Nem okozott csalódást a cég a harmadik negyedévben sem, a bevételek még a második negyedéves számokat is meghaladták, a profit pedig jelentősen javult a korábbi időszakokhoz képest. Bár a marzsok kapcsán születtek negatívumok, a bővülés így is igen jelentős volt a főbb sorokon, a fundamentumok így továbbra is erősnek tűnnek a cégnél.

Ismét erős negyedéven van túl a Richter, a cég ugyanis július és szeptember között is kedvező számokat tudott produkálni. A vállalat bevételei majdnem 15 százalékkal erősödtek, míg a profitszámok közel 70 százalékkal nőttek meg a bázishoz képest, ami szintén igen erősnek nevezhető. A konszenzushoz képest is inkább kedvező számok érkeztek mind bevételi, mind pedig profit oldalon, egy-két negatívummal megspékelve.

A Richter bevételei 157,5 milliárd forintra erősödtek a harmadik negyedévben, ez így a 2020 harmadik negyedévét jelentő bázishoz képest 14,7 százalékos növekedést jelentett. A bővülést ráadásul ezúttal a devizahatások sem torzították el, sőt, inkább minimálisan még negatív is volt a hatás a harmadik negyedévben, így a háttérben zajló pozitív folyamatokról árulkodik. Ettől függetlenül persze a bázisban lévő számok kicsivel nyomottabbak voltak, ráadásul az Evra idei bevezetése is segített azért a bővülésben, de ez mit sem von le a rekordot jelentő szám eredményéből.

A Vraylarból származó bevételek jelentősen megnőttek, mivel majdnem 40 százalékkal tudtak éves szinten erősödni, és 93,9 millió dollárt tettek ki a tavalyi 68,2 millió után. Ezt persze az AbbVie korábbi jelentése alapján már lehetett sejteni, így a jó teljesítményt javarészt árazhatta már a piac, ugyanakkor a részesedési arány is 20 százalék fölé emelkedett. Pozitívum a major depresszióval kapcsolatos korábbi hír is, 2022 első felében pedig a kiegészítő engedélykérelmet is benyújtaná az AbbVie. Így a készítmény tekintetében változatlanul optimista lehet a piac, az egyik legfőbb drivere ez a Richter növekedési sztorijának.

A főbb földrajzi régiókban komoly változásokra az eddigi trendekben nem került sor. A magyar bevételek enyhén folytatták a növekedést ezúttal 10 százalékkal, míg az európai bevételek majdnem 6 százalékkal tudtak javulni. Az Evra ebben a negyedévben is 10 millió euró feletti bevételt hozott, ami a bázisban nem jelentkezett, ez tehát segített sokat a növekedési számokban. Az orosz piac ugyanakkor továbbra sem tudott növekedni, és továbbra is látható a marginalizálódás a korábbi magasabb bevételi részarány szintekről. Az első 9 hónapot tekintve is látható, hogy szinte valamennyi régióban sikerült erősödni, de FÁK-országokból származó bevételek 2,2 százalékkal csökkentek 2020-hoz képest. Összességében tehát céges szinten jó volt a szereplés, de a Vraylar és az Evra sokat dobott a végső számokon, és a növekedési ütemen.

Javuló profitszámok jöttek

A növekvő bevételeken túl sikerült a profitszámokat is feljebb tornászni, és 85,7 milliárd forintot tett ki a bruttó eredmény. Ez valamivel ugyan elmarad a második negyedéves számtól, de a bázisban lévő 78 milliárd dollárhoz képest jelentős növekedést mutat. A bevételi többlet ugyanakkor nem jelentett akkora profitbővülést, a bruttó marzs 56,9 százalékról 54,4 százalékra csökkent, ez még saját várakozásunkat is alulmúlja, a konszenzustól pedig jócskán elmarad. A moldáviai nagykereskedelmi üzletrész eladása ellenére is tudott a szegmens bevétele erősen növekedni főleg a KKE régióban, ez a fedezetek miatt a csoportszintű bruttó marzsra negatív hatást gyakorolt. Ezzel együtt inkább negatív meglepetés az, hogy ilyen alacsony szintre süllyedt vissza a remek Evra és Vraylar-számok ellenére is.

Az operatív kiadások kapcsán nagy meglepetések nem érték a befektetőket, miután a továbbra is jól menedzseli azokat a Richter. A korábbi 50 milliárd forint alatti szintekről nagy változás nem történt, most is 50,7 milliárdos lett a három fontosabb sor összege. Emiatt bevételarányosan is az látszik, hogy viszonylag stabil a Richter a járványhelyzet függvényében is, miközben nagy növekedés főleg az értékesítési kiadások kapcsán változatlanul nem történt, főleg a K+F kiadások emelkednek.

