KBC Equitas
2019. május 27. 8:30

Erre figyelünk a héten: Kereskedelmi háború, Brexit, munkaerőpiac

    

Ahogy szinte egész májusban, úgy a múlt héten is a kínai-amerikai csörte tartotta lázban a piacokat. Ezúttal az egyre tovább gyűrűző Huawei ellenes amerikai lépések fokozták az aggodalmakat, hiába a szankciók átmeneti, három hónapos felfüggesztése. Amerikai nagyvállalatok mellett már japán és német cégek is felülvizsgálják az együttműködésüket a kínai technológiai óriással. A feszült légkör mellett nem is haladnak a két ország közötti tárgyalások, a Donald Trump – Hszi találkozó leghamarabb pedig a júniusi G20 csúcson lehetséges.

Európában azonban más nagyon fontos események is voltak a kereskedelmi feszültségek mellett. A hét második felében tartották az európai parlamenti választásokat, ahol a nagy meglepetések elmaradtak. Bár a populista - euroszkeptikus pártok mérsékelten erősödtek, de a nagy előretörés elmaradt. A legnagyobb frakciója továbbra is a mérsékelt-konzervatív Néppártnak lesz, utánuk pedig a szocialisták következhetnek. A legnagyobb nyertes a liberális ALDE frakció és a zöldpártok frakciója lehet. Magyarországon a kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség szerezte a legtöbb mandátumot (21-ből 13-at), utánuk jelentősen lemaradva pedig a Demokratikus Koalíció (4) és a Momentum (2) következett.

Az európai uniós választások mellett Theresa May pénteken bejelentett lemondása is fokozta az izgalmakat. A brit kormányfő belengette a kilépésről szóló második népszavazás lehetőségét, amely saját pártjában erős elutasításra talált, így még jobban elfogyott körülötte a levegő. Miután világossá vált, hogy a vele már elképzelhetetlen egy többségi döntés tető alá hozatala, a lemondás volt az egyetlen ésszerű lépés, június 7-ig viszont még May marad a kormányfő, onnantól kezdve pedig ügyvezető marad a következő miniszterelnök beiktatásáig.

A részvénypiacokat leginkább a kereskedelmi feszültségek határozták meg, a fejlett indexek kismértékben tovább csökkentek. Az amerikai S&P 500 1,2 százalékkal került lejjebb, a Dow Jones 0,9 százalékkal csökkent, a Nasdaq pedig 2,3 százalékkal esett vissza. Európában a német DAX 1,9 százalékot, a francia CAC index pedig 2,3 százalékot gyengült. A londoni tőzsdén csak mérsékeltebb, 1 százalékos volt a csökkenés.

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon nagy része már lecsengett, innentől kezdve júliusig már csak elvétve bukkanhat fel egy-egy érdekesebb jelentés. A múlt héten még a Home Depot lehetett ilyen, amely a borús hangulatban felülteljesített, ráadásul a technikai képe is biztató.

Kedvezőtlen májusi PMI adatok érkeztek az Egyesült Államokból, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari beszerzési menedzsment is a várakozás alatt alakult, de még mindig enyhén meghaladják a vízválasztó 50-es szintet. Az Eurózónában szintén negatív meglepetés volt, itt még rosszabb hír, hogy a feldolgozóipari PMI április után újfent 50 alatt ragadt.

Németországból előzetes GDP adatok érkeztek, az első negyedévben éves szinten 0,6 százalékkal bővülhetett a gazdaság, amely egybeesik az elemzői konszenzussal. Az IFO hangulatindex is múlt héten érkezett, amely szerint Németországban borúsabb lett a gazdasági hangulat, méghozzá a várakozásoknál is nagyobb mértékben. A héten kevés érdekes makroadat érkezik globálisan, a felülvizsgált amerikai GDP adatra figyelhetünk, valamint munkaerőpiaci statisztikák is érkeznek.

A devizák közül a font kismértékben gyengült May lemondása, illetve a további Brexit káosz hatására, az EURGBP ma reggel 0,88-on áll. Az euró erősödése viszont csütörtökön megfordult a dollárral szemben, egy nagy visszapattanás után jelenleg 1,12 az EURUSD. A Bitcoin folytatta az emelkedését a múlt héten, jelenleg már 8770 dollárt adnak a kriptodevizáért.

