Piacok: Tegnap szépen teljesítettek az európai tőzsdék, többségük pluszban tudta zárni a kereskedést. A magyar piacon is jó volt a hangulat, így a BUX 1,6 százalékos emelkedést könyvelhetett el, ez elsősorban az OTP kiemelkedő teljesítményének köszönhető, hiszen közel 3 százalékos emelkedést ért el a nap végére. Az amerikai piacok a tegnapi szünnapot követően ma már kinyitnak. Az ázsiai tőzsdéken esés látszik ma reggel, emellett a határidős indexek is negatív nyitást vetítenek előre, mind az amerikai, mind az európai piacokon. Emellett negatív jel lehet a részvénypiacokra nézve, hogy tovább emelkednek az amerikai kötvényhozamok, így a 10 éves kötvény hozama ma már 1,85 százalék felett is járt, míg a kétéves hozam is 1 százalék fölé emelkedett. Ma délután az amerikai piacon a Goldman Sachs és a Bank of New York Mellon jelentésére is érdemes figyelni.

Olaj: Tovább emelkednek az olajárak, így a Brent ma hét éve nem látott szinteken mozog, jelenleg már közelíti a 88 dolláros hordónkénti árat, míg a WTI árfolyama 85 dollár felett jár, nem sok hiányzik már itt sem a hétéves csúcs megdöntéséhez. Az áremelkedéshez a keresletoldali optimizmus mellett az is hozzájárul, hogy ismét növekszenek a közel-keleti geopolitikai feszültségek, tegnap az OPEC harmadik legnagyobb olajkitermelőjét, az Egyesült Arab Emírségeket érte dróntámadás a jemeni húszi harcosok részéről. Eközben az olajkészletek a járvány eleje óta nem látott alacsony szinteken vannak, és a kereslet emelkedésére és további kínálathiányra számít a piac. Emiatt a Goldman Sachs elemzője szerint az idei harmadik negyedévben már a 100 dollárt is elérheti a Brent árfolyama.

Autóipar: Az ACEA ma reggel közzétett adata szerint decemberben 22 százalékkal esett vissza az európai autópiac, míg 2021-et nézve másfél százalékos a visszaesés. Az év utolsó hónapjában 950 ezer új autót regisztráltak. A legnagyobb visszaesés a kontinens legnagyobb piacán, Németországban történt, 27 százalék volt a csökkenés. A nagy gyártók közül a Volkswagennél látható a legnagyobb, 30 százalékos visszaesés, emellett a Stellantis értékesítése 24, a BMW-é 22 százalékkal esett vissza. A Daimler 15 és a Renault 11 százalékos visszaesése már átlag feletti teljesítmény. A visszaesés fő oka a globális chiphiány volt, amelyben az elemzők az idei év második felében várnak javulást, emellett viszont a járványellenes korlátozások is negatív hatást gyakoroltak.

Légitársaságok: Az amerikai légitársaságok együttesen lépnek fel az AT&T és a Verizon által kialakított 5G-állomásokkal szemben. Úgy gondolják, hogy ez világválságot okozhat, hiszen ezek az állomások veszélyeztetik a repülés biztonságát, így késések, esetleg járattörlések fordulhatnak elő, amennyiben nem lép az amerikai kormány. Ez a kereskedelemre is kihatással lenne, így fontos lenne a vállalatok szerint, ha a fő csomópontokat mentesítenék az 5G-hálózat alól.

Moderna: A vállalat vezérigazgatója tegnap arról beszélt, hogy a társaság célja, hogy 2023-ra elkészüljenek egy vakcinával, ami hatásos a koronavírus, illetve az influenza ellen is. Emellett ezt a kombinált oltást évente egyszer kellene beadni. Továbbá negatív hír a koronavírus kapcsán, hogy egy izraeli kutatás alapján a negyedik oltást sem termel elég antitestet ahhoz, hogy megakadályozza az omikron terjedését.

Unilever: A vállalat fel szeretné vásárolni a GlaxoSmithKline fogyasztói egészségipari termékekkel foglalkozó szegmensét. Ehhez 50 milliárd fontot ajánlottak fel, azonban a Glaxo vezetősége elutasította, hiszen fundamentálisan többre tartják a vállalat ezen egységét. A hírt követően az Unilever árfolyama esésnek indult, míg a Glaxo árfolyama kilőtt, és napközben 5 százalékos plusznál is járt a részvény.

Autowallis: Közzétette tegnap az éves értékesítési adatait a társaság. 2021-ben ez alapján az értékesített gépjárművek száma megtriplázódott, és így meghaladta a 25 ezer darabot. Főleg a nagykereskedelmi üzletág pörgött fel, ahol több mint négyszereződés volt. Az új autók mellett a használtautó üzletág is növekedett, amelynél 34 százalékos volt a bővülés. Az autókölcsönzési szegmensben a bérleti napok száma már a járvány előtti szintet is meghaladta, a szervízórák száma pedig duplázódott. A növekedést az organikus fejlődés mellett az akvizíciók is segítették. Az árfolyam pozitívan reagált, 0,8 százalékkal került feljebb.

Alteo: Új ötéves stratégiai tervet közölt tegnap a vállalat. Utoljára 2019-ben tettek közzé stratégia célokat, melyek közül többet idő előtt teljesített a társaság, illetve jó úton halad, hogy a vártnál korábban elérje a céljait. A következő öt év során akár 35 milliárd forinttal nőhet az új beruházások, valamint a felvásárlások összege. 2026-ra a cég szeretné elérni a 11 milliárd forintos EBITDA-t, emellett az osztalék mértékét is növelheti a vállalat a következő időszakok során. Új cél a Alteo számára, hogy elérje az ESG minősítést, emellett a stratégiai irányok változatlanok maradtak. A vállalat stratégiájához készült prezentáció a BÉT honlapján elérhető. Az Alteo árfolyama tegnap 2,2 százalékot emelkedett.

Elemzés lezárása: 2022-01-18 08:34
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.