Piacok: Keresnék a felfelé vezető irányt a részvényindexek, sem az európai, sem az amerikai piacok nem tudtak tegnap nagy erőt mutatni, így mérsékelt mínuszokat produkáltak a kereskedés végére. Ma reggel is kisebb elmozdulások mutatkoznak a határidős indexeknél, az ázsiai tőzsdék is vegyes teljesítményt produkáltak eddig. A kötvényhozamok tovább emelkedtek az utóbbi napokban, a befektetők a jövő héten esedékes Fed kamatdöntésre is várhatnak, jelenleg nem áraz emelést a piac, de a gazdaság állapotától függően akár okozhat még meglepetést az amerikai jegybank. 

Forint: Kisebb erősödéssel indította a hetet a forint hétfőn az euróval szemben, így már 369 forintos szintet közelítette újból a devizapár. Közben a jegybank részéről Virág Barnabás egy konferencián ismét megerősítette, hogy továbbra is szigorú monetáris politikát tervez a jegybank, és pozitív reálkamatokkal küzdene majd idővel az infláció tartós letörése érdekében. A dollár erősödése közben megtorpant, így az USDHUF is tovább csökkent, bár az 50 napos mozgóátlagot nem volt képes letörni egyelőre az árfolyam, tehát markánsabb forinterősödésről sem beszélhetünk egyelőre.

Kriptodevizák: Beesett tegnap a Bitcoin árfolyama 26 ezer dollár alá március óta először, miután az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet pert indított a Binance kriptotőzsde és annak vezérigazgatója ellen. A vádak szerint a Binance-nél együtt kezelték az ügyfelek és Changpeng Zhao vezérigazgató pénzét, ezzel megsértve a tőkepiaci törvényeket. A Bitcoin mellett az Ethereum árfolyama is több mint 4 százalékot esett, de a Binance versenytársának számító Coinbase részvénye már 9 százalékos zuhanással zárta a hétfőt. 

EKB: Tegnap beszédet tartott Christine Lagarde EKB elnök, ahol megerősítette a várakozásokat, miszerint az európai jegybank nem áll le a szigorítás ütemével. Ugyan azt látják a jegybanknál, hogy valamelyest enyhült a maginfláció mértéke Európában, de tetőzésről korai lenne még beszélni a jegybankelnök szerint. A következő kamatdöntés jövő héten esedékes, és a várakozások szerint egy 25 bázispontos kamatemelésre van kilátás. 

USA gazdaság: A várakozásoknál gyengébb lett a májusi ISM szolgáltatóipari index, az 50,3-as érték ugyan még éppen bővülést jelent, de idén már a májusi adat volt a legalacsonyabb, láthatóan lassul a szektor növekedése. A végleges májusi PMI adatokat is lerontotta valamelyest az S&P Global, így a szolgáltatóipari PMI adatot 54,9-re módosította, bár ez még mindig bővülést jelentett májusban.

Apple: Napközben új történelmi csúcsot ért el az Apple árfolyama, így a 185 dolláros szintet is megközelítette már. Este a WWDC-n tartott bemutatót a vállalat, ahol több szoftver és termék is bemutatásra került. A legfontosabb eszköznek talán a 3500 dollárról induló Vision Pro VR headset számít, amelynek segítségével egy új kiterjesztett valóság tárulhat a felhasználók elé. Emellett egyébként új laptopokról és új operációs rendszerről is beszámolt a társaság.

Intel: 35 millió Mobileye Global részvényt tervez eladni az Intel, ezzel körülbelül 1,5 milliárd dolláros bevételhez jutna a társaság. Az eladást követően is megmaradna a többségi tulajdona a cégben, hiszen közel 88 százalékos részesedést tartana meg ezzel a társaság. Év eleje óta egyébként 21 százalékos emelkedésnél jár már a Mobileye. Tegnap viszont beesett az Intel árfolyama, miután az Apple bejelentette, hogy az új Mac Pro készülékekben kizárólag az Apple saját gyártású M2 processzorai fognak kerülni, míg korábban még az Intel chipjeit használta fel a gyártó. 

Richter: Ma lehet utoljára megvenni a 2022-es eredmény után járó osztalékot is tartalmazó részvényeket megvenni. Közel 73 milliárd forintnyi osztalékot fizet ki ezzel a társaság, részvényenként ez 390 forintot jelent a befektetőknek. A tegnapi záróárfolyamhoz képest ez 4,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Elemzés lezárása: 2023.06.06 08:35
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.