2020. november 19. 8:33

8 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Európában még fél százalék körüli pluszban zártak a főbb részvényindexek, az USA-ban azonban már csökkenéssel fejezték be a napot a részvénypiacok. Az S&P 500 bő 1, a Nasdaq 100 pedig kevesebb, mint 1 százalékkal csökkent. Mind a 11 szektor eséssel fejezte be a napot az USA-ban, a leggyengébb pedig az elmúlt napokban felülteljesítő energiaszektor volt ezúttal. Itthon a BUX index felülteljesített bő 2 százalékos emelkedésével, amit az OTP és a Richter közel 3 százalékos emelkedése húzott.

A koronavírus vakcinák előzetes teszteredményei óta nem nagyon volt újabb pozitív impulzus a piacok számára, hiába közölt újabb pontosított eredményeket a Pfizer is a vakcináról, ez a hír már nem okozott további erőteljes emelkedést a lemaradó szektorokban sem. A Pfizer vakcinája egyébként a tesztek lezárultával 95 százalékos hatékonyságot mutatott. A határidős indexek alapján viszont az európai tőzsdék enyhe mínuszban nyithatnak.

AstraZeneca: Az Oxford Egyetem kutatása alapján (aki szorosan együttműködik az AstraZenecával), az AstraZeneca koravírus-vakcinája is nagyarányú immunválaszt mutat az előzetes eredmények után. Az egyetem pontos hatékonysági számokat egyelőre nem közölt hozzátéve viszont, hogy a vakcina a tesztek alatt biztonságosnak bizonyult.

Makroadatok: Tegnap az eurózónás inflációs számok nem okoztak meglepetést, éves alapon a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható. Ma reggel az EKB jegybankelnökének beszéde lehet érdekes, délután pedig az amerikai munkanélküliségi adatok, és a Fed feldolgozóipari indexe lesz érdekes. A munkanélküli segélykérelmek számában már csak enyhe változásra számítanak az elemzők, az előző héthez képest 9 ezerrel csökkenhetett a kérelmet benyújtók száma.

Thyssenkrupp: Alulmúlta a várakozásokat a Thyssenkrupp a negyedéves gyorsjelentésében, és veszteséges negyedet zárt a cég. Emellett további elbocsátásokat jelentett be, 11 ezer állást szüntetnek meg. A vállalat közlése alapján pedig osztalékra sem lehet számítani az idei üzleti év után. A gyenge negyedév után pedig a kilátások is bizonytalanok a menedzsment szerint. A részvényárfolyam az indikatív árak alapján 6 százalékos mínuszban nyithat.

Nvidia: A várakozásokat ugyan felülmúlta az Nvidia a harmadik negyedéves gyorsjelentésében, bevétel és eredménysoron viszont hiába erősek a számok, a menedzsment az adattárház bevételekben lassulásra számít, így a vártnál negatívabb eredményekre enyhe mínusszal reagált az árfolyam. Az Nvidia előrejelzése a többi chipgyártóra is hatással lehet, ugyanis a magasabb marzsú adattárház szegmens más gyártók (pl. Intel, AMD) számára is fontosabb, valamint ebben szegmensben nagyobb most a növekedés üteme.

EU: Tovább folytatódik az Európai Uniós vezetők tárgyalássorozata a mai napon a következő évek költségvetéséről, valamint a járványhelyzet kezelésére létrehozott támogatás elosztásának feltételeiről. A magyar és lengyel politikai vétó után az Európai Parlament szigorú üzenetet fogalmazott meg, amely szerint nem lesz további engedmény az EP részéről. Az elhúzódó tárgyalások miatt viszont csúszhat a költségvetés elfogadása.

EURHUF: 360 közelébe erősödött vissza a forint az euróval szemben, holott tegnap napközben 362 felett is járt a devizapár. A piaci hangulat összességében felemás volt, az elmúlt napon ugyanakkor a lengyel zloty és a cseh korona is hasonlóan teljesített.

Masterplast: Az idei évben még nem fizetett osztalékot a Masterplast, viszont a vállalat vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában említette, hogy jövőre 44 forintos részvényenkénti osztalékot fizetne a társaság, amely az azt követő években 55 és 66 forintra emelkedhet. Tegnap a részvény 1055 forinton zárt, ezzel az árfolyammal számolva pedig 4 százalék körüli osztalékhozamot biztosíthat a részvény.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.