Ismét jelentős meglepetéssel szolgált a befektetőknek a J.P. Morgan, mivel a harmadik negyedévben is jelentős céltartalék került visszaírásra, amely javította az eredményt, valamint a hitelezési veszteségek is alacsonyak voltak. Emellett adójóváírás is segítette a harmadik negyedéves profitot, amely részvényenként 3,7 dollár felett alakult, miközben 3 dollár körüli eredményre számított a konszenzus. A negyedév során kiemelkedőek voltak a tanácsadói bevételek a kibocsátásokhoz, illetve felvásárlásokhoz köthetően. A hitelezésben azonban még kevésbé látszanak erős számok, és a kamatmarzsok javulására is csak a következő negyedévektől van kilátás. A részvényárfolyam a jelentés után mínuszban nyitott.

Előzetesen a bevételeknél közel azonos szintre lehetett számítani, mint a tavaly évben, az EPS-növekedésben pedig 3 százalékra. J.P. Morgan harmadik negyedéves jelentésében. A bevételek kis mértékben meghaladták a várakozásokat. A teljes banki bevétel egy százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest.

Az EPS-ben 3 dollárra számított az elemzői konszenzus, amelyet a bank könnyedén felülmúlt, 3,74 dollár volt az EPS a harmadik negyedévben. Ehhez egyszeri tételként 19 centet tett hozzá az adójóváírás, valamint a céltartalék visszaírása 52 centet.

A jelentési szezon előtt a bankszektorban csak enyhén emelkedő bevételekre lehetett számítani, amely a J.P. Morgan jelentése alapján be is igazolódott. A tavalyi évhez képest csak enyhén bővült az árbevétel, azonban eltérő trendek vannak a különböző szegmensekben.

Hitelezés

A nettó kamatbevétel közel változatlan maradt a tavalyi évhez képest, szintén egy százalékos volt a növekedés. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban emelkedtek a kötvényhozamok, a harmadik negyedév során ez még nem látszódott, és a kamatmarzsokban sem volt növekedés.

Összességében még mindig csak 5 százalékos volt a hitelbővülés, amelyet továbbra is meghalad a betétállomány növekedése, amely 19 százalékos volt. A lakossági hitelezésben még mindig nem látszódik nagy növekedés. Leginkább a személyi hitelezésben volt növekedés, míg a jelzálog, hitelkártya és autóhitel-bevételek csökkentek a harmadik negyedévben. A teljes hitelállomány csak kis mértékben bővül a J.P. Morgannél, viszont ha a következő negyedévekben az emelkedő kamatkörnyezet miatt nőnek a marzsok az kedvezően hathat majd a kamatbevételekre is.

 

Befektetési bank

A befektetési banki bevételek húzták az elmúlt időszakokban leginkább a J.P. Morgan bevételeit, a járvány miatt visszaeső hitelezés és a magas céltartalékolás negatív hatásait ezekben az üzletágakban tudta ellensúlyozni a bank. A kötvénykereskedési bevételek viszont mostanra elkezdtek csökkenni, amelyet a növekvő részvénykereskedési bevételek tudtak ellensúlyozni a negyedév során. Kötvénykereskedési üzletág bevételei 20 százalékkal csökkentek, míg a részvénykereskedés 30 százalékkal nőtt.  Összességében itt sem látunk gyenge eredményeket, azonban nem a mostani volt a legkiemelkedőbb negyedév.

Az erős kereskedési bevételek mellett azonban a meglehetősen aktív IPO piac, és a növekvő tanácsadói bevételek voltak kiemelkedők a negyedév során. Utóbbi alszegmens bevételei megháromszorozódtak a tavalyi évhez képest, összességében pedig a nem kereskedési bevételekhez kapcsolódó befektetési banki bevételek a 2000 millió dolláros szintről 3000 millió dollár fölé emelkedtek egy év alatt.

Céltartalék 

Összességében 1,5 milliárd dolláros céltartalék visszaírás volt a negyedév során a J.P. Morgannél. A tavalyi évben még 600 millió dolláros leírás volt.  A J.P. Morgan ezt a gazdasági kilátások javulásával indokolta. Egymást követően már a negyedik negyedévben kerül sor visszaírásra, amely a tavaly év eleji nagy céltartalékok után most erőteljesen javítja a negyedéves eredményt. Várhatóan itt is egy normalizációra kell készülni, hiszen a visszaírások mértéke is csökken, illetve negyedévről negyedévre kisebb leírásokra sor kerül a nem teljesítő hitelek miatt. A járványhelyzet előtt 1,5 milliárd dollár körül volt a negyedéves kockázati költség.

A mostani visszaírás miatt a profit kedvezően alakult hasonlóan az előző negyedévhez. A J.P. Morgan jelentése fontos indikációt adhat a banki jelentési szezonra, a következő napokban a legnagyobb kereskedelmi, és befektetési bankok is közzéteszik az erdményeket. Várhatóan a befektetési bankoknál a tanácsadói bevételek magasak lehetnek, viszont a hitelezési trendekre is egyre nagyobb hangsúly kerül most a gazdasági újranyitás miatt.

Egyelőre azonban itt még mindig mérsékelt növekedés látszódik, miközben betéti oldalon továbbra is jelentős a növekedés a banknál. A hitelezés lassabb növekedése okozhatott negatív árfolyamreakciót a bankrészvényeknél, így a J.P. Morgannél is. Miközben a harmadik negyedéves eredmények és profitszámok továbbra is erősek

Technikai kép

Az elmúlt időszakban oldalazó mozgás jellemezte a részvényt, február óta egy 20 dollár szélességű sávban mozog a papír. A múlt héten áttörte a 167 dollár körüli ellenállást az árfolyam, így új történelmi csúcsokat ért el, azonban nem sikerült hosszú ideig a sáv felett tartózkodnia. Amennyiben a 163-164 dollár környéki szint támaszként funkcionálna a következő időszakban, akkor újabb emelkedés vehetné kezdetét, így akár újabb történelmi szintekre érhetne el az árfolyam, viszont a mostani árfolyamreakció miatt inkább a támaszokra érdemes figyelni. 

Csökkenés esetén védelmet előbb az 50 napos, majd a 200 napos mozgóátlag nyújthatna, utóbbit közel egy éve nem érintette az árfolyam. A kialakult sáv alsó, 146 dollár körüli szintje akadályozhatná meg az árfolyam esését, ahogy azt tette az elmúlt egy évben többször is. A korábbi lokális csúccsal megegyező 142 dolláros szint is támaszként szolgálhat, a februári áttörést követően tovább mozgott a papír felfele, így nem történt meg visszatesztelés. Indikátorokat vizsgálva láthatjuk, hogy az RSI semleges zónákban mozog, míg az MACD egy negatív trend esetén beadhatja az eladási jelzést a közeljövőben.

J.P. Morgan napi grafikonja (2021. 10. 13. 16:00)

Jelenleg a bank 2-es P/BV rátán forog, amely nem számít alacsonynak, ugyanakkor a harmadik negyedéves eredmény alapján 18 százalékos a ROE mutató, amely szintén magasnak számít, így az értékeltség összhangban van a magas profitabilitással.

A jelentés után az árfolyam mínuszban nyitott, azonban továbbra is közel a mindenkori csúcsnál tartózkodik a részvény. Összességében a kilátások nem rosszak a többi banki gyorsjelentésnél sem, azonban leginkább a profitsorokra érdemes figyelni most is a céltartalékok felszabadítása miatt, és a hitelezési trendek mellett a befektetési banki bevételek lehettek továbbra is erősek.

Elemzés lezárása: 2021.10.13 16:23
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.