapodás nem történt. Pénteken emiatt érvénybe is léptek a pótvámok, melyre Kína ellenlépésekkel fenyegetőzött. Trump szerint a vámok még erősebbé teszik az Egyesült Államokat, és nem kell elsietni a megállapodást Kínával. A tárgyalások várhatóan a héten is tovább folytatódnak, a Trump - Hszi elnöki találkozó pedig legkésőbb a júniusi G20 csúcsértekezleten létrejöhet.

A kereskedelmi feszültségek növekedését aggodalommal figyelte a piac, a fejlett részvénypiacok többségén esések voltak tapasztalhatóak. Az Egyesült Államokban az S&P 500 2,2 százalékkal, a Nasdaq 3 százalékkal, a Dow Jones pedig 2,3 százalékkal került lejjebb a hét második felében tapasztalható enyhébb visszaerősödés ellenére is. Európában sem volt jobb a hangulat,a német DAX 2,8 százalékot gyengült, a párizsi CAC index 4 százalékot esett, és a londoni tőzsdén is 2,4 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Mindeközben tovább zajlott a gyorsjelentési szezon, főként Európában volt még nagyobb pörgés. A német vállalatok közül a Vonovia jelentése kifejezetten pozitívra sikerült, amely a kereskedési ötletünknek is segített, a részvényárfolyam új csúcsra tört. A Vonovia részvényénél az osztalékszelvény május 17-én esik le, így május 16-ig lehet vásárolni a részvényenkénti 1,44 eurós osztalékból való részesüléshez. Az ingatlanfejlesztő mellett a Wirecard is szép eredményekről számolt be, az Infineon is kellemes meglepetést okozott, a BMW és a Henkel viszont nem hozta a várakozásokat. A héten is még folytatódik a jelentési szezon, Németországból az E.On, az RWE és a pénteken szárnyaló, felvonó üzletágának IPO-ját tervező Thyssenkrupp is érdekes lehet. Európából még jelenteni fog az osztrák Raiffeisen is, a tengerentúlon pedig az Alibaba, az Nvidia vagy a Wal-Mart számai is lázban tarthatják a befektetőket. 

Múlt héten megérkezett a tőzsdére az Uber, az utazásmegosztással foglalkozó cég 8,1 milliárd dolláros IPO-val az amerikai tőzsdetörténelem 10 legnagyobb tőzsdei bevezetése közé került. A pénteki első kereskedési napon a 45 dolláros bevezetési ár alatt, 42 dolláron nyitott a részvény, majd egy kisebb hullámhegy után 41,6 dolláron zárt a papír.

Havi alapon 0,3 százalékkal emelkedtek az árak áprilisban az Egyesült Államokban, főként az olajárdrágulás miatt, éves alapon pedig 2 százalék volt az infláció, az adatok enyhén alulmúlták a várakozásokat. A mérsékelt infláció lehetőséget adhat arra, hogy a Fed érintetlenül hagyja a kamatlábakat még egy ideig, Donald Trump, aki elégedettségét fejezte ki az alacsony adatra, viszont továbbra is nyomást gyakorolhat a kamatvágás érdekében.

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése alapján idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,6 százalékkal bővülhet az Európai Unió GDP-je, az euróövezet esetében pedig 1,2 százalékos, illetve 1,5 százalékos növekedéssel számolnak. A Bizottság valamivel pesszimistább lett, a várakozások rendre 0,1 százalékponttal alacsonyabbak a három hónappal ezelőtti prognózisnál. Ezek a becslések jelentős lassulást jeleznek előre tavalyhoz képest. Különösen Németországgal kapcsolatban lettek borúlátóbbak a kilátások, mindössze fél százalékkal növekedhet idén a német GDP. Olaszországgal kapcsolatban sincs nagy optimizmus, az új becslés szerint mindössze 0,1 százalékkal növekedhet idén a talján GDP. Továbbra is jelentős számú kockázatot rejt a külső környezet, úgy mint a kereskedelmi feszültségek fokozódása, a továbbra is lehetséges hard Brexit, vagy a feltörekvő piacok gyenge teljesítménye.

