KBC Equitas
2017. május 18. 14:35

7 fontos hír ma délután

  

Folytatódik az esés az európai piacokon. A főbb részvényindexek 0,9 és 2 százalék közötti mínuszban vannak. Az esésért ma is az egyre inkább növekvő Trump által keltett botrány okolható, ami miatt a piac kétségbe vonja, hogy véghez tudja-e majd vinni az elnök a gazdasági növekedést segítő intézkedéseit. A legújabb információk szerint a választási kampány végén legalább 18-szor léptek kapcsolatba az oroszokkal Trump illetve tanácsadói. Az esést egyébként az energia és a pénzügyi szektor vezeti. A határidős részvényindexek alapján a tengerentúli piacok is mínuszban nyithatnak a már említett botrány miatt.

Tovább fűti a negatív hangulatot, hogy botrány robbant Brazíliában is, a brazil határidős részvényindex pedig 10 százalékos mínuszban van. A botrány azért robbant ki, mert a brazil miniszterelnök, Michel Temer is belekeveredt az ország valaha volt legnagyobb vesztegetési botrányába. Szakértők szerint ez erősen megnehezíti azt, hogy a véghezvigye a szükséges gazdasági reformokat. Temer egyébként azt a Dilma Rousseffet váltotta az ország élén, akit egy botrány miatt távolítottak el a miniszterelnöki posztról. 

Ma már a magyar tőzsde sem ússza meg a rossz nemzetközi hangulatot. A BUX index 0,5 százalékos mínuszban van, amit a blue chipek közül a Magyar Telekom 1,1 százalékos esése vezet, azt pedig az OTP 0,7 százalékos, és a Mol valamint a Richter 0,3 százalékos csökkenése következik. A Magyar Telekom esése részben annak is köszönhető, hogy a Goldman Sachs 30 forinttal csökkentette célárát. A brazil fizetőeszköz, a reál is 5 százalékos mínuszba csúszott a hírekre. 

Leállíthatja az indiai és a dél-amerikai operációját a General Motors. A lépést azzal indokolták, hogy inkább kevesebb, de jövedelmezőbb piacokon szeretnének jelen lenni. A kivonulás miatt 500 millió dolláros egyszeri költsége keletkezik a cégnek második negyedévben. Az átstrukturálással egyébként évente 100 millió dolláros megtakarítást terveznek elérni.  Egyéb autóipari hír, hogy a Fiat Chrysler 6 százalékos mínuszban van az újabb emissziós botrány kirobbanása kapcsán.

110 millió euróra büntette a Facebookot az Európai Bizottság. A bírság oka a félrevezető információk nyújtása az Európai Bizottságnak a WhatsApp felvásárlása kapcsán. A bírság mértékéke egyébként nem annyira jelentős a Facebook eredményéhez viszonyítva, az első negyedévben 3 milliárd dolláros nettó profitot ért el a cég.

A nehéz iparági környezet ellenére is szép számokat hozott az amerikai kiskereskedelmi óriás, a Wal-Mart. A legszembeötlőbb az online értékesítésből származó bevételek 63 százalékos megugrása lehet, a rivális Target tegnap ebben a kategóriában 22 százalékkal bővült. Ez egyértelműen mutatja, hogy mennyire nagy hangsúlyt fektet az online jelenlét növelésére a Wal-Mart. A Wal-Mart legalább egy éve nyitva levő üzleteiben 1,4 százalékkal nőttek a bevételek, ami némileg jobb lett a vártnál, és az 1 dolláros EPS is valamelyest megverte a konszenzust (98 cent). Nyitás előtt közel 2 százalékos pluszban van a részvény.

Nem lett túl fényes az Alibaba első negyedéves gyorsjelentése, a legfontosabb tisztított EPS soron nem tudott a várakozásoknak megfelelni a kínai óriás, ugyanis az csak 4,35 dolláros lett, a várt 4,51 dollár helyett.  Emiatt 3 százalék feletti mínuszok jöhetnek nyitáskor, és a 120 dolláros szintekről is lefordulhat a papír. Ezzel szemben a bevételek erősek lettek, 38,6 milliárd jüant sikerült elérni, ami jócskán meghaladja a várt 36 milliárdot. Részletes elemzésünket itt olvashatják.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.