KBC Equitas
2020. március 10. 8:35

11 fontos hír ma reggel

  

Adócsökkentés jöhet: Donald Trump jövedelemadó-csökkentést tervez a koronavírus által sújtott amerikai gazdaság segítésére, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban pedig a mai napon fog sajtótájékoztatót tartani. A tervezett lépésre az amerikai piacok pozitívan reagáltak, a tegnapi mínuszok után a határidős indexek 3 százalék körüli pluszban tartózkodnak Amerikában. Európában hasonlóan pozitív lehet a nyitás a vezető nyugat-európai határidős indexek 2 százalék körüli pluszban járnak.

Zuhanás a tőzsdéken: 2008 decembere óta nem látott mértékű piaci esés volt az Egyesült Államokban, és az európai tőzsdéken is 7-8 százalékos visszaeséseket láthattunk. A koronavírus hatásaival kapcsolatos félelmek és az OPEC árháborúja a részvénypiacon is éreztette a hatását. Az amerikai határidős indexek nyitás előtt a maximális napi limittel (5 százalékkal) estek, és a tegnapi 7-8 százalék közötti mínusszal a mindenkori csúcsoktól számítva 20 százalékkal estek vissza az indexek. A mindenkori csúcsokról Európában is hasonló mértékű volt a visszaesés, ezzel az európai indexek közül is több már belépett a medvepiacnak számító, 20 százalék feletti esés zónájában. A BUX index egyelőre még nem jár ebben a tartományban, de szintén jelentősen, 17,5 százalékkal tartózkodik lejjebb a 46000 pontos csúcstól számítva.

Koronavírus: Európában viszont egyre romlik a helyzet, Spanyolországban megduplázódott az új fertőzöttek száma, ezzel már 1200 felett jár a betegek száma, Olaszországban pedig már 9000 beteget regisztráltak. Lombardia után egész Olaszországban életbe léptették a karantént, és minden sporteseményt felfüggesztettek. A miniszterelnök azt kérte a lakosságtól, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. Emmanuel Macron francia elnök az EU-s vezetőkkel tervez a mai napon egyeztetni a koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban. A WHO szerint a vírus globális terjedése mellett viszont ez lehetne az első vírus, amelyet kontroll alatt lehetne tartani. Lombardia után egész Olaszországban életbe léptették a karantént, és minden sporteseményt felfüggesztettek. A miniszterelnök azt kérte a lakosságtól, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

Olaj: Az 1991-es Öbölháború óta nem látott zuhanást szenvedtek el tegnap az olajárak. Az esés előzménye, hogy pénteken kudarcba fulladtak az OPEC+ egyeztetések, így nem sikerült szigorítani az érvényben lévő termeléskorlátozást, sőt a jelenlegi kvóták is lejárhatnak március végével, amennyiben addig nem lesz megállapodás. Több tagállam is bejelentette, hogy áprilistól növelheti a kibocsátását, Szaúd-Arábia pedig az értékesítési árait már most lecsökkentette, így a piaci szereplők egy árháború kialakulásától tartanak. Ma reggelre azonban a tegnapi zuhanás után pozitív korrekció látszódik, a Brent és a WTI is 6 százalék fölötti pluszban áll.

Olajszektor: Az olajárak beszakadása tegnap nagyon súlyosan érintette az olajcégeket is. A szektoron belül elsősorban a kitermelés-túlsúllyal rendelkező társaságok árfolyama csökkent nagyobbat, a Tullow Oil 32, a Shell 17, a Total és az OMV 16 százalékot esett. Viszont a diverzifikáltabb Mol felülteljesített, 12 százalékot gyengült (a Mol részvényére 2500 forintról 2000 forintra vágta vissza a HSBC a célárát, tartási ajánlás mellett), míg az inkább a finomításban érdekelt lengyel PKN árfolyama stagnált.

Kína: Inflációs adatok érkeztek Kínából, a koronavírus ellenére 5,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves szinten a januári 5,4 százalék után. Legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedtek, itt 22 százalékos drágulás volt februárban.

Kötvényhozamok: A nagymértékű piaci eséssel együtt a kötvénypiacon is pánikhangulat alakult ki, az amerikai 10 éves kötvényhozam 32 bázispontig esett vissza, és a 10 éves német kötvényhozam is mínusz 90 bázispontig esett vissza. A mai napon a bejelentett fiskális intézkedések után viszont már felfele indultak el a kötvényhozamok, az amerikai 10 éves hozam 66 bázispontig emelkedett.

Makroadatok: Mai nap fontos makroadatokra figyelhetünk Európából, ugyanis a januári francia és olasz ipari termelési adatokat fogják közzétenni. Éves összehasonlításban előzetesen mindkét országban visszaesést várnak, a franciáknál 1,9, míg az olaszoknál 3,7 százalékos csökkenést. A Egyesült Államokból a mai napon fontosabb adat viszont nem fog érkezni.

ANY: 12 százalékkal magasabb árbevétellel zárta a tavalyi évet az ANY BIztonsági Nyomda, és hasonló mértékben bővült a nettó eredmény is, így részvényenként 89 forintos nyereséget ért el a cég. Várhatóan a teljes egy részvényre jutó nyereség kifizetésre kerülhet, amely a magyar papírok közül kimagasló 7 százalék körüli osztalékhozamot jelenthet a befektetőknek.

Richter: Vételről tartásra módosította a Richter részvényére vonatkozó ajánlását az HSBC, viszont a 7000 forintos célárát továbbra is fenntartotta az elemzőház.

Forint: Tegnap majdnem 339-ig is gyengült a forint az euróval szemben, ahonnan azonban erősödni tudott a hazai deviza. Ma reggel 336-nál áll az árfolyam. A dollár tegnap tovább gyengült, ma reggelre viszont erősödést mutat, a forinttal szemben 296-nál van az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.