Piacok: Amerikában tegnap zárva tartottak a főbb tőzsdék, így nagy mozgásokra nem került sor Európában sem, ahol inkább vegyes volt a hangulat. Ma reggelre viszont javulás látható, a határidős indexek 0,5-0,6 százalékos pluszokat mutatnak, így a gyengébb előző hét után javulásra lehet kilátás, amiben a vártnál jóval erősebb kínai adatnak is szerepe lehet.

Kína: Jelentősen javult a hangulat Kínában, így a Caixin szolgáltatóipari PMI 54,5 pontra emelkedett a májusi 41,4 pontos eredményt követően. A gyors növekedést a koronavírus miatt alkalmazott korlátozások feloldásának köszönheti a kínai gazdaság, az elemzők 49,7 pontos adatra számítottak, így mindenképp pozitív a jelenlegi eredmény. A kompozit index kapcsán is hasonló ugrást vélhetünk felfedezni, a májusi 42,2 pontos adatot követően júniusban ismét 50 pont felett, egészen pontosan 55,3 ponton állt már az index. 

Kötvényhozamok: Egyelőre kisebb fordulatot mutatnak a főbb kötvényhozamok, a német 10 éves papír hozama 1,17 közeléből erősödni kezdett az előző hetek csökkenése után, és 1,35-ig jutott el ismét. A piacon főleg a recessziós félelmekkel volt magyarázható a hozamok csökkenése, így alapvetően inkább pozitívum lenne most egy javuló hozamkörnyezet, az inflációs kockázatok ellenére is.

Makroadatok: Ma már érkeznek adatok, melyekre a befektetők is figyelhetnek. A gyáripari megrendelések és a tartós fogyasztási cikkek rendelése lehet fókuszban az USA-ból, előbbi 0,5, utóbbi pedig 0,7 százalékkal növekedhetett májusban a várakozások szerint. Ezzel együtt a héten inkább a munkaerőpiaci adatok lehetnek fókuszban.

Nemesfémek: Technikailag fontos támaszt képezhet az 1800 dolláros szint az arany esetében, így jelenleg is innen próbálna új lendületet venni a nemesfém. Azonban a jelenlegi makrokörnyezetben vannak hátráltató tényezők, amelyek nem segítik az arany erősödését, így hiába mutat továbbra is emelkedő trendet az infláció globálisan, az amerikai jegybank a folyamatos kamatemelésekkel próbálja letörni a kialakult inflációt, ez pedig negatív hír az arany számára. A napi grafikonon közben technikailag egy halálkereszt is megjelent, így ez sem segíti az árfolyam emelkedési kísérletét. Hasonló mozgást figyelhetünk meg az ezüst piacán is, az árfolyam közel kétéves mélyponton tartózkodik jelenleg.

Forint: Tegnap tovább gyengült a forint, így ismét bőven 400 felett jár az EURHUF. Délután már a 402 forintos szintek fölé mozdult el az árfolyam, így az emelkedő trendcsatorna továbbra sem sérült, ezen belül tudja folytatni a mozgását az euró árfolyama. Az EURUSD közben stagnálást mutatott tegnap, így továbbra is inkább a kedvezőtlen piaci környezetnek köszönheti a gyengélkedést a magyar deviza.

Waberer’s: 24 százalékos pluszban, 2230 forinton zárt tegnap a részvény, miután fontos változásokról számolt be a vállalat. Ennek értelmében egyrészt a BDPST Equity adásvételi szerződést kötött a Waberer's-ben 21 százalékos tulajdonrészével bíró MHB Optimum megvásárlása céljából. Másrészt pedig a Waberer's nagytulajdonosai nyilvános vételi ajánlatot tettek a cég részvényeire, az ajánlati ár részvényenként 2335,8 forint. Bővebben erről ezekben a közleményekben lehet olvasni.

Légitársaságok: A tengerentúlon is hatalmas munkaerőhiánnyal küzdenek a légitársaságok, emellett a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően is az elmúlt időben a vártnál több járattörléssel szembesültek az utasok. A hétvégi ünnepek alatt is több 10 ezer járat késett, illetve több száz járatot voltak kénytelenek törölni a társaságok. Májusban az utasforgalom is visszaesett valamelyest az áprilisi adatokhoz képest, ez elsősorban a folyamatosan emelkedő költségeknek köszönhető, azonban így is a pandémia előtti szinteket közelíti már az utasforgalom az Egyesült Államokban. A hónap közepén kezdik meg a negyedéves jelentések közzétételét a nagy légitársaságok, így mindenképpen érdemes lesz figyelemmel követni, hogyan alakult az év második negyedéve a légiiparnak az Egyesült Államokban.

Elemzés lezárása: 2022.07.05 08:24
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.