A félvezetőszektor kilátásai az idei évben nem túl fényesek, azonban az elmúlt napokban a technológiai szektor felülteljesítő volt az Egyesült Államokban, és ez a félvezető szektor részvényein is látható, például az Nvidia és az AMD részvénye mellett a Micron is erősödést mutat. A fundamentumok ellenére a technikai kép érdekesen fest, több indikátor alapján is egy lehetséges fordulat jelei rajzolódnak ki, valamint a befektetők is általánosan a technológiai szektor felé fordultak, amelyhez a közelmúlt hozamcsökkenése is hozzájárult.

Felülteljesítő techszektor

A technológiai szektort kevésbé érintették érzékenyen az amerikai bankszektorban kialakult problémák, sőt a hozamcsökkenés még kedvezett is a növekedési részvényeknek, valamint a befektetők inkább fordultak a defenzívebb szektor, valamint a stabilabb mérleggel rendelkező Big Tech cégek felé.

A Micron persze nem tartozik a legnagyobb vállalatok közé, azonban a cég a szektor viszonylag gyengébb kilátásai mellett is stabil mérleggel rendelkezik, és bár az EBITDA termelés szintén visszaesett a vállalatnál a csökkenő chipárak mellett, a 2015-ös szinteket még tudja teljesíteni a cég, és nettó készpénzpozícióval rendelkezik. Az idei évben várható negatív cash flow termelés miatt azért nehezebb helyzetben van most a vállalat, mint egy évvel korábban, azonban ezt a piac is már árazta, hiszen a csúcsoktól számítva több mint 40 százalékkal jár lejjebb az árfolyam most is.

Az idei évben a memóriagyártóknál, és összességében a félvezető szektorban még gyenge eredményekre lehet számítani. A befektetők a Micron esetében a március 28-án eset érkező gyorsjelentésben erről pontosabb képet is kaphatnak. Az alacsonyabb kereslet a mobiltelefonokra, PC-kre, és szerverekre alacsonyabb memóriaárakat is eredményez az idei évben, és egyelőre ebben még fordulat nem látszódik, tehát viszonylag gyenge bevételt tud elérni ebben a környezetben a Micron. Természetesen az iparági környezet változásaira a Micron is költségcsökkentésekkel reagált, illetve a beruházásokat is csökkentette. Iparági szinten pedig még a következő negyedévekben is várhatóan alacsonyabb bevételi és profitszámokat láthatunk majd a cégektől, és 2024-től jöhet javulás a jelenlegi előrejelzések alapján, a piac viszont ezt korábban is elkezdheti árazni. Ennek ellenére a diszkontráták változása adhat „támogatást” a technológiai részvényeknek.

Megjelent az „aranykereszt”

A részvény technikai képe azonban elkezdett javulni, az elmúlt napokban ismét jelentősebben emelkedett az árfolyam, és a részvény az S&P 500 komponensei közül is kiemelkedett. Az elmúlt időszakban látható volt, hogy a technológiai szektorban is csökkentek egyébként a kockázati prémiumok, amely a CDS felárakban is látható volt, ehhez még hozzájött a hozamcsökkenés, ezzel pedig hiába a gyengébb makrogazdasági kilátások az árfolyamok és a részvényindexekben nem láttunk újabb mélypontokat. Ezzel együtt tehát a Micron részvénye is javuló teljesítményt mutathat. A korábbi 53 dolláros mélypont már egy magasabb szintet jelent a régebbi mélypontokhoz képest, valamint egy rövidtávú csökkenő trendvonalat is áttört a részvény.

A napi grafikonon tavaly áprilisban jelent meg a „halálkereszt” jelzés, azaz az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag alá esett vissza. Ezzel akkor megerősítést nyert a csökkenő trend, valamint az árfolyammozgás is ezt később visszaigazolta, hiszen a 80 dollár szintekről egészen a 48 dolláros szintekig zuhant vissza a részvény.

Múlt héten azonban ismét keresztezte egymást az 50 napos mozgóátlag és a 200 napos mozgóátlag, ezzel pedig már az inkább emelkedő trendre utaló „aranykereszt” jelzés jelent meg a grafikonon. Fontos kiemelni, hogy viszonylag ritkán keresztezi egymást a két mozgóátlag, tehát jellemzően több hónapos trendet jelezhet. Természetesen egy oldalazó mozgás esetén kevésbé adhatnak megbízható jelzést a mozgóátlagok, mivel ilyenkor a szűkebb árfolyamsáv, és a gyorsabban változó le-fel mozgások miatt sűrűbben keresztezhetik egymást a mozgóátlagok.

Persze az „aranykereszt” jelzés sem működött a múltban 100 százalékos megbízhatósággal, a legutóbbi aranykereszt jelzéskor közel a korábbi csúcson volt az árfolyam, míg a következő halálkereszt jelzésig az árfolyam 15 százalék körül esett vissza. 2020-ban viszont az aranykereszt jelzés után közel megduplázódott az árfolyam, míg a halálkereszt jelzéskor is közel 60 százalékkal tartózkodott magasabban a részvény.

A mozgóátlagok jelzései mellett az MACD vételi jelzését, valamint az RSI-ben történt fordulat is megerősítheti a kezdődő emelkedő trendet. A tegnapi záróárfolyammal pedig a 200 napos mozgóátlag is áttörésre kerülhet, a nyitás előtt pedig szintén pluszban jár az árfolyam, így jó esély nyílhat az 50 napos mozgóátlag áttörésére is.

A Micron napi grafikonja (2023. 03. 21. nyitás előtt)

A Micron hosszabb távú grafikonján azonban jobban azonosíthatók a többéves ciklusok, így a múltban hosszabb ideig azért nem tudott kialakulni, jellemzően nagy volatilitás mellett erőteljes emelkedések, majd viszonylag gyorsabb 40-50 százalékot is elérő esések követték egymást, a félvezetőszektorra jellemző gyors ciklikussággal.

Múlt évben a közel 100 dolláros szintről az árfolyam 50 dollár környékére esett vissza, és az elmúlt időszakban látható a részvényárfolyamban az oldalazás, így a mozgóátlagok mellett a 65 dollár szint áttörését is érdemes lehet figyelni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor maradhat az oldalazó trend az árfolyamban, míg jelenleg a részvény a kialakult sáv közepén jár. 

A Micron heti grafikonja (2023. 03. 21. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2023.03.21 13:53
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.