KBC Equitas
2020. június 29. 8:41

11 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Csökkenéssel zárták az elmúlt hetet a főbb tőzsdeindexek, az Egyesült Államokban az S&P 500 heti szinten 2,8 százalékkal esett vissza, míg Európában a DAX index közel 2 százalékkal. A piaci hangulatra negatív hatással van, hogy a folyamatban levő gazdasági újranyitások során ismét több országban gyorsulni kezdett a koronavírus terjedése. A pesszimista hangulat pedig folytatódhat a hétfői nyitáskor is, mivel a vezető európai határidős indexek enyhe mínuszban tartózkodnak.

Koronavírus: Újabb szinteket lépett át a hétvégén a koronavírus terjedése. Globálisan a regisztrált fertőzések száma meghaladta a 10 milliót, miközben az elhunytak száma elérte az 500 ezer főt. Az Egyesült Államok déli államaiban a pénteki rekord esetszám után továbbra is gyorsan terjed a járvány, több helyen felfüggesztették a gazdaság újranyitását is. Eközben Európa több országában is ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése, például Bulgáriában is új rekordszámot jelentettek.

Olaj: A keresletoldali aggodalmak erősödtek fel a hétvégén, miután a koronavírus második hullámától és az újabb gazdasági korlátozásokról tartanak az olajpiaci szereplők. Ma reggelre a WTI és a Brent is 2 százalék fölötti mértékben csökken, utóbbi a fontos technikai szintet jelentő 40 dolláros támaszt teszteli. Eközben az egyik legnagyobb amerikai palaolajkitermelő, a Cheasepeake csődvédelmet kért, a vállalat már a járvány előtt is tetemes adósságállománnyal küzdött, a beszakadó olajárak pedig fizetésképtelenné tették a céget. Ez is mutatja a súlyosan eladósodott, magasabb költségszinten kitermelő amerikai palaolajszektor sérülékenységét, amelynek egyébként a szektor iránt kevésbé támogató álláspontú Joe Biden demokrata jelölt esetleges elnöksége is plusz kockázatot jelent.

Magyar gazdaság: Pesszimista a magyar gazdasággal kapcsolatban a JP Morgan, amely idén 6,3 százalékkal csökkenhet, a hétvégére közzétett régiós elemzése alapján. Magyarországon március-áprilisra hirtelen nagyon nagyot esett az ipari termelés, az autóipar mellett több más iparág is érintett. A JP Morgan szerint a járműszektoron kívüli többi iparág itthon nagyobb visszaesést szenvedett el mint más feltörekvő gazdaságokban. Szerintük a fogyasztói bizalom is itt rendült meg a legjobban, ráadásul az addicionális költségvetési élénkítés mértéke is Magyarországon a legkisebb a vizsgált országok közül. Pozitívum viszont, hogy a kiskereskedelmi forgalom hazánkban kisebb mértékben esett vissza, ez pedig a kevésbé szigorú járványellenes korlátozásoknak köszönhető.

Forint: Március óta a legrosszabb hetét zárta a forint az euróval szemben a múlt héten. Az EURHUF 355,3-ig emelkedett, amely a forint szempontjából 2,6 százalékos gyengülést jelent. A hazai deviza leértékelődését jelentős részben a meglepetésszerű jegybanki kamatvágás okozta, sőt az MNB kommunikációja szerint még egy kamatvágásra lehet kilátás. Virág Barnabás, az MNB új alelnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában jelezte, hogy júliusban újabb 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács, de a 0,6 százalékos szintnél már nem mehetnek lejjebb, így nem lesz több kamatvágás. Az ADA elemzője szerint viszont a forint újra erősödhet, ahogy a piaci szereplők realizálják, hogy a magyar gazdaságot csak kisebb mértékben sújtotta a koronajárvány mint a fejlett országokét (ez ellentmond egyébként a JP Morgan elemzésének). 

Sportszergyártók: Gyengére sikerült a múlt héten a Nike negyedéves gyorsjelentése, az amerikai sportszergyártó értékesítését a vártnál nagyobb mértékben vetette vissza a koronavírus. Egyedül a digitális értékesítés felpörgése lehet pozitívum, de ez nem kompenzálja a vártnál jelentősen alacsonyabb bevételi és profitszámokat. A Nike részvénye pénteken 7,6 százalékot esett, de a versenytársak közül csökkent az Adidas, a Puma és az Under Armour is.

Commerzbank: További 7000 munkavállalót bocsáthat el, és több száz fiókot zárhat be a Commerzbank, miután a bank egyik nagytulajdonosa a Cerberus kritikával illette a menedzsmentet az eddigi költségcsökkentési lépések miatt. A bank részvényárfolyama továbbra is nehezen talál magára az elmúlt időszakban, a június eleji 4,8 euró körüli csúcsról már 3,7 euróig süllyedt az árfolyam.

Facebook: Az elmúlt héten több nagyvállalat is bejelentette, hogy bizonyos időre felfüggesztik a hirdetéseket a közösségi médiában, ezzel pedig hatékonyabb fellépést szeretnének elérni a gyűlöletbeszéddel és a hamis információk terjedésével szemben. Többek között olyan nagyvállalatok szüntették be a hirdetéseket, mint a Starbucks, Pepsi, Verizon, Unilever, Coca-Cola, Honda, Diageo és a lista folyamatosan csak bővül.  A lépés viszont nemcsak a Facebook-t érinti, a Google-nél, és a Twitternél is jelentős kiesést okozhat, amely már az árfolyamokban is kezd látszódni. A Facebook árfolyama az idei csúcsról már több mint 10 százalékkal esett vissza, a Twitter árfolyama a június eleji csúcsról több mint 20 százalékkal zuhant vissza, valamint a Google árfolyama is 7-8 százalékkal esett vissza az elmúlt héten.

Magyar makroadatok: Mai nap 9 órakor teszi közzé a KSH a májusi munkanélküliségi rátát, amelyben a korábbi 3,8 százalékos szintről 5 százalékos növekedésre számítanak az elemzők. A hét további részében fontosabb makroadatok nem fognak jönni a magyar gazdaságról.

USA makroadatok: A hétfői nap kevés izgalmat tartogat makroadatok szempontjából, azonban a hét további részében fontos munkaerőpiaci statisztikákra figyelhetünk az Egyesült Államokból. Szerdán a heti jelzáloghitel igénylések számát teszik közzé, valamint az ADP munkaerőpiaci adatra érdemes figyelni, csütörtökön pedig a júniusi munkanélküliségi rátát, a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változását, és a munkanélküli segély kérelmek számának változását tudhatjuk meg.

EU makroadatok: Németországból a mai napon, illetve a héten az Eurózóna több országából érkeznek inflációs adatok, amelyekben továbbra is alacsony nullához közeli szintekre lehet számítani. Németországból pedig szerdán fognak érkezni munkaerőpiaci adatok.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.