Piacok: Nem zártak jó napot tegnap a tőzsdék világszerte, így a főbb indexek tovább estek mind Európában, mind a tengerentúlon. Ma a határidős indexek állása alapján iránykereséssel indíthatják a kereskedést az indexek, Európában minimális plusz látszódik, míg az amerikai határidős indexek nem mutatnak nagy elmozdulást. A további kamatemelések, illetve a növekedési kilátások romlása miatt folytatódik az esés a vezető indexekben. A Goldman Sachs a várható makrogazdasági kép miatt a korábbi 4300 pontos S&P 500-ra vonatkozó célszintjét 3600-ra csökkentette. A 3600 pontos szint az idei évben új mélypontot jelentene, tehát meglehetősen pesszimista előrejelzést jelent. 

A hazai BUX index emelkedni tudott ebben a gyengébb piaci környezetben is, azonban továbbra is a 40 ezer pontos szintek alatt tartózkodik a magyar index. A vezető részvények közül az OTP tudott erőt mutatni, így 3 százalékos emelkedésével mutatta az irányt, azonban a Mol nem követte a nagybank mozgását, így 1 százalékkal zárt alacsonyabban tegnap.

Kötvényhozamok: Nem látszik lassulás a kötvényhozamok emelkedésén, a magasabb várható kamatpálya további löketet adott az amerikai hozamoknak. Így a 10 éves kötvényhozam is egyre jobban megközelíti a 3,7 százalékos szintet, melyet utoljára 2011-ben tudott egy rövid időre átlépni. A hosszabb távú hozamok is tovább emelkedtek tegnap, de a rövidebb oldalú kötvények hozamai is emelkedést mutattak. 

MNB: Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelezte, hogy jövő év elején érkezhet el az infláció tetőzése, véleménye szerint jól működnek az MNB szigorítási lépései. Jövő héten további kamatemelés várható a jegybanktól, de jelezte Virág Barnabás, hogy hamarosan elkezdik vizsgálni a szigorítási ciklus lezárását. 2023-ban jelenhetnek a gazdaságot fékező tényezők, ez pedig az infláció alakulására is kihatással lehet.

Forint: Tegnap nem változtatott az irányadó kamat mértékén a jegybank, azonban Virág Barnabás jelezte, hogy jövő héten kamatemelés következhet, ez erősíthetné a forintot is. Egyelőre nem tud visszatérni a 400 forintos szintek alá az EURHUF árfolyama, így ma reggel is 405 forint felett mozog. Látható, hogy a dollár sem igazán mutatja gyengülés jeleit, így az EURUSD sem tud visszamozdulni igazán a paritást jelentő 1 dolláros szint fölé, ez pedig kedvezőtlen hír továbbra is a régiós devizáknak.

Bank of England: 50 bázispontos kamatemelést jelentett be tegnap a Bank of England, ezzel 14 éves csúcsra, 2,25 százalékra emelkedett az alapkamat mértéke. Nem volt teljes egyetértés a jegybankárok között a kamatemelést illetően, hiszen többen is 75 bázispontos kamatemelést szorgalmaztak. A brit jegybank célja továbbra is a rég nem látott szintekre ugró infláció gyors letörése, ehhez a kamatemelések nyújthatnak megfelelő segítséget.

Amerikai munkaerőpiac: 213 ezer új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be a múlt hét során az Egyesült Államokban, míg az elemzők előzetesen 217 ezres számot prognosztizáltak. Az előző adathoz képest így is növekedés látható, 5 ezerrel érkezett be több kérelem az elmúlt időszakban, mint az ezt megelőző héten. A folyamatos kérelmek számában csökkenést láthatunk, míg az elemzők enyhe növekedést jósoltak.

FedEx: Még múlt hét csütörtökön tett közzé egy előzetes jelentést a FedEx, ahol jelezték, hogy jelentősen elmaradtak a várt negyedéves eredményektől a gazdasági környezet változása következtében. Az elmúlt negyedév során végül 23 milliárd dollár feletti bevételt, illetve 3,44 dolláros EPS-t realizált a társaság. A következő negyedévre vonatkozólag 2,75-2,8 dolláros EPS-t, valamint 23,5-24 milliárd dolláros bevételt vár a menedzsment. A 2023-as üzleti évben a tervek szerint 2,2-2,7 milliárd dollárt spórolna meg a cég, különböző költségcsökkentést célzó lépéseknek hála. Tegnap ugyan valamelyest felülteljesítő volt a FedEx a piacon, azonban a múlt héten hatalmas esést szenvedett el, így 2020 júliusában látott szintekig esett vissza az árfolyam.

Costco: Hiába múlta felül a várakozásokat a negyedéves jelentés kapcsán a Costco, a gyenge piaci környezetben nem sikerült emelkedést produkálnia zárást követően a részvénynek. A növekedésben segített, hogy továbbra is nagy a kereslet a mindennapos fogyasztási termékek esetében. Azonban negatívum, hogy a költségek emelkedése miatt csökkentek a marzsok a Costconál is. Összességében 15 százalékos éves bevételnövekedést ért el a társaság, ezzel 72,1 milliárd dollárra emelkedett a negyedéves bevétele a cégnek, míg EPS soron 4,2 dollárt realizált.

Elemzés lezárása: 2022.09.23 08:40
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.