Piacok: Az ázsiai piacok vegyes teljesítményt mutattak ma reggel, így határozott irány továbbra sem látszódik a piacokon, egyelőre Európában pedig enyhe mínuszt mutatnak a határidős indexek. Ázsiában a kínai koronavírus szabályok módosítása pozitívumot jelentett a piacoknak, miközben az Egyesült Államokból kedvező szolgáltató szektori adatok érkeztek, amelyek pont, hogy ismét emelték valamelyest a kamatemelési várakozásokat. Ezzel egy lehetséges korrekció kezdete látszódik az amerikai piacon is. A piaci várakozások alapján 2023 első felében 5 százalékos kamattető rajzolódik ki, azonban 2024-re már csökkentést vár a piac az irányadó kamatban 4,5 százalék közelébe. Tegnap főként a kamatemelési várakozások mozgathatták a piacokat az Egyesült Államokban, így másfél-két százalék közötti visszaeséssel zártak az amerikai piacok, Európában pedig mérsékeltebb mínuszok látszódtak. 

Magyar részvények: Gyengén teljesítettek tegnap a magyar részvények is, a BUX index 2,5 százalékos mínuszban zárt. Az esés nagyrészt az OTP 4,7, illetve a Mol közel 3 százalékos csökkenésének volt köszönhető. A negatív nemzetközi hangulat mellett az OTP árfolyamát befolyásolhatták a korábban megjelent gyenge bankszektori statisztikák, valamint az MNB elnökének kijelentései is. Emellett továbbra is bizonytalanságot jelentenek az EU-s forrásokkal kapcsolatos tárgyalások. Jelenleg az EU-s tagországok pénzügyminiszterein a sor, hogy egyeztessenek a források engedélyezéséről, azonban valószínűnek tűnik az is, hogy a végső döntés csúszik, például a francia pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy több időre van szükségük az Európai Tanács javaslatainak értékeléséhez. A napokban azonban érkezhetnek a fontos hírek a forrásokkal kapcsolatban. 

Magyar gazdaság: Tegnap Matolcsy György, az MNB elnöke tett meglepő kijelentéseket a parlament gazdasági bizottsága előtt az RTL beszámolója szerint. Az elnök jelezte, hogy véleménye szerint a magyar gazdaság válságközeli állapotba került, emellett kritikát fogalmazott meg az ársapkák kapcsán is. Jövőre 15-18 inflációval számolnak a jegybanknál, az áremelkedés üteme lassan mérséklődhet majd csak. 

A jegybankelnök szerint komoly problémát jelent, hogy nincs meg az összhang az MNB és a kormány között, véleménye szerint helytelen stratégiát követ a kormány. Az ársapka fenntartása mellett nehéz letörni az inflációt, hiszen az üzemanyag fogyasztása tovább növekedett, amelyet az árak emelésével lehetne mérsékelni. 

A tegnap közzétett kiskereskedelmi forgalmi adatokon is látható, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene éves szinten erőteljes, közel 20 százalékos emelkedést mutat. Összességében mindössze 0,6 százalékos növekedés figyelhető meg a kiskereskedelmi forgalomban, az élelmiszer-, és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,6 százalékos visszaesés látszik.

DAX index: Bekerül a DAX indexbe a Porsche részvénye a Puma helyére, a csere december 19-én lesz esedékes. Így a Puma be fog kerülni a német MDAX indexbe, ami a DAX-ból kimaradt 50 legnagyobb cég részvényeit összesíti. Ez jó hír a befektetőknek, hiszen a minden DAX-ot tartó ETF-be, alapba be kell vásárolni a Porsche részvényéből, ami felhajthatja az árfolyamot.

Forint: Nagy mozgás jellemezte tegnap is az EURHUF árfolyamát, Matolcsy bejelentésére emelkedéssel reagált az árfolyam, majd a nap folyamán valamelyest mérséklődni tudott ez a gyengülés. Technikailag az 50 napos mozgóátlag képez akadályt az árfolyam előtt, emellett az EU-s pénzekkel kapcsolatos további fejleményekre várhatnak a befektetők. 

Kötvényhozamok: Tegnap újból emelkedésnek indultak a kötvényhozamok, a befektetők a jövő héten esedékes kamatdöntő ülésre várhatnak, ahol 50 bázispontos kamatemelést prognosztizál a konszenzus. Emellett erős munkaerőpiaci, illetve PMI-adatok érkeztek az elmúlt időben, így tehát látható, hogy van még tér a szigorításra, a kamatemelések sora várhatóan még nem ért véget. A 2 éves amerikai kötvényhozam szintje továbbra is 4,3 százalék felett jár, míg a 10 éves hozam 3,5-3,6 százalékos szinteken jár csupán.

Graphisoft Park: November 29-én tartott közgyűlésében a Graphisoft Park Igazgatósága arra kért felhatalmazást, hogy kezdeményezhesse a részvények euróban történő jegyzését, valamint az osztalék euróban történő kifizetését. Az előzetes egyeztetések alapján erre a jövő évben kerülhet sor. Bővebben a bejelentést a társaság tájékoztatójában lehet olvasni. 

Tesla: Kedvezőtlen hírek érkeztek a Tesla felől, a Bloomberg információi alapján 20 százalékkal csökkentené a gyártási ütemet a sanghaji üzemében a cég. A kereslet egyre gyengül Kínában, így a várakozáson aluli érdeklődés mutatkozik a Teslák iránt. Tegnap alaposan alulteljesítette a piacot a Tesla, így több mint 6 százalékot esett a részvény a kereskedés során.

Richter: Új célárat állapított meg az RBC Capital elemzője a Richterre vonatkozóan, 12600 forint a vételi ajánlásban szereplő célár. A jelenlegi árfolyamhoz képest ez egy közel 50 százalékos felértékelődést jelentene.

Elemzés lezárása: 2022.12.06 08:43
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.