AMD

A fordulat kezdeti jelei látszódnak az AMD grafikonján, a csökkenő trendből kitört az árfolyam, és sikerült újra a mozgóátlagok fölé kerülnie a részvénynek. A pozitív technikai fordulat mellett azonban érdemes a fundamentumokra is figyelni, hiszen a tavaly nagyon erős bevételi és profitszámok mellett az idei várakozások sem gyengék. Sőt az AMD értékeltsége is a közelmúlt árfolyamesése miatt is többéves mélyponton tartózkodik, miközben fundamentális oldalon a profitvárakozások inkább csak növekedtek. Egy megnyugvó piaci hangulat pedig az amerikai tőzsdéken kedvezőbb lehet figyelembe véve az ukrán háborús helyzetet, illetve Európa érintettségét. A fentiek alapján kereskedési ötletet fogalmazunk meg az AMD részvényére.

Csökkenő árazottság, forduló piac az Egyesült Államokban, mindez pedig támogathatja a technológiai cégek részvényeinek rövidtávú kilátásait, így a chipgyártók között az AMD-t is. Az 5G technológiai, az autóipar, a mesterséges intelligencia, valamint a legnagyobb felhőszolgáltatók további nagy szerverberuházásai tovább növelik a félvezetők iránti keresletet. Az előrejelzések alapján például a Google vagy a Microsoft 15-20 százalékkal növelheti a K+F költségeit és beruházásait. A kereslet miatt az iparági ciklus is kitolódhat, amely kedvező lehet a szektor cégei számára. A félvezető iparágon belül is kiemelkedik az elmúlt években az Nvidia, illetve az AMD, utóbbi az Intellel szemben továbbra is előnyben van a gyártási technológiát illetően.

Az AMD esetében továbbra is nagy növekedési ütem várható, viszont az elmúlt időszak negatív piaci hangulata a részvényre is hatással volt. A technikai képet nézve pedig az árfolyam már áttörni látszik egy csökkenő trendvonalat. Azonban a kitörés nem volt egyértelmű, illetve a mozgóátlagok alatt is tartózkodott az árfolyam rövid ideig.

A napokban azonban a 200 és az 50 napos mozgóátlagok fölé került az árfolyam, ezzel pedig elkerülte a halálkereszt jelzés is. A mozgóátlagok áttörése fontos jelzés lehet, valamint a 120 dolláros szint fölé kerülés is, amellyel megnyílhatna a tér a magasabb szintek elérése felé.

Az AMD napi grafikonja (2022. 03. 29. nyitás előtt)

A következő ellenállások 133, illetve 155 dollár körül húzódnak, valamint a mindenkori csúcs jelenthet még nagyobb akadályt. A jelenlegi árfolyamszintekről viszont ezeknek a szinteknek az elérése 20-30 százalék közötti felértékelődést jelentene.

Az AMD heti grafikonja (2022. 03. 29. nyitás előtt)

Hogyan értékeli most a piac az AMD-t?

Az AMD értékeltsége az elmúlt években nem volt túl alacsony, azonban egy növekedési cég esetében ez nem szokatlan, az AMD pedig az elmúlt években kiemelkedően növekedett elsősorban a bevételtermelésben, de az utóbbi időszakban már nagyon szép profitot is termelt a cég.

Jelenleg az AMD 28 körüli előretekintő P/E rátán forog, valamint 25,7 körüli EV/EBITDA rátán. Mindkét érték az 5 éves átlagos érték alatt van, illetve a P/E ráta esetében viszonylag magas az eltérés a korábbi átlagos értékeltséghez képest.

Mindez annak is köszönhető, hogy az árfolyam csökkenése mellett egyébként jelentősen javultak az eredményvárakozások a következő évre is. Összehasonlításként, amennyiben még a decemberi EPS várakozásokkal számolnánk, jelenleg 33 körülinek kellene lennie az előretekintő P/E rátának, viszont az EPS várakozások emelkedése miatt a szorzószám alacsonyabb lett.

