KBC Equitas
2020. április 23. 14:52

7 fontos hír ma délután

    

Munkanélküliség: Újabb munkanélküliségi adat érkezett ma Amerikából, az április 18-ával záródó héten 4,4 millió új munkanélküli kérelmet nyújtottak be, mely a várakozásoknak nagyjából megfelel, és csökkenés az egy héttel korábbi 5,2 millió után. Az elmúlt 5 héten ezzel már 26,5 millió új kérelmet adtak be. A hivatalos adatok alapján április 11-én a biztosított munkanélküliek száma több mint 16 millió volt, ami 32 százalékos növekedés egy hét alatt, az ebből számolt munkanélküliségi ráta pedig 11 százalék.

Áprilisi PMI: Európából is közzétették több ország előzetes PMI adatait, melyek a várakozásokat alulmúlva, óriási visszaesést jeleznek az üzleti aktivitásban. Az Eurózóna kompozit PMI értéke csupán 13,5 lett a márciusi 29,7 pont után, és a várt 25 pont helyett. Ezen belül a szolgáltatószektorra vonatkozó index 11,7 pontra szakadt. Az Eurózónán belül Németország kompozit PMI értéke 17,1, míg Franciaországé 11,2 pont lett. Az 50 pont feletti érték szokta a gazdaság bővülését jelezni, ezek az értékek precedens nélküliek mióta létezik az index, bő két évtizede. Piacnyitást követően az USA PMI adatai is megérkeznek, ahol hasonlóra számíthatunk.

Piacok: Nincs nagy elmozdulás a részvényindexekben a mai napon, az európai indexek 0 százalék körül ingadoznak, a BUX index is csak minimális emelkedésben, amit az OTP húz. Az amerikai határidős indexekben szintén ez látszik, egyelőre mintha kivárna a piac. Az olajnak ma jó napja van, a WTI és a Brent is emelkedik, az előbbi ezzel 17, az utóbbi 22 dollár körül jár. Az amerikai 10 éves hozam se mozdult ma sokat, 62 bázispontnál van.

Target: 7 százalékkal emelkedtek a Target bevételei az első negyedévben, amely elsősorban a koronavírus-járvány következtében felpörgő online értékesítésnek köszönhető. A kiskereskedelmi lánc egynapos kiszállítási lehetősége például különösen népszerű volt az elmúlt időszakban. A Target hozzávetőlegesen hétszeres forgalomnövekedést tapasztalt, és az áruház szerint voltak napok, amelyek a Kiberhétfő értékesítési rekordjait is elérték. Profit szempontjából azonban mégsem pozitív a jelentés, mivel főként az alacsony marzsú termékek eladásai nőttek, illetve a munkaerőköltségek is emelkedtek a Targetnél. A részvényárfolyam is várhatóan mínuszban nyithat.

Lam Research: Újabb chipgyártó tette közzé gyorsjelentését a Texas Instruments után, azonban a Lam Research jelentése kevésbé mondható pozitívnak. A vállalat első negyedéves profitja megegyezett az elemzői várakozásokkal, viszont a bevételek elmaradtak a várttól. Ennek ellenére stabil keresletet lát a menedzsment a termékekre, azonban az üzleti környezet továbbra is bizonytalan, a jelentést pedig a befektetők se értékelik pozitívan, a részvényárfolyam várhatóan 2 százalék körüli mínuszban nyithat.

Boeing: 336 millió dollárra perelte be egy kuvaiti lízingcég a Boeinget szerződésszegésre hivatkozva a korábbi repülőgép megrendeléseknél. Az ALAFCO nevű vállalat a pert azután indította, hogy a Boeingnek nem sikerült 9 repülőgépet leszállítani, valamint további 40 gép megrendelését vonták vissza, és emiatt az előleg visszafizetését követelik, amelyet eddig a Boeing nem tett meg. A szállítási problémák már eddig is ismertek voltak a Boeingnél, az esetleges perek pedig újabb negatívumot jelenthetnek. A részvényárfolyam szintén nem teljesít jól, a vállalat piaci kapitalizációjának közel kétharmadát veszítette el az elmúlt hónapokban.

Magyar Telekom: A HSBC 420 forintra módosította a korábbi 435 forintos célárát a Magyar Telekomra vonatkozóan, azonban a tartási ajánlást vételre változtatta meg. Ezzel a HSBC célára a konszenzushoz képest, ami 498 forint, alacsonyabb, a jelenlegi árfolyamnál viszont 15 százalékkal magasabb.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.