A kereskedelmi feszültségek és a borúsabbra forduló gazdasági kilátások miatt gyengült az olaj a múlt héten. A 63 dollár fölötti szintekről 58 dollárig esett a WTI árfolyama. A Brent is sokat csökkent, 73 dollárról 68 dollár közelébe gyengült az árfolyam.

MNB kamatdöntő ülése a fókuszban, a mélyponton levő forint mellett

A hét egyik legfontosabb eseménye az MNB kamatdöntő ülése lesz, azonban figyelembe véve a korábbi közleményeket nem várható jelentős változás a kamatkondíciókban, mivel az MNB elérte az inflációs célját. A Nemzeti Bank előrejelzése szerint a mostani inflációs célsáv tetejéhez közel levő áremelkedés fokozatosan csökkenni fog. A jelenleg magas infláció a növekvő belső fogyasztásnak köszönhető, mivel a csökkenő folyó fizetési mérleg többlet mérsékli a további áremelkedést.

Június 3-ától lehet majd jegyezni az új állampapírt, amelyet korábban Nemzeti Kötvény néven emlegettünk, hivatalosan viszont Magyar Állampapír Plusz lesz a neve. Kamatozását tekintve az első évben fél évente fizet kamatot az állampapír, az induló éves kamat 3,5 százalék, amely fél százalékponttal emelkedik minden periódusban. Tehát fél év múlva 1,75 százalékos kamatot fizet az állampapír, a második féléves periódusra már 2 százalékot, utána pedig éves kamatperiódusban 4,5-6 százalékos kamatot fizet.

Tehát a tényleges kamatfizetések a következőképpen néznek ki:

  • Első félév 1,75%
  • Második félév 2%
  • Második év 4,5%
  • Harmadik év 5%
  • Negyedik év 5,5%
  • Ötödik év 6%

Gyengélkedett a héten a forint, egészen 327,5-ig emelkedett az EURHUF árfolyam, azonban péntekre sikerült a 326-os szintig visszaerősödnie, ma reggel pedig már 325,5 körül áll. A dollárral szemben is sikerült erősödni a magyar fizetőeszköznek, ehhez a dollár euróval szembeni gyengülése is közrejátszott. A héten az MNB ülés mellett is lesz hazai izgalom, ugyanis érdekes makrostatisztikát közöl a KSH, megtudhatjuk majd a legfrissebb hazai munkanélküliségi mutatókat.

Megszakadhat a csökkenő trend a BUX indexben

A csökkenő trend elakadni látszik a BUX index grafikonján, azonban egyelőre nagyobb emelkedés még nem bontakozott ki a magyar tőzsdén. A blue chipeken kívül most a kispapírok felől érkeztek jelentősebb hírek, talán ennek is köszönhető a mérsékelt mozgás a nagyobb cégek részvényeinek esetében.

A szokásosnál gyengébb negyedévről számolt be a Zwack, azonban a termékadó változások miatt erre számítani lehetett. A teljes évet nézve azonban még mindig kétszámjegyű növekedés látszik, amely a kiemelkedő év végi eladásoknak köszönhető, viszont ezt a hatást is a Népegészségügyi Termékadó okozta. A jövőre nézve 1-2 gyengébb évre lehet készülni a Zwacktól, viszont a társaság részvényei továbbra is magas osztalékhozamot kínálnak. Az idei évben 1300 forintos kifizetésre lehet számítani.

A héten tette közzé 5 éves növekedési stratégiáját az AutoWallis, amelyben 5 év múlva duplázódó árbevételt vár a menedzsment az akvizíciók nélkül, valamint az eredményhányadok is javulhatnak. A következő években osztalékfizetés, kötvénykibocsátás is jöhet, illetve újabb tőkeemelésre kerülhet sor, amely már kevésbé pozitív a részvényesek szempontjából. A stratégia közzététele előtt több mint 10 százalékot emelkedtek a részvények, viszont a nyilvánosságra hozatalt követően közel ugyanennyit estek vissza a papírok.

Bemutatta üzleti modelljét a Cyberg is, amely a 3F (Food for free, azaz ingyen étel) elnevezésre hallgat. A vállalat elképzelései szerint, amennyiben a technológiai platformján sikerül elérni a a kritikus tömeget, akkor több bevétel keletkezhet ebből, mint az éttermi szolgáltatásokból, így idővel ingyenessé válhat az étel, de ez még azért távolabb van.

