KBC Equitas
2020. március 27. 8:12

11 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Pozitív hangulatban telt a tegnapi kereskedés, a brutális amerikai munkanélküliségi adat sem rontotta el a hangulatot, sőt úgy tűnik a piacok már beárazták előre, a hír kijötte után ugyanis mintha a piacok megkönnyebbültek volna, és komoly emelkedés alakult ki. Az európai vezető indexek így 1-2 százalékos pluszban, az amerikai indexek 6 százalék körüli emelkedéssel zártak. Ma reggel Ázsiában további emelkedés látható 1-4 százalékos pluszokkal, a határidős DAX pedig stagnálást mutat. Fontos, hogy jövő héttől az óraátállítás miatt az amerikai piacok magyar idő szerint ismét fél négykor fognak nyitni.

Koronavírus: Most már Amerikában van a legtöbb koronavírus fertőzött, a hivatalos adatok szerint ugyanis Kínában továbbra is 82 ezer alatt maradt a megbetegedettek száma, az USA-ban azonban 86 ezerre ugrott napi 17 ezer új fertőzést követően. Olaszországban is már a 81 ezret közelíti az érték. Globálisan 530 ezer fölött van a járványban érintettek száma, ebből 123 ezren már meggyógyultak. Christine Lagarde az EKB elnöke is önkéntes karanténba vonult, miután még múlt héten egy koronavírussal fertőzött személlyel találkozott.

Arany: 2008 óta az egyik legnagyobb heti emelkedéssel zárhat az arany, amennyiben a mai napon is folytatódik a nemesfém árfolyamában kialakult rali. A hét elején még 1500 dollár körül járt az árfolyam, azonban gyorsan az 1600-as szint fölé emelkedett, és a mai reggelen is 1625 dollár körül mozog.

Fogyasztói bizalmi indexek: Makroadatok terén a mai napon már kisebb horderejű mutatók fognak érkezni, mint például a tegnapi amerikai munkanélküliségi kérelmek, viszont a márciusi amerikai, francia és az olasz fogyasztói bizalmi indexek alakulására érdemes lehet figyelni.

Magyarország: Kijárási korlátozást jelentett be ma reggel Orbán Viktor Magyarország egész területére március 28 és április 12 között. Nem teljes tilalomról van szó, a 65 év felettiek például 9-12 óra között látogathatják az élelmiszerboltokat és gyógyszertárakat, így ekkor a fiatalabbak nem léphetnek be ezekbe az üzletekbe. Emellett az egymástól másfél méter távolság tartását javasolja a kormány, a cél pedig a kontaktusszám drasztikus lecsökkentése. Itthon egyébként 39 új fertőzöttel 300-ra nőtt a betegek száma.

Magyar adósbesorolás: Ma éjjel vizsgálja Magyarország adósbesorolását a Moody’s, akiknél még mindig csak Baa3 minősítésünk van stabil kilátással. A másik két nagy hitelminősítőnél ennél jobb, BBB besorolással rendelkezünk, így várható lett volna a felminősítésünk. A koronavírus következményeként várhatóan megugró deficit miatt azonban ez lehet, hogy megint elmarad.

USA adósbesorolás: A Fitch tegnap helyben hagyta Amerika AAA besorolását, az óriási fiskális csomagok miatt azonban 13 százalék fölé emelkedhet az idei GDP arányos deficit, a tavalyi 4,6 százalékról, ez pedig kezd meglátszani a CDS kockázati felárakban is.

Vállalati adósbesorolások: Az S&P és a Moody’s egy évtizede nem látott ütemben vágja vissza a vállalati besorolásokat, emiatt pedig a befektetési minősítésű vállalatok kötvényeinek hozama is megugrott, mert ezek közül nem tudni biztosan, hogy hányan, és kik maradnak továbbra is ebben a kategóriában. Ennek a jelentősége azért is nagy, mert a Fed is ez alapján szűri meg, hogy ki kaphat segítséget, valamint csak befektetési minősítésű eszközöket vásárolhat a mennyiségi lazítás keretében is.

Volkswagen, Daimler: A Volkswagennek heti 2 milliárd euróba kerül a gyártás leállítása a vezérigazgató elmondása szerint. Kínában is lassan áll vissza a kereslet, még mindig csak 50 százalékkal közelítette meg a válság előtti szintet az ottani kereslet. A Daimler közben 15 milliárd eurós hitelkeret felállításáról tárgyal a bankokkal, ami a meglévő 11 milliárd eurós kerethez adódna hozzá, és amiről pontos adat jövő héten várható.

Wizz Air: 32 fontra emelte a Berenberg a Wizz Air célárát, és emellett a korábbi tartási ajánlását is vételre módosította az elemzőház. Ez a tegnap árfolyamhoz képest 32 százalékos felértékelődési potenciált feltételez. A Wizz Air részvényei egyébként tegnap 9 százalékkal emelkedtek, jelenleg 24,2 fontnál jár az árfolyam.

Magyar Telekom: Tegnap került sor az 5G frekvencia-árverésre, amelyen a Magyar Telekommal együtt a Vodafone, és a Telenor ajánlatait fogadta el az NMHH. A Magyar Telekom 3 sávban összesen 54 milliárd forintért vett használati jogosultságot, amely 15 évre szól. A kifizetést a Magyar Telekom váratóan az idei második negyedévben fogja megtenni (jelenértéken 33 milliárdot fog elszámolni a Telekom), és a vállalat rövid időn belül tervezi elindítani az 5G szolgáltatást is ezzel együtt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.