Az elmúlt években az AMD jelentős bevételnövekedést tudott elérni, amellyel párhuzamosan a profitabilitás is erőteljesen bővült. 2019 óta több mint megduplázódtak a bevételek, amely a kereslet jelentős növekedésének és az chiphiány miatt az áremelkedés segítette a növekedést.

Ráadásul a felvásárlási hatásokkal is számolni kell, hiszen a tavalyi évben az AMD felvásárolta a Xilinxet, a tranzakció zárása után pedig az idei évben már a Xilinx eredményei is konszolidálásra kerülnek. Ezzel együtt bőven több mint 20 milliárd dolláros éves bevételnél jár az előrejelzés az idei évre. A bruttó marzs is az AMD esetében évtizedes csúcsra került, nyilván ez is leginkább az áremelkedéssel magyarázható.

A bevételek növekedése mellett pedig a leglátványosabb növekedés a profitban következett be. Az AMD az elmúlt években a fejlettebb gyártási technológiának köszönhetően a chipgyártók között előretört, és mind a szerver (Enterprise, Embedded & Semi-custom), mind a PC (Computer & Graphics) szegmensben piaci részesedést vett el az Intel elől. Profittermelés terén pedig sorra halmozza a rekordokat a cég a 2020-as másfél milliárd dolláros adózott eredmény után 2021-ben közel 3,5 milliárd dolláros adózott eredményt ért el a vállalat.

Ezzel együtt pedig egy nagyon erős cash flow termelés az elmúlt időszakban. Az AMD pedig a mostani magas profittal az eddigi negatív eredménytartalékot is pozitív szintbe billentette át, és várhatóan a mérlegben jelentős növekedéssel lehet számolni így a saját tőkénél is. Igaz, a kiszervezett gyártás miatt a beruházások szintje igen alacsony például az Intelhez képest. Ugyanakkor ez a szempont a kockázatoknál is felmerül. Emiatt egy jelentős rész megmarad szabad cash flowként az AMD-nél a működésből. Ráadásul az AMD a Xilinx felvásárlását részvénycserével valósította meg.

Tehát összességében a jelenlegi működés alapján egy magas profitabilitással és magas cash flow termeléssel működő vállalattá tudott válni az elmúlt években az AMD egy relatív kisebb piaci részesdéssel rendelkező, alacsonyabb profitabilitású vállalatból. A 2019 után kezdődött iparági felfele ívelő ciklusnak bevételi és profitszempontból így egy nyertese lett az AMD. Természetesen ez a részvényárfolyamban is árazódik, de amennyiben a várható növekedést nézzük most kevésbé tűnik drágának a részvény.

Az értékeltséget nézve viszont a profitabilitás növekedése mellett a diszkontráták alakulása is egy fontos kérdés. A technológiai cégeknél általában az emelkedő kamatkörnyezetnél inkább az alulteljesítés jellemző, főként azon vállalatok esetében, amelyek alacsonyabb profitabilitással, vagy esetleg veszteségesen működnek, ráadásul negatív cash flow termeléssel.

Az AMD esetében is pár éve még hasonló volt a helyzet, ekkor relatív nagyobb szerepe volt az árazásban a várható cash flow termelésnek, azonban a mostani profitabilitási szintek már mást mutatnak, és rövidtávon is már magas profittal számolhatnak a befektetők. Mindez pedig a kevésbé irreális értékeltség irányába mutat, ugyanakkor a növekedési kilátások indokolttá tehetnek egy magasabb értékeltsége, mint például az S&P 500 19-es előretekintő átlagos P/E rátája.

Továbbá fontos, hogy az AMD jelenleg nettó készpénzpozícióban ül, és az elmúlt években folyamatosan építette le az adósságállományát. 2017-ben még 1,65 volt a nettó adósság/EBIT mutató, azonban a mostani időszakban már ez a mutató negatív, jelezve, hogy a cégnek több készpénze van, mint fennálló hitelállománya. Egy erős mérleggel pedig a kamatok emelkedése is kevésbé rontja a profitabilitást, illetve a hitelállomány további gyors leépítése is opció marad.

