Piacok: A tegnapi szünnapot követően ma rövidített időre fognak kinyitni az amerikai tőzsdék, így magyar idő szerint már 7 órakor zárnak a piacok. A határidős indexek alapján kisebb pluszban indulhat a kereskedés Európában, és az amerikai határidős indexek is enyhe emelkedést mutatnak a reggeli órákban. Ugyanakkor az ázsiai piacokon a technológiai részvények gyengén teljesítettek. A dollár szintén tovább gyengült az elmúlt napokban a főbb devizákkal szemben, mivel a befektetők egyre inkább lassuló kamatemeléseket áraznak a Fed részéről. 

Magyar részvények: Továbbra is jól tartja magát az OTP, az elmúlt hetek szép erősödését követően is még 10700 forint felett jár az árfolyam, ugyanakkor a Mol sem szerepel rosszul. A BUX egyébként az előző időben zsinórban 7 erősödő hetet tudott felmutatni, így kérdéses hogy a mai kereskedésben végül sikerül e megtartani a héten látható eddigi pluszokat.

Forint:  Az Európai Parlament is megszavazta a határozatot, miszerint nem felel meg a magyar kormány által vállalt 17 lépés az EU-s támogatások teljes felszabadításához. Ezenkívül a Parlament azt javasolta, hogy az 5,8 milliárd eurós helyreállítási tervet se fogadja el a Tanács, amíg a kormány nem teljesíti a korábbi ígéreteit. Várhatóan az Európai Tanács csak a 7,5 milliárd eurós támogatás felfüggesztését hagyja jóvá, így a helyreállítási tervet elfogadhatja majd a Tanács. A forint az elmúlt napokban ismét gyengülésnek indult, hiszen előzetesen kisebb mértékű visszatartásra számíthattak a befektetők, így az EURHUF árfolyama tegnap már a 415 forintos szinteket is elérte. Emellett a dollár is tovább gyengült tegnap, így a régiós devizák közül a forint tudott érdemi gyengülést produkálni.

Német gazdaság: Kellemes meglepetést hozott a tegnap közzétett Ifo hangulatindex eredménye. Az index 86,3 pontra emelkedett az előző havi 84,5 pontos eredményt követően, ugyan ezzel továbbra is jelentősen elmarad a korábbi időszakban tapasztalt mértékektől, de így is pozitívum, hogy fordulat kezdhet kialakulni. A kilátásokat vizsgáló alindex 80 pontra emelkedett, míg a jelenlegi helyzetre vonatkozó index 93,1 pontra emelkedett. A német harmadik negyedéves GDP végül 0,4 százalékos növekedést produkált negyedéves alapon, a korábbi olvasatok 0,3 százalékos növekedést mutattak, így a végső adat a vártnál is kedvezőbb lett.

EKB: Tegnap tették közzé a legutóbbi EKB kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvet, ebben olvasható, hogy a jegybankárok továbbra is kitartanak a monetáris szigorítás mellett, valamint enyhe recesszió esetén is folytatnák a kamatemeléseket. Amennyiben a vártnál nagyobb gazdasági visszaesésnek lehetnénk tanúi az Eurózónában, akkor kénytelen lehet leállítani a szigorítást az EKB. Néhány döntéshozó csupán 50 bázispontos kamatemelést szorgalmazott a legutóbbi ülésen is, azonban végül a 75 bázispontos kamatemelés mellett döntött a jegybank. 

Kötvényhozamok: Továbbra sincsenek magas szinten a kötvényhozamok, ezek inkább a hosszú távú várakozások romlására utalnak. Az amerikai 10 éves hozam 3,7 százalékra mérséklődött, de a német is 2 hónapos mélypontnál jár. Látható, hogy a kamatemelési várakozások egyelőre még nem estek vissza, nyár elejére továbbra is 5 százalék körüli szintet vár a piac az amerikai hozamoktól, ami még 4-5 kamatemelést jelentene, legalábbis a korábbi 25 bázispontos mértékegységekben kifejezve.

Olaj: Nem igazán tudnak erőt mutatni az olajpiacok, így továbbra is a lokális mélypontok közelében járnak az olajárak. A piacok az Európai Unió döntésére várhatnak, hogy vajon bevezetnek-e végül olajsapkát az orosz olajra vonatkozóan. A WTI árfolyama 80 dollár alatt mozog így továbbra is, a Brent 85 dollár körül jár. A dollár gyengülése egyelőre jó hír lehet az olajszektor számára, azonban jelentősebb emelkedések egyelőre nem mutatkoznak, hiszen a kínai koronavírusos helyzet, vagy a recessziós félelmek továbbra is akadályokat képeznek az olajpiac előtt.

Apple: A kínai Foxconn gyárban továbbra is elégedetlenségüket fejezik ki a munkavállalók, így a munkabeszüntetések a nem megfelelő kondíciók miatt érzékenyen érintik az Apple-t is, hiszen az iPhone-ok nagyobb hányada itt készülne el. A Reuters információi szerint akár 30 százalékkal is visszavetheti ez az iPhone-ok gyártási ütemét, amely komoly kiesést jelenthet az amerikai cégnek így az ünnepi szezonhoz közeledve.

Elemzés lezárása: 2022.11.25 08:35
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.02.03 15:28
Amerikai munkaerőpiac, kötvényhozamok, devizák

Nem hozta a várakozást az Apple

Cinkotai Norbert | 2023.02.03 15:20
Nem örülnek a befektetők a jelentésnek

Pesszimistább jövőkép az Amazonnál

Mohácsi Mihály | 2023.02.03 15:10
Nem segítenek a magas költségek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.