KBC Equitas
2019. december 2. 8:26

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi tárgyalások, brit választási kampány, OPEC

   

Rövidebb kereskedés volt a múlt héten az Egyesült Államokban, csütörtökön Hálaadás miatt ki sem nyitottak a tőzsdék, és pénteken is rövidebb volt a kereskedési időszak. A fontosabb börzeindexek egyébként heti szinten mérsékelten emelkedtek, így továbbra is történelmi csúcs közelében tartózkodnak a nyugat-európai és amerikai indexek. Az utolsó hónapjára fordult a 2019-es év, amely eddig a részvénypiaci teljesítmény szempontjából kifejezetten erős, január eleje óta eddig 25 százalék körüli mértékben emelkedett az amerikai S&P 500 és a német DAX is. A határidős indexek alapján a mai nyitáskor enyhe emelkedésre lehet kilátás.

Zajlanak a kereskedelmi tárgyalások, fokozódik a brit kampány

Múlt héten is magas szintű kereskedelmi tárgyalások zajlottak Kína és az Egyesült Államok között, a kínai Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint pedig konszenzusra jutottak, hogy hogyan oldják meg a fennálló problémákat. A felek továbbra is folytatják majd a folyamatos egyeztetéseket a megállapodás első fázisáig. Donald Trump szerint már nagyon közel lehet a megállapodás.

Árnyékot vet azért a kínai-amerikai viszonyra a hongkongi helyzet, Donald Trump a múlt héten aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt. Ez alapján az Egyesült Államok évente megvizsgálja a hongkongi autonómia helyzetét, és annak megsértése esetén szankciókat vethet ki Kínára. A kínai vezetés hevesen ellenezte a törvény aláírását.

Lassan a finisébe érkezik a brit választási kampány a december 12-én tartandó parlamenti választások előtt, az aktuális előrejelzések szerint pedig a Boris Johnson jelenlegi kormányfő pártjának, a Konzervatívoknak van esélye megszerezni a többséget. Boris Johnson azt igéri, hogy január végéig mindenképpen kilépteti az országot az EU-ból. A királyságon belül Skóciában is különösen izgalmas lehet a választás, ahol a kormányzó párt egyszerre kampányol a függetlenségi népszavazás kiírásával és kardoskodik az uniós tagság mellett.

A vállalatoktól is jöttek izgalmas hírek

Több német autógyártó is jelentős megszorításokat jelentett be a múlt héten, amelyekre az autóipar átalakulása miatt van szükség. A BMW több mint 12 milliárd eurós költséget szeretne lefaragni 2022-re, ez hatással lesz a munkavállalói bónuszokra, valamint minden új munkahely létrehozásakor egy másikat meg fognak szüntetni. A Daimlernél és az Audinál még drasztikusabb lépések jönnek. Az Audi 2025-ig Németországban 9500 fős létszámleépítést hajt végre, ezzel 6 milliárd eurós megtakarítást érhetnek el. A Daimler is globális szinten több ezer dolgozót bocsáthat el, a cél az, hogy 2022-ig 1,4 milliárd euróval csökkentsék a személyi költségeket.

Bevezették a hongkongi tőzsdére is az Alibaba részvényét, ahol pár nap alatt az IPO-árhoz képest több mint 16 százalékkal is emelkedett az árfolyam. A vállalat a hongkongi IPO-val közel 11 milliárd dolláros tőkét vont be. Az Alibaba részvényét továbbra is jegyzik a New York-i tőzsdén is.

Sajtóhírek szerint a Deutsche Telekom és a francia Orange az egyesülést tervezi, bár a folyamat még nagyon korai szakaszban tart, és több zökkenő is lehet. A tranzakcióra egyébként részvénycsere keretében kerülhetne sor.

Pénteken tette közzé negyedéves gyorsjelentését az E.ON, a német energiacég a harmadik negyedévben sikeresen konszolidálta az Innogyt. Emellett éves szinten javultak az eredmények, amellyel az elemzőket is meglepték, valamint a 2019-es előrejelzést is megemelték. A részvény árfolyama 4,6 százalékot emelkedett pénteken.