A héten nem jönnek kulcsfontosságú adatok az Egyesült Államokból, esetleg a kiskereskedelmi forgalmi, vagy ipari termelési statisztikákra érdemes figyelni. Az Eurozónában pedig a ZEW index alakulása lehet érdekes, valamint szintén ipari termelési adatok érkeznek.

Az euró-dollár árfolyamban nem volt drasztikus változás, a dollár gyengült valamelyest, az EURUSD ma reggel 1,123-on áll. A kínai-amerikai feszültségek kiéleződése miatti hét eleji kisebb esés után visszább erősödtek az olajárak, heti viszonylatban így nagy változás nem történt a fekete arany árfolyamában, a WTI jelenleg 61,7 dollár, a Brent 71 dollár. A legnemesebb fém, az arany árfolyama meglódult Trump vasárnapi bejelentése után, így kis növekedéssel ma reggel 1284 dollárt kérnek egy unciáért.

Megugrott az infláció

Áprilisban átlagos 3,9 százalékkal nőtt az infláció, amely megfelelt a várakozásoknak, az utóbbi időben azonban az egyik legmagasabb érték. A maginfláció mértéke nem változott az előző havi növekedés mértékéhez képest. Legnagyobb mértékben a szeszes italok, és dohányáruk, és üzemanyagok ára emelkedett, valamint a szolgáltatások ára is 3 százalékkel drágult.

Az inflációs adaton kívül az államháztartási hiány mértéke okozott pozitív meglepetést, amelyre a forint a havi mélypont körüli szintekről erősödni tudott, és a hetet ismét 324 alatt zárta az euróval szemben.

Csökkent márciusban a külkereskedelmi többlet, euróban számítva az export értéke 4,9 százalékkal, az importé 5,6 százalékkal emelkedett, ezzel 21 millió euróval csökkent a termék-külkereskedelmi többlet.

A héten az első negyedéves előzetes GDP adat lesz fontos, az előzetes várakozás szerint éves szinten 4,9 százalékos lehetett a növekedés az első negyedévben. Ezzel úgy tűnik a magyar gazdaság továbbra sem lassul, erős a belső kereslet, és az infláció is közel van az MNB toleranciaszintjének felső határához. Összességében a következő hónapokra a várakozások szerint viszont mérséklődni fog az infláció

Gyorsjelentések hete a magyar tőzsdén

Múlt héten a gyorsjelentések kerültek a fókuszba magyar tőzsdén, a Mol után a Magyar Telekom, a Richter és az OTP is közzétett első negyedéves gyorsjelentését, ezzel mind a négy nagypapír első negyedéves eredményét megismerhettük. A blue chipeken kívül a kisebb cégekre is érdemes volt figyelni, a Graphisoft Park és a Waberer’s is jelentett. A Park befektetői örülhettek a jól sikerült negyedévnek, a Waberer’s azonban ismét csalódást okozott. Ezen a héten a Rába jelentésére figyelhetünk, valamint az ANY Biztonsági Nyomda is pénteken piaczárás után fogja közzétenni első negyedéves gyorsjelentését. Zajlik a magyar cégek osztalékfizetési időszaka is, a magyar részvények osztalékfizetését az alábbi táblázatunk tartalmazza.

Összességében gyenge héten van túl a BUX index a nemzetközi hangulat és a vegyesen sikerült gyorsjelentések következtében csökkent, azonban a heti teljesítményt összevetve a külföldi részvényindexekhez képest felülteljesítő maradt. A kereskedelmi háború élesedése miatt negatív hangulat azonban úgy néz ki, hogy továbbra is kitarthat, amely nyomás alatt tarthatja a tőzsdéket.

A) OTP

Erősen indította az évet az OTP az akvizícióknak köszönhetően, az első három hónap eredményében fontos szerepet töltött be a legutóbb vásárolt Expressbank, de a horvát és az ukrán leánybank is kiválóan szerepelt.

A gyorsjelentésnek köszönhetően az árfolyam is újra erőre kapott, pénteken 12630 forintig tudott visszaemelkedni a bankpapír. A 12450 forintos támasz így kitartott, amellyel jó esély nyílik a további felfele út felé. Változatlanul a 13000-es szint és a történelmi csúcs körüli szintek jelentenének erősebb ellenállást az árfolyamnak.

