KBC Equitas
2020. május 29. 8:32

7 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Európában tegnap még kitartott a jó hangulat és a nyugat-európai részvényindexek szép pluszban zártak, az Egyesült Államokban a zárásra már nem sikerült megtartani az emelkedést. A befektetőket Donald Trump bejelentése bizonytalanította el, az amerikai elnök ugyanis a mai napon sajtótájékoztatót fog tartani Kínával kapcsolatban, azonban ennél több részletet nem tudhattunk meg. Az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség a két ország között, azonban egyelőre ebből a tőkepiacokon nem látszott jelentős negatív hatás. A tegnapi zárásra a bejelentés viszont elrontotta a hangulatot és az amerikai indexek fél százalék körüli mínuszban zártak. A negatív hatás az európai piacokon a ma reggeli határidős indexekben látszik, a DAX index a nyitáshoz közeledve 1 százalékos mínuszban jár.

Technológiai szektor: Amennyiben újabb szankciókra kerül sor Kínával szemben, azok ismét érzékenyen érinthetik a nagyobb kínai kitettséggel rendelkező cégeket és ide tartoznak például egyes chipgyártók is (pl. Micron, Western Digital, Analog Devices), amelyek árfolyama tegnap jelentősebben is esett. A chipgyártók exportkorlátozása mellett azonban Donald Trump a közösségi média oldalak szigorúbb szabályozásával kapcsolatban is tegnap este aláírt egy rendeletet. A napokban az amerikai elnök a Twitterrel is konfliktusba került miután a közösségi oldal ellenőrizni kezdte a posztjait.

A rendelet fontos része, hogy pontosabban definiálni kell, hogy mikor törölhetnek egyes posztokat vagy felhasználói profilokat az oldalak, emiatt várhatóan a moderálási szabályok átalakítására kerülhet sor. A módosítás viszont esetlegesen több pert is jelenthet a nagy cégeknek (Facebook, Twitter, Google), amelyek a korábbi szabályozás alapján nagyobb szabadságot élveztek a tartalmak moderálásával kapcsolatban. A bejelentés a közösségi média cégek árfolyamára nézve is negatív hatással volt.

BUX: A magyar tőzsdeindex viszont inkább csak stagnált, a blue chipek közel csak az OTP tudott emelkedni, A Richter 2,6 százalékos mínuszban zárta és a Mol árfolyama is enyhén tovább csökkent. Jól tartja magát a Magyar Telekom részvénye is, amely tegnap 400,5 forinton tudott zárni.

USA makroadatok: A tegnap közzétett első negyedéves GDP adat második olvasata szerint 5 százalékos lehetett a GDP visszaesés mértéke a korábbi 4,8 százalék helyett, a várakozások azonban nem vártak módosítást az első olvasathoz képest. A tartós fogyasztási cikkek rendelései pedig 17,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, amikor már szintén 16,6 százalékos volt a csökkenés, ez azonban a vártnál valamivel kisebb mértékű visszaesés.

Német makroadatok: A német kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal csökkent éves szinten áprilisban, ami a vártnál kisebb visszaesést jelent. Közben az import termékek ára 7,4 százalékkal csökkent a hónapban, ami 2009 októbere óta a legnagyobb mértékű visszaesés.

Olaj: 7,9 millió hordóval növekedtek az olajkészletek az EIA jelentése szerint a május 22-ével záródó héten. A várakozások a készletek csökkenéséről szóltak, így a WTI árfolyama ma 2 százalékkal csökken 33 dollárra, tegnap pedig még emelkedni tudott az adatok ellenére is. A készletek növekedése a növekvő importmennyiséget tükrözi. Közben az üzemanyag-készletek 700 ezer hordóval csökkentek a hét folyamán.

Renault: Ma reggel megerősítette a vállalat, hogy 15 ezer főtől válhat meg a költségcsökkentési programjának keretében. A leépítéseket a következő három évben hajtaná végre a Renault, melyben a francia állam is 15 százalékos részesedéssel bír. A Renault részvényei tegnap közel 3 százalékkal kerültek lejjebb, év eleje óta pedig felére estek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.