Múlt héten tartották a Black Friday-t, az amerikai online vásárlási forgalom pedig 7,4 milliárd dollárra emelkedett, amely rekord a Black Friday történelmében. Ebből leginkább az online kiskereskedelemben erős vállalatok tudnak profitálni, mint például az Amazon. Ma egyébként Cyber Monday lesz az Egyesült Államokban, ami még a Black Friday-nál is magasabb online forgalommal szokott járni.

Érdekes makroadatok is érkeztek a múlt héten:

  • 0,8 százalékkal emelkedett a német kiskereskedelmi forgalom októberben, az elemzők 1,1 százalékot vártak
  • Nagy meglepetést okozott az amerikai harmadik negyedéves GDP adat, amely alapján a gazdasági növekedés 2,1 százalékos volt, az előzetes becslés még csak 1,9 százalékos bővülést jelzett.
  • Az Eurózóna előzetes novemberi inflációs adata 1 százalék volt, az elemzők csak 0,9 százalékos pénzromlásra számítottak.
  • Ma reggel pozitív meglepetést okozott a novemberi kínai Caixin feldolgozóipari PMI, amely 51,8 lett.
  • Ezen a héten az Egyesült Államokból és az Eurózónából is végleges novemberi PMI adatok érkeznek, pénteken pedig érdekes amerikai munkaerőpiaci statisztikákra derülhet fény.

A héten az OPEC-re is figyelni kell

Csütörtökön kezdődik Bécsben az OPEC-gyűlés, az elemzői várakozások szerint pedig fél évvel meghosszabbíthatják a jelenleg érvényben lévő kitermelésvisszafogást. Az iraki olajminiszter viszont tegnap arra utalt, hogy akár még nagyobb korlátozás mellett is dönthetnek. Az olaj miatt érdekes lehet a szaúdi olajcég Aramco közelgő tőzsdére lépése, az IPO-árat csütörtökön határozhatják meg. Az olajárfolyamok pénteken nagyot csökkentek, ma reggel viszont enyhébb felpattanás látszódik. A WTI jelenleg 56 dollár, a Brent pedig 61,2 dollár.

Az arany árfolyamában pont fordított volt a mozgás, pénteken erősödött a nemesfém. Jelenleg pedig 1460 dollárt adnak egy unciáért. Múlt hét elején 6500 dollár közeléből felpattant a Bitcoin, amely péntekre 7800 dollárig emelkedett, ma reggel pedig 7250 dollár körül áll az árfolyam.

Mélypontjáról fordult a forint

Pénteken erősödött látványosan a forint, az euróval szemben ugyanis a 336 körüli szintekről 334 alá tudott javítani a hazai fizetőeszköz. A múlt hetet ezzel együtt nem abszolválta jól, mivel hétfőn is 334 körül állt az euróval szemben, tehát markáns erősödésről összességében azért nem lehet beszélni. Ma reggel az EURHUF 334,7.

Továbbra is erős a magyar gazdaság, a harmadik negyedéves adatok végső olvasata is 5 százalékos éves bővülést mutatott. Közben a bruttó fizetések növekedési üteme szeptemberben 11,8 százalékra javult, ez pedig szintén pozitívum a magyar gazdaságot illetően.

A hozamoknál nagy változás nem igazán látszódik, a 10 éves magyar papírok másodpiaci hozama 1,8-1,9 százalék között mozgott az előző héten. Az augusztusi mélypontokat nem számolva összességében azért még mindig viszonylag alacsony szinteket lehet látni, az elmúlt hónapok mélypontját is nagyjából itt találhatjuk.

A héten nem lesz unalmas a makronaptár, ma reggel feldolgozóipari PMI-adatokra lehet figyelni, és a külkereskedelmi mérlegről is többet tudhatunk meg. Emellett a héten lesz még kiskereskedelmi forgalmi adat októberre vonatkozóan, és ipari termelési adat is. Előbbinél 5,2, utóbbinál pedig 6,5 százalékos bővülést várnak éves szinten az elemzők.

A vártnál kedvezőbb lehet az idei költségvetési hiány, mondta el Gulyás Gergely a múlt héten tartott Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint a magyar gazdaság növekedési üteme elég erős, emiatt 1,8 százaléknál is kisebb lehet a GDP-arányos deficit.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.