OTP

Felülmúlva az elemzői várakozásokat rekordprofitot ért el az OTP a harmadik negyedévben, amely a jelentősen emelkedő bevételek mellett a vártnál alacsonyabb kockázati költségeknek, és a korrekciós tételek nagymértékű negatív hatásától mentes negyedévnek is köszönhető. A kilátások azonban árnyalják a képet, a negyedik negyedévben pedig ismét nagyobb korrekciós tételekre lehet számítani. Leánybankonként eltérő a teljesítmény, de például az orosz leánybank profithozzájárulása jelentős volt a negyedév során. A kamatmarzs viszont az emelkedő kamatkörnyezet ellenére szűkült, viszont a hitelállomány bővülése folytatódott, egyéb bevétel soron pedig erős volt a negyedév. A makrokörnyezet romlása, illetve az orosz és az ukrán működés is kockázat marad, ezzel együtt is viszont stabil az eredmény.

Az OTP is csatlakozott a többi magyar blue chip sorába a vártnál jobb negyedéves gyorsjelentéssel. Profitsoron jelentősen meghaladta a bankcsoport a várakozások, amely több tényezőnek is köszönhető. A nettó kamatbevétel, valamint a nettó díj és jutalékbevétel közel a várakozásaink szerint alakult, viszont az egyéb nem kamatjellegű bevételek esetében a második negyedév 31,7 milliárd forintos szintjéről 53,3 milliárd forintra növekedett a bevétel, amely bőven meghaladja az általunk várt 35,9 milliárd forintos szintet. Ezzel az OTP Csoportnak a harmadik negyedév során több mint 450 milliárd forintos bevételt sikerült elérnie, amely kiemelkedő teljesítmény.

A működési kiadásokban szintén jelentős emelkedés látszódik, bár bevételarányosan csökkent a költséghányad, éves alapon így is közel 30 százalékos az emelkedés a költségekben. A jelentősebb béremelkedés mellett az amortizáció, valamint az egyéb költségek is emelkedtek.

Csoportszinten folytatódott a hitelállomány bővülése, a teljesítő állomány 5 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest. A nettó kamatmarzs azonban nem emelkedett tovább az előző negyedév után, amelyhez az OTP Core marzs szűkülése járult hozzá leginkább, míg jellemzően a többi leánybanknál éven belül látszik javulás a kamatmarzsoknál.

A kockázati költségek viszont alig emelkedtek az előző negyedévhez képest, így a várakozásokhoz képest alacsonyabb mértékben rontotta az eredményt, ezzel pedig a korrekciós tételek nélkül 188,4 milliárd forint volt az adózott eredmény, ami szintén rekordot jelent.

A negyedévben összességében a korrekciós tételek pozitívan járultak hozzá a konszolidált adózott eredményhez, amely leginkább az OTP-Mol sajátrészvénycsere ügylet eredményének köszönhető, amely 11,5 milliárd forintos pluszt jelentett, amely ellensúlyozni tudta az akvizíciós hatásokat, valamint a Sberbank végelszámolásának hatását, amely 8,1 milliárd forintos negatív tételt jelentett a negyedévben. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a sajátrészvénycsere ügylethez kapcsolódóan az első negyedévben mínusz 8,5 milliárd forint korrekciós tétel került elszámolásra. Ezek a hatások az osztalékpálya változásához köthetők.

Az egyszeri tételek miatt tehát a harmadik negyedévben kedvező volt a profit, ezzel együtt a csoport kilenchavi korrigált adózott eredménye 18 százalékkal 439 milliárd forintra emelkedett a tavalyi év hasonló időszakát nézve, viszont az első 9 hónapot idén több mint 200 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte, így az eddigi kilenchavi profit 31 százalékkal csökkent. Az első kilenc hónapban a saját tőke arányos megtérülés 19,1 százalékos volt korrigáltan, míg az adózás utáni eredményből számítva 10 százalékos. Ez csökkenést jelent a korábbi évhez képest, ugyanakkor látható a jelentős korrekciós tétel hatás az idei évben.

Várhatóan pedig a negyedik negyedév során is jelentősebb tételek kerülnek majd elszámolásra, az OTP a gyorsjelentésben is kiemelte, hogy a lakossági jelzáloghitelek, illetve KKV hitelek esetében a kamatstop meghosszabbítása és kiterjesztése a lakossági hitelek esetében 21 milliárd, a KKV hitelek esetében pedig 21-26 milliárd forintos negatív eredményhatással jár majd.

