Cinkotai Norbert
2019. június 27. 10:48

Bitcoin: Újra szól a 2017-es sláger!

Látványos emelkedésen van túl a Bitcoin az elmúlt hetek után, és ismét egyre többen foglalkoznak a témával. Bár az elmúlt néhány óra árfolyammozgása nem a legjobb jel, azért a Bitcoin a múltban nem állt meg az árfolyam négyszereződése után, így sokan bízhatnak még mindig a további menetelésben, és új csúcs elérésében. A frankfurti certifikátok között mindenesetre több mint 60 long és short irányú termék is elérhető már nálunk, így igen széles palettáról válogathatnak a kockázatkedvelő kereskedők.

Újult erővel indult meg a Bitcoin az elmúlt hónapokban, és a márciusi 3000 dolláros szintről már 14000 dollárig jutott az elmúlt napokban. A Bitcoin ezzel ismét látványos szárnyalást mutat, és a 2017 második felében látottak játszódnak le a befektetők szemei láttára. Akkor egyébként többször is írtunk a Bitcoin mozgásáról, kiemelve a kockázatokat, és helyesen jelezve előre a várható korrekciót, ami végül 85 százalékos esést hozott.

A Bitcoin kapcsán persze nehéz megjósolni, hogy most meddig mehet egy esetleges menetelés, de a technikai elemzés alapján talán annyit mondhatunk, hogy 19000 dollárnál lehet a következő ellenállás, ami a mindenkor csúcsot jelenti. Egy esetleges áttörés kapcsán persze már bajban lennének a technikai elemzők, mivel nem lenne kapaszkodó, legfeljebb a kerek számokban, 20, 25, 30 ezer bízhatnának.

A mostani emelkedés után egyébként az RSI indikátor már 84 közelében van a heti grafikonon, tehát túlvettséget láthatunk. Ezzel együtt ki kell emelni, hogy a Bitcoin kapcsán az elmúlt években mindig ez volt a helyzet a meneteléseknél, és pusztán az RSI túlvettséget jelző szintje még nem jelentett garanciát a fékezésre.

Amennyiben elgyengülne az óriási ütemű emelkedés és korrekcióra kerülne sor, akkor 10000 dollár körül lehet érdemes figyelni a támaszt. Ha tovább gyengülne a Bitcoin, akkor akár 6000 dollárra is visszacsúszhat, persze ez már a mostani szintekről felezést jelentene.

Összességében viszont nehéz határozott állást foglalni most a témában. A lokális csúcsról majdnem 2000 pontot visszaadó árfolyam ezzel például elég negatív jelzést adott, viszont a Bitcoint ismerők tudják, hogy a múltban a nagy menetelések nem álltak meg négyszereződéseknél, sokkal többszörös növekedéseket produkált a felfutó szakaszában a Bitcoin. Bőven vannak tehát érvek mindkét oldalon.

A Bitcoin heti grafikonja (2019.06.27 09:30)

A tréderek szerencséje

Sok minden változott azonban 2017 vége óta, de a legfontosabb az, hogy jóval több termék érhető el a Bitcoin mozgásával kapcsolatban. A frankfurti certifikátok között már több mint 60 darab Bitcoin mozgását lekövető certifikát érhető el, változatos tőkeáttétel mellett. Ráadásul nem csak long, hanem short irányban is lehet gondolkozni, vagyis rendkívül sok lehetőség adódik az esetleges ötletek kivitelezésére, ami kétségkívül nagyon hasznos a trédereknek.

Természetesen a Bitcoin árfolyammozgása meglehetősen szélsőséges mértékeket tud időnként ölteni, így igen kockázatos terméknek tekinthető. Ha valaki ezt ráadásul tőkeáttételes frankfurti certifikát segítségével követné le, akkor további extra kockázatot fut, így változatlanul úgy véljük, hogy kiemelt fontosságú a kockázatkezelés, a pozícióméretezés, és a pozíciómenedzsment a Bitcoin kapcsán, és csak a kockázatot kedvelő befektetők számára érdemes gondolkozni a témában.

Pár példa long certifikátra

Pár példa short certifikátra


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.