KBC Equitas
2019. június 11. 8:35

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi háború, infláció, forint

   

A májusi általános részvénypiaci esés után izgalmas szintekre értek a múlt héten a fontosabb börzeindexek, amelyeknek sikerült is felpattanniuk június első hetében. Európában a német DAX és a francia CAC index is 3 százalék fölötti erősödést ért el, de a londoni tőzsde is 2,5 százalékot emelkedett. Az Egyesült Államokban még jobb volt a hangulat, a három nagy index 4-5 százalék körüli javulást is fel tudott mutatni.

Nem látni a végét a vámháborúnak

A múlt héten a mexikói-amerikai feszültség tartotta izgalomban a piacokat, de a hét végére megtörtént a kiegyezés, így az eredetileg tegnapra tervezett vámemelés elmaradt a mexikói árukra. A vámemelés oka az illegális bevándorlás lett volna, de most Mexikó vállalta, hogy komoly lépéseket tesz a migráció megfékezésére.

Donald Trump amerikai elnök egy interjúban remek dolognak nevezte a védővámokat, hangsúlyozta, hogy a pótvámok kivetésével való fenyegetőzés Mexikó ellen bevált, és ez a módszer szerinte működik majd Kína ellen is. Trump kijelentette, hogy amennyiben Hszi kínai elnök nem jelenik meg a június végi G20 csúcsértekezleten, ahol megtörténhetne a következő Trump-Hszi találkozó, akkor újabb vámok jönnek. A vámoktól ugyanakkor Európa sincs biztonságban, Trump szerint az amerikai bortermelők a tisztességtelen francia verseny áldozatai, és utalt rá, hogy a francia borokra is vethet ki védővámot az amerikai kormány.

Jól kezdődik a hét a részvénypiacokon

A hazai piaccal ellentétben tegnap, Pünkösdhétfőn is volt kereskedés a nyugati tőzsdék egy részén, a hangulat pedig optimista volt a mexikói-amerikai kiegyezés után. Az Egyesült Államokban a Nasdaq 1,1 százalékkal emelkedett, de mérsékelten javult az S&P 500 és a Dow Jones is. Európában a londoni tőzsde volt a kiemelkedő 0,6 százalékos javulással, de a többi fontosabb index is enyhén emelkedett. Frankfurtban tegnap nem volt kereskedés, de a DAX index ma reggel enyhe pluszban nyithat.

Múlt héten tartotta az Európai Központi Bank a kamatdöntő ülését, a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatokon. Mario Draghi sajtótájékoztatója viszont okozott izgalmat, ugyanis kitolta a várható szigorítás időpontját, a kommunikáció szerint 2020 második feléig nem várható kamatemelés. Márciushoz képest enyhén felfele, 1,2 százalékosra módosította az EKB a GDP növekedési prognózisát, a következő két évvel kapcsolatban viszont pesszimistábbak lettek, 1,4 százalékos bővülést várnak 2020-ra és 2021-re is.

A múlt héten felröppent a hír, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot kezdene a technológiai óriásvállalatoknál, arra fókuszálva, hogy nem gátolják-e a piaci versenyt. Az esetleges vizsgálat többek között a Google-t, a Facebookot és az Apple-t is érintheti. A nagy techpapírok rosszul kezdték emiatt a múlt hetet, de a hét végére korrigálták az esést.

A Berlin önkormányzatát vezető koalíció a lakóingatlanok bérleti díjának befagyasztását indítványozta 2020-tól kezdve 5 évre. A javaslatról majd ősszel szavazhatnak. A hír negatívan érintette a Vonoviát, de az árfolyamesés mértéke túlzottnak tűnik, miután a cég berlini ingatlankitettsége csak 10 százalék körüli, a bevételkiesés pedig vállalatszinten a javaslat elfogadása esetén is csak enyhe lehet. A csökkenés nem tett jót kereskedési ötletünknek, de továbbra is pluszban van az áprilisi megfogalmazás óta.

Meghiúsult a Fiat-Chrysler és a Renault egyesülése, miután a Fiat-Chrysler visszalépett a felvásárlási ajánlattól. Az olasz-amerikai autógyártó a Renaultban tulajdonos francia államot tette felelőssé, amely pedig a szakszervezetek tiltakozása és a Nissan miatt is lassítani akarta a folyamatot.

Nem csak a technológiai cégek számára indult rosszul a múlt hét a tengerentúlon, a Markit feldolgozóipari PMI friss 50,5-ös értéke a várt 50,6 helyett csalódást okozott, 2009 óta nem volt ilyen alacsony a mutató értéke. A később érkező szolgáltatóipari PMI adat, már megfelelt a várakozásoknak, 50,9-es értékkel stagnált.

