Piacok: Tegnap hatalmas esést produkált a magyar tőzsde, így a nap végére a BUX index mínusz 1,9 százalékkal került lejjebb. A lefordulasban jelentős szerepet játszott az OTP kivételesen rossz teljesítménye. A magyar bank papírjai 5,1 százalékos esést könyvelhettek el a kereskedés végére, így ismét 17 ezer forint alatt jár az árfolyam. A nap végére elromlott a hangulat a tengerentúlon is, így a legrosszabbul a Nasdaq teljesített, amelynek értéke 1,3 százalékkal csökkent. A határidős indexek alapján negatív nyitásra számíthatunk a piacokon.

Joe Biden amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy továbbra is bizalmat szavaz Jerome Powellnek, a Fed elnökének. Így további négy évre marad hivatalban az elnök, akit 2018-ban Donald Trump nevezett ki. A bejelentés szerint a másik elnök-jelölt Brainard végül a jegybank alelnöke lesz. 

Powell maradása a korábban előirányzott monetáris politikai lépésekben várhatóan nem jelent nagy változást, tehát a piac továbbra is a jövő év második felében kamatemelést, valamint az eszközvásárlási program kivezetését árazza. Tegnap tovább emelkedett az amerikai 10 éves kötvényhozam, ismét 1,6 százalék fölé, valamint ezzel együtt folytatódott a dollárerősödés. Az EURUSD novemberben az 1,16-os szintről 1,12 közelébe csökkent. Mindez például a feltörekvő piaci devizáknak sem kedvező, amely a forint árfolyamán is látszódik.  

Makroadatok: Fontos PMI-adatok érkeznek a mai napon, így reggel Németország, illetve az Eurózóna feldolgozóipari és a szolgáltatószektor PMI adatok tartogathatnak izgalmakat. Délután piacnyitást követően érkeznek az amerikai adatok is.

Forint: Tegnap új rekordot döntött az euró árfolyama, így 370 forint felett is járt a EURHUF. Miután Powell maradása biztossá vált, a dollár erősödésnek indult, így ez kihatással volt a forintra is, amely tovább gyengült a délután folyamán. Ma reggel is 370 forint felett tartózkodik az árfolyam, így nem sikerült erősödnie a forintnak.

Chipgyártók: Tegnap nagyon erősen kezdtek a chipgyártók részvényei, így az Nvidia, a Micron, illetve az AMD papírjai is szárnyalásnak indultak. Azonban estére elromlott a hangulat az amerikai piacokon, ezzel együtt a chipgyártók részvényesei között is elindult egy eladási hullám, így az Nvidia és az AMD mínuszban zárt végül, míg a Micron mérsékelt, 1 százalékos emelkedést ért el.

Zoom: Tegnap este a vállalat közzétette a harmadik negyedéves jelentését. 35 százalékos bővülést realizált bevételek terén a cég tavalyhoz képest, így idén az 1,1 milliárd dolláros bevétel mellett 1,11 dolláros EPS-t ért el. Mindkét mutatóban sikeresen felülmúlta az elemzők előzetes várakozásait a társaság. Több mint 2500 olyan ügyféllel rendelkezik a vállalat, amely több, mint 100 ezer dollárral járul hozzá a bevételek alakulásához. A következő negyedévre is pozitívak a kilátások, így az elemzői konszenzusnál nagyobb mértékű bevételnövekedésre számítanak a Zoom-nál. A piac zárását követően először emelkedésnek indult az árfolyam, majd lefordult és mínusz 6 százalékon áll ma reggelre, ebben közrejátszhatott az is, hogy egyre lassul a vállalat növekedési üteme. 

Elektromos járműipar: A Ford tegnap bejelentette, hogy elvetették az ötletet, miszerint a Riviannal közösen készítenének elektromos autót. Így mindkét vállalat inkább a saját projektjére fókuszál a jövőben, természetesen befektetőként továbbra is a Rivian mögött áll a Ford. Tegnap kiemelkedően teljesített a részvénypiacon a Ford, így 5 százalék feletti emelkedés tudhat maga mögött. A Rivian azonban 8 százalékkal visszaesett. A kínai gyártók közül az Xpeng 1 százalékot emelkedett, miután bemutattak egy új SUV-t amely a Tesla Model Y versenytársa lehet. A szektoron belül egyébként a Nio és a Li Auto is jelentősen emelkedett. Egyébként a Tesla is növekedni tudott, amelynél az amerikai infrastruktúra-fejlesztési csomag is javítja a hangulatot.

Moderna: A vakcinagyártó részvényei ralizásnak indultak tegnap, így több mint 7 százalékkal került feljebb az árfolyam tegnap estig. Miután az FDA engedélyt adott az ismétlő oltások beadására az amerikai felnőtt korú lakosság számára, a befektetők vásárlási kedve is megnőtt a vállalat részvényei iránt. A Moderna versenytársa, a Pfizer is enyhe emelkedéssel zárta a napot.

Opus: A társaság bejelentette, hogy a tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. elnyert egy közel 20 milliárd forintról szóló közbeszerzést. A közbeszerzési eljárást az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda írta ki “Iváncsai víziközmű infrastruktúrafejlesztések” néven.

Elemzés lezárása: 2021.11.23 08:27
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.