Piacok: Továbbra is kivárhatnak a befektetők a pénteken érkező amerikai inflációs adat előtt, az európai határidős indexek mérsékelt pluszokban, míg az amerikai határidős indexek már negatív tartományokban járnak. Tegnap nem sikerült emelkedéssel zárniuk a fontosabb európai indexeknek, a magyar BUX index is az egyik leggyengébben teljesített az európai viszonylatban, ebben a hétvégén megjelent extraprofitadó-rendelet is közrejátszhatott. Mind a négy magyar blue chip jelentősebb esést könyvelhetett el, leggyengébben a Richter teljesített, amely 3 százalékkal került lejjebb. Az amerikai indexeknek sikerült felkapaszkodniuk, az S&P 500 indexen belül egyedül a ciklikus fogyasztási javak szektora nem tudott emelkedéssel zárni, legjobban az energiaszektor teljesített.

Magyar infláció: Ma teszi közzé a KSH a májusi inflációs eredményeket, várakozások alapján 10 százalék fölé nőhetett a fogyasztói árindex Magyarországon. Már korábban figyelmeztetett az MNB, illetve Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, hogy májusban 10 százalék feletti inflációval szembesülhetünk, továbbá a következő hónapokban akár tovább emelkedhet az árindex. Érdemi lassulás az év második felében következhet be az elemzők szerint, így akár 11-12 százalék közötti csúcsot is elérhet az infláció.

Magyar gazdaság: Tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter bemutatta a 2023-as költségvetést. Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés mellett 3,5 százalékos hiánycélt tűzött ki a minisztérium. Jövőre az infláció 5,2 százalék körül alakulhat számításaik szerint.

Világbank: Csökkentette a Világbank az idei globális növekedési előrejelzését. A Covid-19 okozta károkat csak alig heverte ki sok gazdaság, amelyet a kirobbant háború tovább fokozott, így 1,2 százalékpontos vágást hajtott végre a Világbank, jelenleg 2,9 százalékos emelkedést prognosztizálnak idénre. Továbbá az egész évtizedben visszafogottabb növekedést várnak.

Wizz Air: Veszteséges volt a cég első negyedéve a ma reggeli gyorsjelentés alapján, a teljes üzleti évben így több mint 600 millió eurós volt a mínusz a vállalatnál. Pozitívum, hogy a bevételek visszaesése a járvány előtti szinthez képest már nem olyan jelentős, a következő negyedévekben pedig dinamikus növekedés jöhet a cég szerint. Ezzel együtt a mostani negyedévben még nem számít nyereségre a cég.

Credit Suisse: Várhatóan veszteséges lehet az idei második negyedéve a cégnek, erről adott ki tegnap figyelmeztetést a társaság. A befektetési részleg is mínuszos lehet, ez elsősorban a jelenlegi piaci-, illetve makrokörnyezetnek köszönheti a Credit Suisse, az ukrajnai háború és a kamatemelések sem segítettek. A költségek csökkentését tervezi a menedzsment, erről részletesebb információt majd június végén közölnek. 

Target: Ismét csökkentett az idei évre vonatkozó kilátásain a cég, ezt az egyes termékek leértékelésének, a rendelések törlésének, illetve az extra készletektől való megszabadulásnak köszönheti a vállalat. A második negyedévben az operatív marzs 2 százalék körül alakulhat. Ez az egész szektorra nézve negatív jel lehet, hiszen több nagyvállalatot is érzékenyen érintheti ez a helyzet. Ugyan jelentős mínuszban nyitott tegnap a Target, azonban nap végére sikerült valamelyest visszakapaszkodnia, de így is 2,3 százalékos mínuszban zárt.

Energiaszektor: Tegnap az S&P 500 legjobban teljesítő szektora az energiaszektor volt, 3 százalékos pluszt könyvelhetett el az alindex. A magas olajárakból hosszútávon profitálhatnak a vállalatok, így tegnap hosszú idő után az Exxon Mobile ismét 100 dollár fölé emelkedett, de a többi szektortársa is kiemelkedett a piacon. A J.P. Morgan elemzője szerint egyébként a 150 dollár körüli olajárak is elképzelhetőek idén, ugyanakkor szerintük ezt még tudná tolerálni az amerikai gazdaság, és az S&P 500 index is visszakerülhet év végére a januári csúcs szintjére.

Mol: Az Erste elemzője megemelte a Molra vonatkozó célárát, így vételi ajánlás mellett 3520 forintos célárat határozott meg. 2950 forintos célárról, illetve tartási ajánlásról emelte meg a várakozásait az elemző. A célárak átlaga így már 3400 forint felett jár, amely jelentős felértékelődési potenciált mutat.

OTP: Ma reggel tájékoztatást tett közzé a társaság az extraprofitadók kapcsán, az OTP számításai szerint 2022-ben a csoportot 78,3 milliárd forintnyi extraprofitadó terheli. Ez az idei év második negyedéve során egy összegben kerül könyvelésre, és a korrigált eredménykimutatásban a korrekciós tételek között kerül bemutatásra.

Elemzés lezárása: 2022-06-08 08:37
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.