Munkaerőpiaci statisztikák is érkeztek pénteken az Egyesült Államokból, nagy meglepetésre mindössze 75 ezer új munkahely létesült májusban az agrárszektoron kívül. Az elemzők 175 ezerre számítottak, így az adat csalódást okozott, ráadásul a korábbi két hónap adatát is lefelé módosították. A munkanélküliségi ráta ennek ellenére nem változott, továbbra is 3,6 százalék, amely egybeesett a várakozásokkal. A rossz adatok egyébként olyan tekintetben segítettek a piacoknak, hogy így megnőtt az esélye a Fed kamatcsökkentésének a június 19-i következő ülésen.

Kijött múlt héten a Fed Bézs könyve is, ami alapján áprilistól május közepéig mérsékelten növekedett az amerikai gazdaság. Az elemzés egy fokkal optimistábban látja az amerikai gazdaság helyzetét az áprilisi kiadványnál, kiemelték, hogy a legfontosabb szektorok többsége emelkedett, bár a növekedést a munkaerőhiány és a Kínával szembeni vámháborúval kapcsolatos aggodalmak visszafogták.

Az inflációt figyelhetik a befektetők

Ezen a héten az amerikai inflációs adat okozhat esetleges izgalmat, az elemzők lassulást várnak májusra az előző hónaphoz képest. A várakozások szerint a havi alapú áremelkedés 0,1 százalékos lehet, éves szinten pedig 2 százalékról 1,9 százalékra lassulhatott a pénzromlás. Az infláción kívül májusi ipari termelési, valamint kiskereskedelmi adatok is érkeznek majd pénteken. Az Egyesült Államokon kívül is jönnek majd érdekes statisztikák, ugyanis Kínából is érkezni fognak májusi inflációs adatok, az elemzők gyorsuló árdrágulásra számítanak.

Negatív meglepetést okozott az Eurózóna májusi inflációs adata, az árdrágulás mértéke mindössze 1,2 százalék volt, ez jelentős lassulás a korábbi 1,7 százalékos adathoz képest, valamint az előzetes várakozásokat is alulmúlta. A csökkenés főleg az energiaárak mérséklődésének köszönhető. A maginflációban is hasonló a változás, mely májusban csak 0,8 százalék volt. Viszont az európai Markit feldolgozóipari PMI az amerikaival ellentétben nem okozott csalódást, a várakozásoknak megfelelően 47,7-el stagnált. A szolgáltatóipari PMI pedig még optimizmusra is okot adhat, 52,9-re növekedve felülmúlta az előzetes konszenzust.

Lendületbe jött az euró

Nagyot erősödött a múlt héten az euró a dollárral szemben, az árfolyamot az EKB kamatdöntése és a múlt héten érkező fontos makroadatok is befolyásolták. Az EURUSD az 1,135-öt is megközelítette múlt héten, jelenleg pedig 1,132-őn áll.

Tovább növekedtek az amerikai olajkészletek május utolsó hetében a legfrissebb adatok szerint, emiatt múlt héten újból csökkentek az olajárak, a WTI szerdán öthónapos mélypontjára érve 51 dollárig csökkent. Utána viszont a részvénypiaci optimizmus erősödésével valamelyest erőre kaptak az olajárak is, ma reggel a WTI 53,9 dollár, a Brent pedig 62,8 dollár.

Folytatta a megkezdett kitörését a múlt héten az arany árfolyama, a technikai kép látványosan néz ki, nyitott kereskedési ötletünk is jól áll. Pénteken egészen 1347 dollárig menetelt az árfolyam, ez a hét viszont egy kisebb korrekcióval indult, jelenleg 1328 dollárt adnak a nemesfém unciájáért.

Belendült a forint a rövid hét elején

Folytatta az erősödést a forint, a múlt héten még 320 forint közelében zárta a hetet, azonban hétfőn 320 alá került az árfolyam az euróval szemben, ezzel másfél havi csúcsra került. Az erősödésben a kedvező nemzetközi hangulat is közrejátszhatott, de leginkább a múlt héten is tapasztalható fejlett piaci kötvényhozam csökkenés, amely a lassuló eurózónás növekedési kilátásokkal függ össze. Mivel az EKB is várhatóan még jó ideig fenn fogja tartani az alacsony kamatokat. A forint szempontjából egy fontos támaszszinthez ért az árfolyam, korábban a 319-320-as szintek áttörésével gyengült 327-ig, most pedig a további erősödéshez ezt a szintet kellene újra letörnie. A ma reggelt 320-nál kezdheti a magyar fizetőeszköz.

Májusban 3,9 százalékos volt az infláció, a maginfláció pedig 4 százalékos volt, az adat megfelelt a várakozásoknak azonban az infláció a jegybank által meghatározott sáv tetejénél van. Legnagyobb mértékben a szeszesitalok és élelmiszerek ára növekedett, amelyhez a termékadók emelkedése is hozzájárult, az üzemanyagok pedig 3,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal növekedett a tavaly áprilisi adathoz képest. A növekedéshez most leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása átlag feletti mértékben járult hozzá, a járműgyártásban viszont lassult a növekedés üteme.