Ma reggel a HSBC elemzőjétől céláremelés érkezett az OTP-re, a korábbi 14500 forintos érték után 15300 forintos fair értéket feltételeznek, továbbra is vételi ajánlás mellett. Összességében az OTP-re vonatkozó elemzői célárak átlaga pedig 13500 forint körül mozog, amely a jelenlegi árfolyamnál 7 százalékkal magasabb.

Az OTP napi grafikonja (2019.05.13. nyitás előtt)

B) Mol

A 200 napos mozgóátlagáig esett a Mol, pénteken azonban emelkedni tudott a részvény. Korábban lefele tört ki az emelkedő trendcsatornából a Mol árfolyama, és az alakzatból számított célár a 200 napos mozgóátlagig történt eséssel teljesült is. Felfele fordulat esetén visszatesztelésre kerülhetnek a korábban letört szintek 3250-3280 forint között.

A Szlovák Nemzeti Bank jóváhagyta a Mol Slovnaft részvényekre vonatkozó vételi ajánlatát, így teljes mértékben a Mol fogja birtokolni a vállalat részvényeit.

A Mol jelentése kissé elbizonytalaníthatta a befektetőket, illetve korábban technikailag a részvény is már túlvett volt, az RSI indikátor alapján. A gyors esés miatt viszont hamar elérte az RSI a 30 körüli szintet, amely már a túladottságot jelezte, innen pedig az árfolyammal együtt fordulni tudott.

Az Mol napi grafikonja (2019.05.13. nyitás előtt)

C) Richter

Megütötték a Richtert a pénteki jelentés után, habár a hét első felében emelkedni tudott a papír. Nyitásban még 5815 forinton állt a részvény, azonban zárásra közel 7 százalékot zuhant az árfolyam. Ezzel szinte a teljes előző havi emelkedését lenullázta a részvény. Ugyanakkor fontos támaszszinthez is esett a papír, 5400 forintnál a 200 napos mozgóátlag segíthet megtartani az árfolyamot. Amennyiben ez a szint elesne, az idei évi mélypont kerülhetne elérésre.

Annak ellenére, hogy a főbb sorokon jól teljesített a Richter, az eredmény inkább az egyszeri mérföldkő bevételnek, valamint a kedvező devizahatásoknak köszönhető. Ezeket a hatásokat kiszűrve már árnyaltabb a kép, valamint a társaság előrejelzése az összességében stagnáló értékesítésekkel elbizonytalaníthatta a befektetőket. Orbán Gábor vezérigazgató szerint, az új szabályozás, mely szerint a gyógyszereket egyedi azonosítókkal kell ellátni, szintén plusz költséget jelentett, a gyártósor átalakítása és plusz munkaerő-kapacitás miatt. Az eredmények miatt középtávon így inkább az oldalazás jellemezheti a részvényt, egy erőteljesebb emelkedéshez a fundamentumoknak is érdemben javulniuk kellene.

A gyorsjelentés után csökkentette célárát a HSBC a Richterre, azonban az ajánlás továbbra is vétel 6200 forintos célár mellett. Korábban 6500 forintra értékelték a részvényt, és összességében a többi nagy elemzőház is inkább optimista a céggel kapcsolatban.

A Richter napi grafikonja (2019.05.13. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Elmaradt a várakozásoktól a Magyar Telekom első negyedéves eredménye, habár bevétel sorokon szinte minden szegmensben növekedni tudott az árbevétel, a profitabilitás romlott, ami az egyszeri tételeknek és végkielégítéseknek is köszönhető.

A pozitív meglepetés elmaradása után a részvény sem volt jó formában, 456 forintnál zárta a hetet. A záróár ugyan egy fontos támaszszintnél van, az osztalékszelvény vágás azonban 25 forinttal lejjebb tolhatja az árfolyamot, ezzel fontos szintek sérülnének a 200 napos mozgóátlag körül is.

Hétfőn lehet utoljára Magyar Telekom részvényt venni az osztalékért, és kedden kerül vágásra az osztalékszelvény. Egy kisebb 460 forintig történő emelkedés kellene ahhoz, hogy az árfolyam a 200 napos mozgóátlag szintjét megtartsa. Utána a 435 forintos szint kerülhet fókuszba, lejjebb pedig 415 forintnál találhat még támaszt az árfolyam.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.13. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.