Június 24-ig lehet majd kereskedni a Konzum részvényekkel, utána pedig július elsejétől vezetik ki a részvényeket a tőzsdéről, a Konzum pedig június 30-ai dátummal beolvad az Opus Global Nyrt-be. Azok a Konzum tulajdonosok, akik megtartják részvényeiket 2 részvényük után 1 db Opus részvény tulajdonosai lesznek.

A) OTP

Összességében egy 200 forintos sávban oldalazott az elmúlt héten az OTP árfolyama, és a pénteki napot 11960 forintnál zárta a részvény. A mérsékelt mozgások miatt a technikai kép érdemben nem változott.

A 12000 forintos szint úgy néz ki, megtartotta a részvényt, így kisebb erőgyűjtés után jó esély van, hogy újra felfele veszi az utat az árfolyam, amelyet jelenleg erős támaszszintek tartanak. Ezek letörése estén az árfolyam viszont visszatérhetne a 11800 és 11200 forintos szintek által határolt sávba. Az emelkedésnél a meghatározó támaszszintek 12400 és 12600 forint közelében húzódnak.

Az OTP napi grafikonja (2019.05.27. nyitás előtt)

B) Mol

Küzd a 3220 forintos szinttel a Mol árfolyama is, habár az elmúlt hetet emelkedni tudott az árfolyam, másodszorra akad el a szintnél az emelkedés. A technikai kép ennek ellenére pozitív, az elmúlt hetekben egy emelkedő háromszög van kialakulóban, amelyből a szűk tér miatt valószínűsíthető a kitörés és 3220 forint felett pedig megnyílna a tér a további emelkedés előtt.

A HSBC megerősítette a tartása ajánlását a Molra vonatkozóan, és a korábbi 3100 forintos célárát 3200 forintra emelte meg.

A Mol napi grafikonja (2019.05.27. nyitás előtt)

C) Richter

Rövid ideig bízhattunk a Richter emelkedésében, de pénteken a napközben 2 százalékos plusz után zárásra beleadtak a részvénybe és végül 4990 forinton zárt. Az elmúlt hét esése után azért a fordulat jeleit mutatja az árfolyam, kérdés, hogy mennyi erő van most a részvényben. Egyelőre 5175 forintig tudott visszaemelkedni, amely nem jelentős mértékű a mélyponttól számítva, a szint áttörésére pedig szükség lenne ahhoz, hogy további emelkedést lehessen valószínűsíteni.

A részvény az indikátorok alapján már a túladottságot közelítette, innen egy kisebb fordulat azért bekövetkezett, és hamarosan az MACD is vételre fordulhat. Az 5000 forint körüli szint elsőre megállította az esést, azonban felfele is jelentősebb ellenállások állnak az árfolyam útjában, elsőként az 5200 forintos szint, valamint a 200 és 50 napos mozgóátlag 5400 forint felett.

Enyhe pozitív hír, hogy Ausztráliában is értékesítheti a Cariprazine-t a Richter, azonban várhatóan 2021-től kerülhet sor a bevezetésre, amely után néhány millió dolláros árbevételre lehet számítani. A bevételek a bevezetést követő ötödik évben érhetik el a 10 millió dolláros szintet, amelynek összességében 1-2 százalékos hatása lehet a bevételek növekedésében.

A Richter napi grafikonja (2019.05.27. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Nem volt jó hete a Magyar Telekom részvényének, az árfolyam nem állt meg a 415 forintos támasznál, hanem egészen 410 forintig esett. Az RSI indikátor alapján már meglehetősen túladottá vált a részvény, 19 körüli szintjével az elmúlt év legalacsonyabb értékét mutatja az RSI. Azonban a trendfordulóra eddig kevés jel mutatkozott, és egyre közelebb kerül az árfolyam a 400 forintos szinthez.

Fordulat esetén a most már ellenállásként funkcionáló 415 forintos szintet kellene áttörnie az árfolyamnak, a technikai kép azonban egyelőre csúnyán fest. Egyedül a túladottságból lehet következtetni arra, hogy lefele már limitált lehet a tér, és az esésből egy felfele történő korrekció következhet, viszont a 415 forintos ellenállás után a 430 forintos szint és a 200 napos mozgóátlag is az emelkedés útjában állhat.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.05.27. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.