Piacok: Pénteken ugyan mérsékelt esést mutatott be a magyar BUX index, így is Európa élmezőnyébe tartozott. A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek a hét utolsó kereskedési napján. Az amerikai piacok is gyengén indítottak pénteken, azonban a nap végére összeszedték magukat, így komoly erősödést produkáltak. A Nasdaq 3,1 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 2,4 százalékos pluszt könyvelhetett el. A részvénypiacokkal ellentétben az amerikai kötvényhozamok csökkenést produkáltak, így ismét 1,8 százalék alatt jár a 10 éves hozam.  A határidős indexek alapján pozitív nyitást várhatunk az európai piacokon.

Forint: Pénteken ismét gyengélkedett a forint, így az euró árfolyama emelkedésnek indult, de jelenleg 358 és 359 forint között megállt. Az USDHUF grafikonja is érdekesen néz ki, egyelőre az 50 napos mozgóátlagról visszapattant az árfolyam, így 321 forintot ér jelenleg egy dollár. Az MNB csütörtöki döntése válthat ki érdemi mozgást majd a forint kapcsán. 

Olaj: Nem enyhül a geopolitikai helyzet, és ez meglatszódik az olajpiacokon is. Sorra döntenek új lokális csúcsokat az olajárak. A Brent hordónkénti ára már több mint 91 dollár, míg a WTI sem tétlenkedik, már 88 dollár körül mozog az árfolyama. Januárban így már 17 százalékos emelkedésnél járnak az olajárak. 

Kriptodevizák: Egyelőre nem találják az irányt a kriptopiacok, a befektetőket továbbra is inkább kockázatkerülő magatartás jellemzi, és ennek elszenvedői többek között a kriptopénzek lehetnek. A Bitcoin jelenleg 37 ezer dollár alatt mozgolódik, míg az Ethereum a 2500-as szintről nem tud igazán elrugaszkodni. 

Légitársaságok: Érdemes figyelni ma is a légitársaságok részvényeit, miután ma reggel a RyanAir közzétette a negyedéves eredményeit. A nettó veszteség a konszenzusnál jóval nagyobb, 96 millió eurós lett, és a bevétel is csalódást okozott. Az éves prognózison a menedzsment nem változtatott, viszont az egy pozitív jelzés volt a befektetők felé, hogy a brit korlátozások lazítása után növekvő foglalási aktivitást tapasztaltak, és a közelgő német, osztrák és olasz lazítások után hasonló trendben lehet bizakodni. A menedzsment szerint azonban a keresletet továbbra is alacsony árazással lehet fenntartani, és a járatok telítettségére fókuszálnak.

Heti makroadatok: A hét talán legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése lehet. Ezenkívül érkeznek inflációs adatok Németországból, illetve több PMI-adat, illetve munkanélküliségi ráta eredmények is jönnek a világ több országából. Itthon továbbra is az MNB egyhetes betéti tenderrel kapcsolatos döntése lehet a legérdekesebb. Ma délelőtt 11-kor az Eurózóna negyedik negyedéves GDP-adata is fókuszba kerülhet a piacokon, a konszenzus 4 százalékos növekedést vár. Az érdekesebb heti makroadatok listája itt olvasható.

Heti gyorsjelentések: Folytatódik ezen a héten is a jelentési szezon, így több chipgyártó is elkezdi közzétenni a számait, mint például az AMD, az Infineon, vagy a Qualcomm. Ezenkívül jön meg ezen a héten a Meta, az Alphabet és az Amazon jelentése. Továbbá a játékgyártók, illetve a fontosabb autógyártók, mint a Ford vagy a General Motors is nyilvánosságra hozza a számait. Az érdekesebb heti jelentések listája itt olvasható.

4iG: A 4iG és a TeleGroup Ltd. valamint a TelegGroup Banja Luka múlt hét pénteken közös megszüntető megállapodást írt alá a TeleGroup korábbi 70 százalékos tulajdonrészének megvásárlására irányuló nem kötelező érvényű ajánlat után. A 4iG a tervezett akvizíció helyett stratégiai partnerségen keresztül terjeszkedne a balkáni régióban.

Elemzés lezárása: 2022.01.31 08:34
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.