Javult az orosz és az ukrán leánybank teljesítménye

A harmadik negyedéves profithoz az orosz és az ukrán leánybank már pozitívan járult hozzá, sőt az orosz leánybanknál 38,4 milliárdos profit keletkezett, ezzel pedig az idei 9 havi eredmény is 23,7 milliárdos pluszt mutat. Az ukrán leánybank esetében 8 milliárdos volt a profit, viszont az idei évben eddig közel 26 milliárd forintos a mínusz. Bár a román leánybank profithozzájárulása nem annyira nagy, az idei évben eddig veszteségen működik elsősorban az emelkedő kockázati költségek miatt. A horvát leánybank viszont erősen teljesített a negyedév során, és az év eddigi hónapjait nézve is jelentős az eredményhozzájárulás, hasonlóan Bulgáriában is.

Kisebb romlás az itthoni eredményekben

Az OTP Core negyedéves profitja csökkent, ugyanakkor az idei év első kilenc hónapját nézve 30 százalékkal növekedett a profit, és érdemes kiemelni, hogy a Merkantil csoport mellett az egyéb magyar leányvállalatok a harmadik negyedévben 18 milliárd forinttal járultak hozzá a profithoz. Mindez nagyrészt az OTP kockázati tőkealapjához köthető befektetés értékesítés eredménye miatt volt, amely így szintén javította a negyedéves eredményeket.

Külön kiemelve az OTP Core működését, az idei év első kilenchavi eredménye a korrekciós tételekkel együtt mínusz 31,7 milliárd forint, mivel jelentős goodwill leírás, illetve az orosz állampapírokon elkönyvelt értékvesztés terhelte eddig az idei évet. A kapott osztalékokkal együtt viszont pozitív eredmény (76,1 milliárd forint).

Nettó kamatbevételben viszont a második negyedéhez képest csökkenés látható 111,7 milliárd forintról 109 milliárd forintra. Ez elsősorban a forrásoldali átrendeződés miatt volt, mivel a vállalati lekötött betéteknél az átárazódás gyorsabb volt, mint a lakossági betétek esetében, illetve a kihelyezett hitelek esetében szintén a lakossági oldalon lassabb volt az átárazódás, és a vállalati oldalon is ez 3-6 hónapos késleltetéssel történik meg. A nettó kamatmarzs tehát ennek eredményeként szűkült az OTP Core esetében, a nettó díj és jutalék, illetve egyéb bevételek viszont emelkedni tudtak.

Kockázati költségsoron azonban ismét már céltartalékképzés került elkönyvelésre a romló makrogazdasági kilátások miatt, amellett, hogy a faktoring portfólión folytatódott a pozitív megtérülés. A jelzáloghitelállomány és a fogyasztási hitelállomány itthon az előző negyedévhez képest 2 százalékkal bővült, a lakossági betéteknél viszont csökkenés látszódik. A betétoldali növekedést így a corporate betétek húzzák. Szintén fontos, hogy az új lakáshitelek esetében a kamatemelkedés miatt negatív felár alakult ki a hosszú referencia hozamokhoz képest. Összességében tehát vegyes kép látható, a mostani negyedévben viszont az MNB új szigorító intézkedéseinek a hatásai is majd látszódhat, a megemelte rövid oldali kamatszintben és a kötelező tartalékráta emelése miatt.

Hogyan alakult a céltartalékolás?

A mostani negyedévben is kiemelten kell figyelni a kockázati költségeket, az ukrán és az orosz leánybank esetében viszont érdekes trend figyelhető meg. Ukrajna esetében csökkent a kockázati költségek szintje, ezzel a leánybank profitja is javulni tudott, míg Oroszország esetében céltartalék felszabadításra is sor került, amely tovább javította az eredményt, így ennek is köszönhető a csoporton belül jelentős profithozzájárulás.

Ugyanakkor például Ukrajnában látható a Stage 1 hitelállomány arányának csökkenése, míg a Stage 2 (még teljesítő, de kockázatosabb), illetve a Stage 3 hitelek esetében az állományi növekedés, és ezzel együtt az arány növekedése látható.

Oroszországban ugyan szintén látható a Stage 3 állomány növekedése, ugyanakkor a teljesítő állományban is növekedés látszik, így a portfólión belüli arányok alig változtak. Emellett a negyedév során jelentősebb mértékű nemteljesítő állomány került eladásra, illetve a makrogazdasági paraméterek felülvizsgálata miatt, illetve derivatív ügyletekhez köthetőn céltartalék felszabadításra kerülhetett sor. Az orosz gazdaság a korábbiakban vártnál kisebb mértékben zsugorodik, azonban a következő évekre ugyanúgy recesszió várható, azonban ez okozhatta a változást a céltartalékban. A makrogazdasági kockázatok emelkedése pedig láthatóan magasabb kockázati költségarányt eredményez, még ha az idei harmadik negyedévet pozitív hatások is javították.

