Piacok: Kisebb megnyugvást mutatnak ma reggel a határidős indexek, habár a kamatdöntések következtében tegnap már jelentősebb mínuszokat produkáltak a tőzsdék. Az EKB a kamatdöntő ülésén a vártnál is keményebb hangnemet ütött meg tegnap a következő időszaki szigorítás kapcsán. Így több fontosabb európai index is 3 százalék feletti mínuszba került, ezzel a BUX index 0,6 százalékos esésével még felülteljesítőnek számított a piacon. A tengerentúlon sem volt túl acélos a hangulat, hiszen az S&P 500 index 2,5 százalékot, míg a Nasdaq 3,2 százalékot esett a kereskedés végére. A befektetők összességében enyhébb mértékű szigorítási kilátásokat árazhattak az eddigiekben, így a jegybankok üzeneteit nem fogadták túl jól a piaci szereplők.

EKB: Váratlan és kemény üzenetet küldött tegnap az EKB, ugyan az 50 bázispontos kamatemelésre számított a piac, de a vártnál szigorúbb monetáris politikát helyezett kilátásba Christine Lagarde, a jegybank elnöke. Az EKB tegnap bejelentette, hogy mennyiségi szigorításba kezd, havi 15 milliárd eurós csökkenést tervez majd jövő márciustól a jegybank. 

Közzétette a friss makrogazdasági előrejelzéseit is az EKB, ami nem fest túl pozitív képet az Eurózóna helyzetéről. Idén még 8,4 százalékos, míg jövőre 6,3 százalékos éves inflációt prognosztizálnak, de 2025-re is csupán 2,3 százalékra mérséklődhet a fogyasztói árindex, ez azt is jelentené, hogy nem sikerül visszatérni a 2 százalékos célszint alá. Ugyan a recessziót az EKB reményei szerint elkerülheti az euróövezet gazdasága, de a jövő évre becsült 0,5 százalékos GDP-növekedés nem túl acélos. 2024-re 1,9, míg 2025-re 1,8 százalékos javulást jósolnak az elemzők. Ezen adatok is jól jelzik, hogy nem áll túl stabil lábakon a gazdaság, így egyelőre nincs oka a kézifék behúzására az EKB-nak, így a gazdasági adatok alakulásának fényében folytathatja a megkezdett szigorítási politikáját. 

Christine Lagarde jelezte, hogy jelentős mértékű kamatemelésekre lehet még számítani, így az 50 bázispontos emelések folytatása is könnyen elképzelhető. Egyelőre messze van még a kamatszint attól, hogy érdemi csökkenést produkáljon az inflációs folyamatokban, így maradhat a gyors ütemű szigorítás a következő időszakban is. Emellett elmondta a jegybankelnök, hogy nem elég csak megemelni a kamatot, de minden bizonnyal magas szinteken is kell tartani hosszabb ideig, hiszen csak így lehet majd érdemi változást elérni az infláció kapcsán.

Látható tehát, hogy nem túl optimista a kilátásokat tekintve az EKB, magasabb fokozatba kapcsolhat az infláció gyors letörése érdekében. Ez az európai részvénypiacoknak nem túl kedvező szcenárió, illetve további erősödést hozhat az euró számára is. 

Bank of England: A brit jegybank is 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre tegnap, ezzel 3,5 százalékra ugrott az alapkamat mértéke. A brit infláció továbbra is rég nem látott szinteken tartózkodik, így a jegybank jelezte, hogy folytatják a kamatemeléseket a jövőben is, ha szükséges erőteljes lépéseket is hozhat. Érdekesség, hogy nem volt nagy egyetértés a jegybankárok között, hiszen a monetáris tanács két tagja is kamattartás mellett, míg egy valaki 75 bázispontos emelés mellett tette le a voksát.

Forint: Egyelőre a 403-404 forintos szinteken megtorpant az EURHUF árfolyama, így innen ismét emelkedésnek indult a devizapár. Tegnap részletesebben is írtunk a forint helyzetéről, az EU-s pénzekkel kapcsolatos megegyezés lendületet adott a hét elején a forintnak, azonban egyelőre kifogyni látszik ez a lendület. 

Amerikai gazdaság: Továbbra is feszített a munkaerőpiac az Egyesült Államokban, a múlt héten csak 211 ezer friss munkanélküliségi kérelmet nyújtottak be, alulmúlva a várt 232 ezres számot. A novemberi kiskereskedelmi forgalom csökkenést mutat októberhez képest, 0,2 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom a boltokban, de a feldolgozóiparban is lassulást láthatunk, itt is szintén 0,2 százalékos volt a csökkenés mértéke novemberben. Ma a feldolgozóipari, illetve a szolgáltatóipari PMI adatok megjelenése után kaphatunk tisztább képet az Egyesült Államok gazdasági helyzetéről. 

Adobe: Optimistább az Adobe vezetősége a következő időszakra vonatkozóan, mint ahogy arra az elemzők is előzetesen számítottak volna. Emellett a legutóbbi negyedév eredményei is jól sikerültek a cégnek, így közel 5 százalékot emelkedett a zárást követően a papír. 10 százalékos éves bevételnövekedést, illetve 3,6 dolláros EPS-t realizált a vállalat. A következő negyedévre 3,65-3,7 dolláros részvényenkénti nyereséget, illetve 4,6-4,64 milliárd dolláros bevételt vár a menedzsment. A teljes üzleti éves előrejelzésein nem változtatott a cég, így továbbra is 9 százalékos növekedést helyeztek kilátásba, habár ha a dollár folytatni tudná a gyengülő trendjét, az pozitív hatásokat jelenthetne a társaságnak. 

Netflix: Április óta nem zárt akkora mínuszban a Netflix részvénye, mint tegnap, több mint 8 százalékot esett az árfolyam. Ugyanis a gyenge piaci hangulat mellett rossz hírek érkeztek a streaming-szolgáltatóval kapcsolatban: a Digiday riportja szerint nem tudta az új, reklámokkal operáló előfizetői csomagja hozni a beígért nézettségi számokat a cég. Egyelőre még nem erősítette meg a híreket a Netflix, de az látszik, hogy a reklámozó cégek egyre kevesebbet költenek hirdetésekre, mint az a Roku harmadik negyedéves jelentéséből is kiderült.

Opus: Tegnap közzétette a negyedéves eredményeit az Opus, amely ugyan jelentősebb mértékű növekedést produkált bevétel, valamint EBITDA tekintetében, de adózott eredmény esetében nem látható javulás tavalyhoz képest. Ebben a magasabb adóterhek játszottak szerepet. Hasonló tendencia figyelhető meg, ha az első kilenc hónap teljesítményét vizsgáljuk. Idén eddig 352 milliárd forintos bevétel mellett 14 milliárdos adózott eredményt tud felmutatni a cég. A legnagyobb mértékű növekedést az energetikai, illetve mezőgazdasági szegmensében érte el a cég, míg turizmus kapcsán mérsékelt bővülés mutatkozik. Az inflációs hatások miatt jelentősen nőtt a vállalat működési költsége az idei évben, ugyan valamelyest átterhelné a vevőkre a növekvő terheket, de például a szabályozott ár környezetben ez akadályokba ütközhet.

Elemzés lezárása: 2022.12.16 08:35
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.