Tovább csökkent áprilisban a külkereskedelmi többlet Magyarországon, az export euróban 3,6 százalékkal, az import pedig 7 százalékkal növekedett az előző évhez képest, így 255 millió euróval csökkent a termék-külkereskedelmi többlet, amely változatlanul erős belső fogyasztásra utal.

A magyar makronaptár sok izgalmat nem tartogat a hétre, csütörtökön az áprilisi végleges ipari termelési adatot ismerhetjük meg, valamint pénteken építőipari statisztikát tesz közzé a KSH.

Eseménytelen hét a BUX indexben

Az elmúlt hét oldalazást hozott a magyar tőzsdén, habár a nemzetközi piacokon nem volt hiány az izgalmakban, a hazai piacon mérsékelt mozgások voltak. Összességében mégsem lehetünk elégedetlenek a teljesítménnyel, mivel a volatilisebb nemzetközi piacok mellett a magyar tőzsde heti teljesítménye 0,6 százalékos plusz volt, ezzel 41160 ponton zárta a BUX index a hetet.

Forgalom tekintetében gyengébb hetet tudhat maga mögött a hazai piac, közel 40 milliárd forintos volt a heti forgalom, az előző heti 78 milliárdos forgalomhoz képest.

A blue chipek oldalazása mellett a kisebb papírokra is érdemes figyelni, mai naptól eltizedelik a BIF részvényeit, valamint a 4iG részvények is felaprózásra kerülnek 1:5 arányban, amelyre június 17-én fog sor kerülni.

A) OTP

Fordulni tudott az elmúlt héten az OTP árfolyama a 12000-es szintről, és a 12000, valamint a 12250 forintos szintek közötti oldalazásból az 50 napos mozgóátlag felé vette az irányt az árfolyam. Az elmúlt hét végére itt láthatóan elfogyott a lendület, így az előttünk álló rövidebb héten dőlhet el, hogy áttöri az árfolyam a mozgóátlagot és tovább indul felfele, vagy lefordul és ebben az esetben újra a 12000 forintos támasz felé veheti az irányt a részvény.

Az OTP napi grafikonja (2019. 06. 11. nyitás előtt)

B) Mol

Biztatóan fest a Mol technikai képe miután a 200 napos mozgóátlagról még két héttel ezelőtt fordulni tudott. A rövid távú emelkedő trendben az 50 napos mozgóátlagot is sikerült áttörnie, amely szintet héten vissza is tesztelt és sikeresen meg is tartott az árfolyam.

A közelgő osztalékfizetés azért elronthatja a technikai képet, de addig is folytatódhat az emelkedés a jelenlegi emelkedő trendben. Amennyiben mégis letörné az 50 napos mozgóátlagot az árfolyam, akkor ismét a 200 napos mozgóátlag jelenthetne támaszt. Kereskedési ötletünk így egyelőre pluszt mutat, biztonságos távolságra a meghatározott stop szinttől. Az osztalékért egyébként pénteken lehet utoljára megvenni a részvényt.

A Mol napi grafikonja (2019. 06. 11. nyitás előtt)

C) Richter

Úgy néz ki, ismét az 5000 forintál talált támaszra a részvényárfolyam a Richternél, innen pedig mintha egy enyhe fordulat jeleit mutatná a grafikon. Középtávon inkább maradhat az oldalazás. Egyelőre kevés erő mutatkozik a részvényben, de amennyiben egy emelkedő trend bontakozna ki, akkor az 50 és 200 napos mozgóátlag elérésére kerülhetne sor.

A meghatározó szintek továbbra is az 5000 forintos támasz, valamint a mozgóátlagokon kívül az 5800-6000 forint közötti zóna, amelyből már több mint egy éve nem tudott kitörni az árfolyam.

A Richter napi grafikonja (2019. 06. 11. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Kevés erő mutatkozott a Magyar Telekomban, az osztalékfizetés óta továbbra sem tud magára találni a részvény. A múlt hét végére 412,5-ig csökkent az árfolyam. Érdemes lesz figyelni a következő napokban a részvény mozgását, hogy újra a 415 forintos támasz fölé tud-e kerülni a részvény

Kereskedési ötletünkre nézve viszont ez nem túl pozitív, jelenleg a megfogalmazás óta nem mutat pluszt. A támaszszint megtartása esetén azért bizakodók lehetünk a további lassú emelkedésre, hosszabb távon pedig a jövő évi tervezett osztalékkal számolva 6,5 százalékos hozammal számolhatunk.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.06.11. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.