KBC Equitas
2020. május 29. 15:13

10 fontos hír ma délután

   

Kereskedési szünnap: Jövő hét hétfőn Pünkösdhétfő miatt a főbb európai piacok közül a német, osztrák és svájci piac lesz zárva, valamint itthon sem lesz kereskedés. Az Egyesült Államokban viszont már hétfőn indul a kereskedés. A főbb piacok pontos nyitvatartása az alábbi linken érhető el.

Piacok: A hét és egyben a hónap utolsó napjára elromlott a hangulat a piacokon, az európai tőzsdeindexek egy százalék körüli mínuszban tartózkodnak, és az amerikai határidős indexek alapján is enyhe mínusz várható. Kivétel viszont a Nasdaq, amely a tegnapi záróértéke közelében nyithat. A befektetők leginkább Donald Trump és Jerome Powell sajtótájékoztatóira figyelhetnek leginkább, a bizonytalanság miatt pedig kivárás jellemezheti a kereskedést.  Fontos lehet, hogy az amerikai elnök Kínával és a hongkongi helyzettel kapcsolatban milyen bejelentéseket tesz, illetve jönnek-e újabb szankciók. Jerome Powell pedig ismét megszólalhat a Fed lazító intézkedéseiről és a gazdaságról. A Fed heti jelentése szerint május 26-ig 2,98 milliárd dollárra növekedett a jegybank által birtokolt ETF-ek értéke, a megelőző heti 1,8 milliárd dollárról.

Magyar piac: A budapesti tőzsde illeszkedik az európai trendekbe, a BUX 0,8 százalékkal csökken. A héten eddig felülteljesítő OTP ma 1,6 százalékkal esik, így lefelé húzza az indexet. 3 százalék körüli emelkedéssel viszont kiemelkedik a komponensek közül az Autowallis és a CIG Pannónia is. Társasági eseménynaptára szerint holnap teheti közzé negyedéves gyorsjelentését az Opus, amely előtt a befektetők kivárhatnak, az árfolyam jelenleg csak mérsékelt mínuszban áll.

Olaj: Tovább csökkennek napközben az olajárak, a tegnapi kedvezőtlen készletadat, a kínai-amerikai feszültség és a kínálatnövekedésre utaló jelek beárnyékolják a hangulatot. A rövid távú technikai kép is elromlott. Az olajpiaccal ma délutáni elemzésünkben foglalkoztunk részletesebben.

Costco: A Costco 6 centtel elvétette az EPS várakozásokat, így 1,89 dolláros részvényenkénti eredményről adott számot a negyedévben. A kiskereskedelmi vállalat szintén növekvő forgalmat tapasztalt márciusban a lakossági felhalmozás következtében, áprilisban azonban már csökkenő értékesítések voltak, ezzel pedig több mint egy évtizede először tapasztalt csökkenést a meglévő üzleteinek forgalmában. A Costco részvénye nem teljesített rosszul az elmúlt hetekben, alig a februári csúcs alatt van az árfolyama, ma nyitás előtt pedig 2 százalék körüli csökkenésben van.

Salesforce: 70 centes részvényenkénti eredményével hozta a tisztított EPS várakozásokat a Salesforce, valamint a bevételsoron is sikerült picivel a várakozások felett teljesíteni. Az éves árbevétel és eredmény-előrejelzését azonban visszavágta a menedzsment, részben amiatt, mert fizetési haladékot ad az ügyfeleinek a vállalat. A részvény időközben megközelítette már a februári csúcsát, ma nyitás előtt azonban 3 százalékos mínuszt mutat.

Twitter: A Twitter ma Trump egy újabb tweetjét kommentálta, ezúttal pedig a Minnesotában kitört zavargásokkal kapcsolatos hozzászólást jelölte meg, amiért annak tartalma a vállalat szabályaival ellentétes. A Twitter állítása szerint az üzenet az erőszakot dicsőíti, ennek ellenére nem vette le az oldalról, ugyanis közérdek lehet az üzenet láthatósága. A Twitter árfolyama tegnap több mint 4 százalékkal esett, és ma is kisebb mínuszt mutat nyitás előtt.

Minneapolisi zavargások: Még mindig tartanak azok a zavargások, amelyek egy hétfői rendőri túlkapás miatti fekete férfi halála miatt robbantak ki. Tüntetők ezrei vonultak az utcákra, és több épületet is felgyújtottak a résztvevők. Donald Trump ezzel kapcsolatban kritikával illette a városvezetést, amiért nem lépnek fel a zavargók ellen, és fegyveres erők bevetését helyezte kilátásba a Twitteren is közzétett üzenetében. A zavargások ellenében kivezényelt rendőrök közben ma több CNN tudósítót is letartóztattak élő adásban, így a piac figyelmét is felkeltheti az esemény.

Forint: Jó erőben van a forint, az euróval szemben továbbra is a 350-es szint alatt található a magyar fizetőeszköz árfolyama. A dollár közben gyengülésnek indult, így azzal szemben már 313-nál jár a forint árfolyam.

Nemesfémek: A dollár gyengélkedése a nemesfémeknek is kedvez ma, az arany árfolyama 1730 dollár fölé emelkedett, az ezüsté pedig 17,7 dollárnál jár ma 2 százalék közeli emelkedés után. Az aranybánya részvények a napokban korrigálni kezdtek a nagy menetelésüket követően, a Newmont Corporation árfolyama 69 dollárról 59 dollárig visszajött, a Barrick Gold árfolyama pedig a 28 dolláros szintről fordult le és most 24 dollárnál jár.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.