A fentiek után az üzemi eredmény is tudott így javulni 2020 harmadik negyedévéhez képest, és 10 százalékos bővülést láthatnak a befektetők. A profitráta ugyan itt is csökkent valamelyest, de a jól menedzselt operatív kiadások után már csak enyhe csökkenés figyelhető meg a bázishoz képest, továbbá a 21 százalékos szint még mindig nagyon erősnek nevezhető. Az elemzői konszenzusnak is többé kevésbé megfelelnek ezek a számok, csak nagyon enyhén maradnak el a várakozásoktól.

Sokat segítettek a negyedév során a negyedév végi devizaárfolyamok, amire mi is számítottunk. A forint a dollárral és a rubellel szemben is érezhetően gyengült, miközben az euró is inkább felértékelődött a forinthoz képest. Emiatt több mint 6,5 milliárd forintos eredmény jött össze pénzügyi soron a Richternél, ami a végső számokhoz is sokat tett hozzá.

A fentiek függvényében tudott így 38,2 milliárd forintra javulni a nettó eredmény, ami rekordot jelent a cég számára, az előző két negyedévben is csak 27-28 milliárd forintot sikerült elérni. A Richter ezzel jócskán túlszárnyalta a konszenzus várakozását, és saját optimistább becslésünket is sikeresen haladta meg. Ráadásul ez részvényenként már 205 forintos eredményt jelentett, és az egy évvel korábbi 121 forintot is 50 százalékkal haladja meg. Persze tisztább képet ad az üzemi eredmény figyelése, ugyanakkor itt is majdnem 10 százalékos volt a bővülés, szépen halad tehát a fundamentumok javulása.

Jöhet az előrejelzés

A befektetők és a piac már a jelentés után inkább az előrejelzésre fókuszálhatnak, ami alighanem továbbra is felfelé módosul majd az év során. Már csak néhány hét van hátra 2021-ből, így vélhetően igen pontos előrejelzést is adhat majd a cégvezetés.

  • Az első 9 hónap alapján viszont látszódik, hogy a bruttó fedezeti hányad 55,5 százalék körül áll, ami megfelel a korábbi előrejelzésnek, ugyanakkor a negyedik negyedévek a múltban nem voltak annyira erősek. Ez alapján nem biztos, hogy ezen a soron lehet további javulásra számítani.
  • Az üzemi eredményhányad tekintetében már többször is módosítottak idén, jelenleg 19 százalékot vár a vezetés, de az első 9 hónap alapján 20,7 százaléknál jár a Richter.

A fentiek miatt van esély rá, hogy további felfelé módosítást láthatnak majd a befektetők, és elérheti a 20 százalékot is az üzemi eredményhányad. Ez kiemelten jó eredménynek számítana, viszont a piac már készülhet erre, így inkább 2022 kerülhet már fókuszba november elején. Ugyanakkor az nem várható, hogy a következő esztendővel kapcsolatban konkrét számokat kapjon a piac, így inkább a hangvétel és az egyéb kommentek lehetnek érdekesek.

Összességében viszont a 2021-es év igen jól alakul, és pesszimistának lenni 2022-vel kapcsolatban sem érdemes. Az elemzők többsége alighanem hozzánk hasonlóan javuló fundamentumokat vár 2022-re is, így változatlanul inkább optimisták lehetnek a befektetők is a Richterrel kapcsolatban, amit a mostani gyorsjelentés is alapvetően megerősít.

9000, a fontos szint

A gyorsjelentés után továbbra is a 9000 forintos szintet érdemes figyelni, ami az idei évben rendre megakasztotta a nagyobb meneteléseket. A Richter árfolyama néhány napja is itt akadt el a Vraylarral kapcsolatos pozitív hírek után, ezért a 9000-9300 forintnál lévő ellenállásokat kellene átvinnie a papírnak ahhoz, hogy nagyobb felértékelődés vegye kezdetét.

Ezt követően a 10000 forintos lélektani szint lehet majd fontos, ugyanakkor ehhez már egy erős fogadtatásra, egy kedvező előrejelzésre is szükség lenne. Az év végéig feltehetően csak akkor lenne reálisabb a szint elérése, ha maradna a nagyon támogató piaci hangulat, de kiindulva abból, ahogyan 9000 forint felett többször is elfogyott a levegő a Richter számára lehetnek még itt keményebb csaták a tréderek között.

A Richter napi grafikonja (2021.11.08. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2021-11-08 07:59
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.