KBC Equitas
2020. március 16. 8:30

9 fontos hír ma reggel

     

FED: A koronavírus miatti rendkívüli helyzetben a Fed is rendkívüli lépéseket tesz, a korábbi kamatdöntő ülés előtti 50 bázispontos kamatvágás után tegnap váratlanul 100 bázisponttal csökkentette a kamatot, így a jelenlegi kamatszint 0-0,25 százalék között alakul. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága a döntéshez fűzött kommentárjában közölte, hogy a kamatok közel a nulla szinten fognak maradni, amíg a koronavírus hatásait a gazdaság átvészeli, ezen kívül továbbra is a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás elérése a jegybank célja. A rendkívüli lépés miatt a Fed következő kamatdöntő ülése is már április 29-ére tolódik. A kamatvágás mellett 700 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot is hirdetett a jegybank. A Fed lépésének köszönhetően az amerikai 10 éves kötvényhozam is ismét beesett, a pénteki 1 százalék feletti szintről 68 bázispontra, illetve a dollár is gyengült az euróval szemben. A világ többi nagy jegybankja is összehangolt lépéseket tesz a gazdaság megsegítésére, például a japán jegybank is megemelte az eszközvásárlási programjának keretösszegét is, sőt továbbra is vásárol vállalati kötvényeket és ETF-eket is. Múlt héten az EKB is hasonlóan megemelte az eszközvásárlási programjának összegét is, igaz a kamatokhoz nem nyúlt.

Határidős indexek: A Fed váratlan lépése azonban a piacokra nem volt pozitív hatással, az amerikai határidős indexek közel a megengedett napi limittel estek, és ma reggelre is 4,5 százalék körüli mínuszban járnak. Európában szintén jelentős mínuszban nyithatnak az indexek, a határidős indexek alapján 5,5 százalék feletti visszaeséssel. Ezzel a múlt hét pénteki emelkedést nagyobb részben visszaadhatják az indexek. A nagy volatilitást mindenképpen jelzi az is, hogy pénteken napon belül az amerikai indexeknél az egyik legnagyobb emelkedést láthattuk.

Koronavírus: Globálisan tovább terjed a vírus, amelyet múlt héten már a WHO is hivatalosan világjárvánnyá nyilvánított. A legfrissebb adatok szerint már közel 154 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, és több mint 5700 haláleset történt a koronavírushoz köthetően. A járvány kiindulópontjában, Kínában már lassul a terjedés, az ottani új esetek többsége már a külföldről beérkezőkhöz köthető, a pekingi vezetés már be is jelentette, hogy náluk vége a járványnak. Jelenleg Európa a legnagyobb fertőzési gócpont, azon belül is Olaszország van a legrosszabb helyzetben, ahol tegnap estig 1809 ember vesztette életét a vírus miatt. Világszerte korlátozásokat léptetnek életbe a fertőzés ütemének lassítása érdekében, Európa-szerte zárják le az országok a határokat, több helyen már csak a patikák és az élelmiszerboltok lehetnek nyitva, a tömegrendezvényeket is sok helyen korlátozzák. Az Egyesült Államok a beutazási tilalmat a hétvégén az Egyesült Királyságból és Írországból érkező repülőjáratokra is kiterjesztette.

Kína: Kínában jelentősen visszaesett az ipari termelés, a január-februári összesített adatban 13,5 százalékos csökkenés volt, míg mindössze 3 százalékos csökkenésre lehetett számítani. Hasonlóan nagymértékű volt a visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban is, január-februárban 20,5 százalékos volt a visszaesés. Az adatok szintén nagy esést okoztak mind a Shanghai Composite és a Hang Seng indexben is. Amennyiben pedig a kínai GDP-növekedés visszaesést mutatna az első negyedévben (amelyre az adatok alapján nagy az esély), akkor ez lenne az első alkalom 1989 óta, amikor a gazdasági növekedés nem mutat bővülést.

Olaj: A tőzsdei zuhanással együtt ma reggelre az olajárakban is 4-5 százalékos visszaesés következett be, a WTI jelenleg 30,5 dollár, míg a Brent 31,9 dollár. Továbbra is a 2016 eleji mélypontok felé közelít az olaj árfolyama, és a kínálati negatívumok (OPEC+ ülés) mellett a keresleti hatások alakulása sem segít.

Saudi Aramco: Nem sikerült jól a 2019-es év a Suadi Aramco számára, a vállalat profitja 21 százalékkal esett vissza a mai napon megjelent gyorsjelentés alapján. Az olajpiacon tapasztalható áresés, és a globális kereslet csökkenése miatt pedig a beruházásait több mint 20 százalékkal foghatja vissza a cég 2020-ban.

Arany: Az arany árfolyama továbbra sem erős a negatív piaci hangulat és a csökkenő kamatkörnyezet ellenére, amelyre leginkább az lehet a magyarázat, hogy a piaci visszaesésben a szereplők más pozíciók fedezetének biztosítására az aranyban felvett pozíciók lezárását választhatják.

Bitcoin: A kriptodevizák elvesztették a menekülőeszköz jellegüket, a fokozódó kockázatkerülés miatt a Bitcoin árfolyama is 5000 dollár alá esett vissza. Az elmúlt hetekben folyamatosan csúszott vissza a Bitcoin, látszólag a tőke nem ezt az eszközt választja most.

EURHUF: A pénteki 338,5 után a negatív piaci hangulatban a forint is 340 körüli szinteken indítja a hetet. A Fed kamatcsökkentése, illetve a más jegybankok kamatvágásai elvileg csökkentik a forint kamathátrányát, sőt, akár idővel előnyt is jelenthetnek, de kérdéses, hogy a hazai jegybank hogyan változtatja majd a monetáris kondíciókat a koronavírus okozta hatások függvényében.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.