Összességében látható, hogy Magyarországot és Bulgáriát nézve is jelentősebb céltartalékképzésre került sor, tovább Ukrajnában továbbra is magasak a kockázatok, amely a portfólióminőség romlásában is látható, miközben a többi országban viszonylag stabil a nemteljesítő állomány aránya, nyilván a következő időszak makro kilátásai meghatározzák majd a kockázati költségeket, itt a romló környezet egy viszonylag magasabb szintre továbbra is számítunk.

Javuló várakozások az orosz és az ukrán kitettség nélkül

Az orosz és az ukrán leánybank eredményét nem számítva a várakozások azonban javulnak. A hitelállomány bővülése a 15 százalékot is elérheti csoportszinten, a nettó kamatmarzs stabilizálódhat, és a kockázati költségszint is alacsonyabb lehet a 2021-es szintnél a menedzsment előrejelzése alapján. A kockázatok azonban továbbra is magasak főként a két leánybank esetében, de az orosz leánybanktól a negyedik negyedévben is pozitív hozzájárulást vár a menedzsment az eredményben, és a kockázati költségek terén is elsősorban az orosz és az ukrán leánybank helyzete lesz a kérdés.

Összegezve az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentése kedvező fejlemény az idei évet nézve, viszont az eddig eltelt időszakban azért jelentős negatív hatások is elszámolásra kerültek, és árnyalja a képet, hogy várhatóan a negyedik negyedévben is magasabb korrekciós tételekkel kell számolni.

A hitelállomány bővülése inkább pozitív meglepetést jelent, ugyanakkor a kamatmarzsok nem emelkedtek, amelyben jelentős szerepe van a magyarországi működésnek is, itt láthatóan a betétoldal vállalati oldalon történő gyorsabb átárazódása rövidtávon nem segít az emelkedő kamatkörnyezet ellenére, illetve a kamatstop intézkedések sem. Kérdés, hogy a negyedik negyedévre tovább emelkedő rövid oldali kamatszint ebben fordulatot tud-e hozni, de a magasabb kamatkörnyezet mellett az OTP jelenlegi forrás és hitelállomány összetételét nézve inkább stabil, mintsem gyorsan emelkedő marzsokra lehet készülni. Emelkedő hitelállomány mellett ez nem probléma, azonban a hitelkereslet lassulása esetén középtávon ez érződhet majd.

Tehát a kihívásokkal teli környezetben egy stabil profitra van kilátás az OTP-nél az idei évben is, bár a korrekciós tételek jelentős negatív hatást jelentenek, de főleg az ukrán és az orosz működéssel kapcsolatban a kockázatok magasak, a harmadik negyedév a nagyobb korrekciós tételektől viszont mentes volt, és a várakozásoknál inkább jobb eredményt hozott, amely a kockázati költségekkel kapcsolatos kissé nagyobb pesszimizmusnak is betudható, az alacsony korrekciós tétel szint pedig rekordprofitot eredményezett a negyedév során a banknál. Tehát a rekordprofitot sok tényező és egyszeri tétel is árnyalja.

Folytatódhat az emelkedés?

A 10000 forintos szint környékére érkezett az OTP árfolyama, azonban a vártnál jobb jelentés miatt inkább pozitív árfolyamreakcióra számítunk a részvénynél. A jelentés így segítheti az árfolyamot, hogy áttörje a 10000 forintos szintet, ezzel pedig a részvény kitörhessen egy sávból. Ebben az esetben még a 200 napos mozgóátlag ellenállást jelenthet a részvénynek, azonban akár a 11000 forintos szintek is elérhetővé válhatnának. A következő napokban tehát a 10000 forintos szint esetleges áttörésére érdemes figyelni, ennek elmaradása esetén viszont folytatódhat az eddigi oldalazás a 8000 és 10000 forint közötti sávban.

Az OTP napi grafikonja (2022. 11. 10. nyitás előtt)

Tartalom lezárása:2022.11.10 07:44
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Magyar blue chipek: Nincs nagy erő a magyar piacon
KBC Equitas | 2022.10.17 11:49
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Itthon is gyenge a piaci hangulat
KBC Equitas | 2022.10.03 11:38
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Az OTP húzza le a magyar indexet
KBC Equitas | 2022.10.24 11:21
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
OTP: Erős profit a kockázatok mellett
Grébel Szabolcs | 2022.11.08 11:58
Csütörtökön érkezik a gyorsjelentés
Magyar blue chipek: Nem látszik javulás a magyar piacon
KBC Equitas | 2022.10.10 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?