KBC Equitas
2019. szeptember 9. 8:37

Erre figyelünk a héten: Brexit, infláció

   

Az amerikai tőzsdéken a munka ünnepe miatt szünnappal kezdődött a múlt hét, aznap pedig sok izgalom az európai piacokon sem történt. Kedden még negatív volt a hangulat, elsősorban az új pótvámok életbe lépésének hatására, azonban szerdára már beköszöntött az optimizmus a kereskedelmi háborúval kapcsolatos pozitív hírek miatt. Így heti szinten a fontosabb amerikai és európai börzeindexek is nagyságrendileg 2 százalék körüli mértékben növekedtek.

Telefonos egyeztetést folytatott a kínai és amerikai fél a kereskedelmi háborúval kapcsolatban, a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint október elején újra tárgyalóasztalhoz ülnek Washingtonban. Az újabb tárgyalási fordulón mindkét ország magas szinten képviselteti magát.

A hongkongi kormányzó, Carrie Lam hivatalosan is bejelentette, hogy visszavonják a hónapok óta tartó tüntetéssorozatot kiváltó kiadatási törvénytervezetet. A demonstrálóknak egyéb követelései is vannak (például kormányzó lemondása, demokratikusabb választási rendszer), így a tüntetéseknek még nincs vége, de ez a bejelentés is enyhíthette valamelyest a feszültséget, amely pozitívan hatott a részvénypiaci hangulatra is. A hétvégén azonban tovább folytatódott az erőszak Hongkong utcáin, a tüntetők már az amerikai konzulátushoz vonultak, hogy az amerikai kongresszus karolja fel a még nem teljesült céljaikat.

Szerdán a brit alsóház elfogadott egy törvényt, hogy amennyiben október 19-ig nem fogadnak el egy Brexit-megállapodást, vagy a parlament nem szavazza meg a rendezetlen kilépést (ez nem valószínű), akkor Boris Johnson miniszterelnöknek kérvényeznie kell az EU-tól egy három hónapos újabb haladékot a tárgyalások folytatására. A miniszterelnöknek ehhez nem fűlik a foga, kijelentette, hogy inkább feküdne holtan egy árokban, mint hogy halasztást kérvényezzen. A kormány amúgy elveszítette a többségét az alsóházban, ezért Johnson előrehozott választásokat kezdeményezett október 15-re, de ezt egyelőre leszavazta az ellenzék.

Egyelőre még nem látszódik a válság vége, Johnson korábbi ígéretéhez híven mindenképpen ki akarja léptetni az Egyesült Királyságot az EU-ból október végéig, és lemondani sem akar a posztjáról. Így elképzelhető, hogy a törvény ellenére sem fog halasztást kérni, amely a brit demokratikus rendszert is komolyan próbára tenné. Eközben több kormánytag is kilépett a kabinetből és a Konzervatív Pártban is egyre nagyobb az ellenállás Johnson ellen. Amennyiben megtörténik a hard Brexit, akkor a KPMG elemzői szerint jövőre recesszióba kerülhet a brit gazdaság.

Változik a DAX index, alacsony közkézhányadi kapitalizációja miatt kikerül a komponensek közül a Thyssenkrupp, helyére pedig a repülőgép-turbinákat gyártó MTU Aero Engines fog bekerülni. Az átsúlyozás szeptember 20-án fog megtörténni, így szeptember 23-án kerül ki a Thyssenkrupp, és kerül az indexbe az MTU. 

Többnyire pozitív makroadatok érkeztek a múlt héten, a kínai Caixin szolgáltatóipari és feldolgozóipari PMI és az amerikai ISM hangulatindex is meglepetésre növekedett augusztusban. A munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban a konszenzusnak megfelelően 3,7 százalékon maradt, viszont az új nem mezőgazdasági munkahelyek száma a várakozásoknál enyhén rosszabbul alakult. Ma hajnalban meglepetést okozott a csökkenést mutató augusztusi kínai exportadat, ebben a kereskedelmi háborúnak is bőven hatása lehetett. A gyenge adat gazdasági élénkítő lépésekre ösztönözheti a kínai vezetést, így a piacok inkább pozitívan fogadták a hírt.

Ezen a héten az amerikai inflációs számokra érdemes figyelni, az elemzők egyébként 1,8 százalékos stagnáló árdrágulásra számítanak. Csütörtökön az EKB kamatdöntése is érdekes lehet, habár az irányadó ráta változtatása nem valószínű, a jegybanki kommunikáció okozhat izgalmakat.

A részvénypiacokhoz hasonlóan múlt szerdán felpattantak az olajárak a kereskedelmi tárgyalásokat övező optimizmus hatására, pár nap alatt 7 százalék körül drágult a WTI és a Brent hordója is. Előbbit jelenleg 57,1 dollárért, utóbbit 62,10 dollárért veszik. Ellentétes mozgás volt tapasztalható az arany esetében, az 1556 dolláros lokális csúcsról lefordult az árfolyam, és 1510 dollár alá süllyedt. Ma reggel 1509 dollárt adnak a nemesfém unciájáért.

Csúcsközelben maradt a forintárfolyam

Mérséklődött valamelyest a 331,7-es csúcsról a forint euróval szembeni árfolyama. Szerdán már csak 328,5-ön cserélt gazdát a két deviza, azonban a hét második felében újra gyengülni kezdett a forint, amely jelenleg épp 330-on áll. Hasonlóan alakult a dollárral szembeni árfolyam is, a visszagyengülés azonban mérsékeltebb volt, így ma reggel még bőven a lélektani 300-as határ alatt, 299,3-on áll az USDHUF.

Holnap reggel fény derül az augusztusi inflációs számokra, amely a forint árfolyamára nézve is érdekes lehet. A várakozások szerint lassulás valószínűsíthető az árdrágulásban, az elemzők 3,2 százalékos pénzromlásra számítanak. Az inflációra mérséklően hatnak a külső tényezők, viszont az erős belső kereslet pedig felfele hajtja az árakat.

Csütörtökön Matolcsy György MNB-elnök adott elő egy konferencián, ahol a világgazdaságot fenyegető veszélyekre figyelmeztetett, de kiemelte, hogy nehéz környezetben is a nyugat-európai gazdasági növekedést 2 százalékkal meghaladó magyar bővülés a cél.

Múlt héten bejelentették, hogy új közép-kelet európai részvényindexet hoznak létre, amelyben a V4 országok, valamint Szlovénia, Horvátország és Románia fontosabb vállalati részvényei szerepelnének. Összesen több mint 100 papírt tartalmazhat majd az index.

Eközben a cseh, lengyel és magyar részvényeket tartalmazó CECE-indexben szeptember 23-án lesz változás. Újoncként bekerül a 4iG 0,14 százalékos súllyal, valamint a jelenlegi komponensek közül többek között az Opusnak és az ANY Biztonsági Nyomdának is emelkedik a súlya.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.