Kockázatok

A technológiai szektorban viszonylag gyorsan megfordulhatnak a trendek és könnyen el lehet veszíteni, ahogyan például az Intel esetében is történt. A 7, illetve most már 5 nanométeres gyártási technológiával készülő chipek esetében is nagy a verseny a gyártók között, utóbbiak például a Samsungnál és az Apple-nél is már megjelentek. Középtávú kockázatként ez, valamint az iparági felfele ívelő ciklus megszakadása értékelhető kockázatként. Egyelőre viszont a keresleti oldal nagyon erős, miközben a kínálati oldal a következő 1-2 évben zárkózhat fel. Az 5G-s technológia terjedése, akár a metaverzum, és a jelentősebb szerverberuházások, valamint a kriptopénzek terjedése mind egy magas kereslet irányába mutat. Ezzel együtt is a félvezető szektort jellemzi egy néhány éven át tartó ciklikusság. Az előrejelzések alapján viszont még mindig növekedés várható még ha az ütem idén lassulhat is.

Az elmúlt időszakban a befektetések terén a geopolitikai kockázatok is előtérbe kerülhettek. Mindezt nehéz árazni, azonban egy vállalati stratégiát is meghatározhat mindez például az Intel vagy más gyártók esetében. Az Egyesült Államokban pedig a kormányzat a hazai beruházásokat támogatja, amelynek az Intel nyertese lehet, de ugyanúgy például az Nvidia is részesülhet ebből. Nyilván az AMD esetében is, amennyiben a vállalat az Egyesült Államokban bővítene arányosan több támogatást kaphatna. Az Intel és az Nvidia esetében például a közelmúlt árfolyammozgásaiban az utóbbi tényezők is közrejátszhattak. Rövidtávú kockázatként pedig az általános piaci hangulat romlása lehet negatívum az AMD számára.

Stratégia

Az AMD esetében a konszenzusos célár a Bloomberg alapján 150 dollár körül van, illetve ezen szint körül húzódnak ellenállások is, így egy kitörés esetén ezeket a szinteket közelíthetné meg a részvény. Célszintünket ez alapján a fundamentumokat és a technikai képet is figyelembe véve a 150 dolláros szintnél határozzuk meg.

Kockázatkezelési szempontból pedig a stop-loss szintet 109 dollárnál határozzuk meg. Annak ellenére, hogy a mostani környezet volatilis, és az AMD szintén egy volatilisebbnek mondható részvény érdemes lehet szigorúbb kockázatkezelést alkalmazni. Persze az AMD átlagos volatilitását figyelembe véve ez még mindig az ATR indikátor szintjének a kétszerese. A 109 dolláros szint alatt viszont már visszatérne az árfolyam a csökkenő trendbe, valamint újra letörésre kerülne a mozgóátlag, amely rövidtávon technikailag negatív jelzés. A hozam-kockázat arány így 2,5 felett alakul, tükrözve azt is, hogy egy kockázatosabb technológiai részvénynél magasabb hozamelvárása is lehet egy befektetőnek.

Az AMD napi grafikonja (2022. 03. 29. nyitás előtt)

Fundamentálisan tehát kedvező mutatószámokkal rendelkezik az AMD, a technikai kép pedig szintén fordulatot mutat rövidtávon, emellett a piaci hangulat is fordulni látszik az ukrajnai háborús feszültségek közepette. Főként ez az Egyesült Államok piacára igaz, amely most felülteljesítést mutat az elmúlt időszakban az európai piacokkal szemben az alacsonyabb orosz és ukrán kitettség miatt.

 

Korábbi elemzéseink:

AMD: Ismét rekordokat döntött a cég

AMD: Ismét hibátlan jelentés

AMD: Fontos támaszok közelében

Támaszról fordul az AMD?

AMD: Minden soron hibátlan jelentés

 

Az elemzés szerzője nem rendelkezik AMD részvényekkel.

Tartalom lezárása:2022.03.29 14:41
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
AMD: Ismét rekordokat döntött a cég
Varga Dániel | 2022.02.02 13:40
Ugrással indíthat a részvény árfolyama

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?