Piacok: Tegnap hatalmas esést produkált a magyar tőzsde, így a nap végére a BUX index mínusz 1,9 százalékkal került lejjebb. A lefordulasban jelentős szerepet játszott az OTP kivételesen rossz teljesítménye. A magyar bank papírjai 5,1 százalékos esést könyvelhettek el a kereskedés végére, így ismét 17 ezer forint alatt jár az árfolyam. A nap végére elromlott a hangulat a tengerentúlon is, így a legrosszabbul a Nasdaq teljesített, amelynek értéke 1,3 százalékkal csökkent. A határidős indexek alapján negatív nyitásra számíthatunk a piacokon.

Joe Biden amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy továbbra is bizalmat szavaz Jerome Powellnek, a Fed elnökének. Így további négy évre marad hivatalban az elnök, akit 2018-ban Donald Trump nevezett ki. A bejelentés szerint a másik elnök-jelölt Brainard végül a jegybank alelnöke lesz. 

Powell maradása a korábban előirányzott monetáris politikai lépésekben várhatóan nem jelent nagy változást, tehát a piac továbbra is a jövő év második felében kamatemelést, valamint az eszközvásárlási program kivezetését árazza. Tegnap tovább emelkedett az amerikai 10 éves kötvényhozam, ismét 1,6 százalék fölé, valamint ezzel együtt folytatódott a dollárerősödés. Az EURUSD novemberben az 1,16-os szintről 1,12 közelébe csökkent. Mindez például a feltörekvő piaci devizáknak sem kedvező, amely a forint árfolyamán is látszódik.  

Makroadatok: Fontos PMI-adatok érkeznek a mai napon, így reggel Németország, illetve az Eurózóna feldolgozóipari és a szolgáltatószektor PMI adatok tartogathatnak izgalmakat. Délután piacnyitást követően érkeznek az amerikai adatok is.

Forint: Tegnap új rekordot döntött az euró árfolyama, így 370 forint felett is járt a EURHUF. Miután Powell maradása biztossá vált, a dollár erősödésnek indult, így ez kihatással volt a forintra is, amely tovább gyengült a délután folyamán. Ma reggel is 370 forint felett tartózkodik az árfolyam, így nem sikerült erősödnie a forintnak.

Chipgyártók: Tegnap nagyon erősen kezdtek a chipgyártók részvényei, így az Nvidia, a Micron, illetve az AMD papírjai is szárnyalásnak indultak. Azonban estére elromlott a hangulat az amerikai piacokon, ezzel együtt a chipgyártók részvényesei között is elindult egy eladási hullám, így az Nvidia és az AMD mínuszban zárt végül, míg a Micron mérsékelt, 1 százalékos emelkedést ért el.

Zoom: Tegnap este a vállalat közzétette a harmadik negyedéves jelentését. 35 százalékos bővülést realizált bevételek terén a cég tavalyhoz képest, így idén az 1,1 milliárd dolláros bevétel mellett 1,11 dolláros EPS-t ért el. Mindkét mutatóban sikeresen felülmúlta az elemzők előzetes várakozásait a társaság. Több mint 2500 olyan ügyféllel rendelkezik a vállalat, amely több, mint 100 ezer dollárral járul hozzá a bevételek alakulásához. A következő negyedévre is pozitívak a kilátások, így az elemzői konszenzusnál nagyobb mértékű bevételnövekedésre számítanak a Zoom-nál. A piac zárását követően először emelkedésnek indult az árfolyam, majd lefordult és mínusz 6 százalékon áll ma reggelre, ebben közrejátszhatott az is, hogy egyre lassul a vállalat növekedési üteme. 

Elektromos járműipar: A Ford tegnap bejelentette, hogy elvetették az ötletet, miszerint a Riviannal közösen készítenének elektromos autót. Így mindkét vállalat inkább a saját projektjére fókuszál a jövőben, természetesen befektetőként továbbra is a Rivian mögött áll a Ford. Tegnap kiemelkedően teljesített a részvénypiacon a Ford, így 5 százalék feletti emelkedés tudhat maga mögött. A Rivian azonban 8 százalékkal visszaesett. A kínai gyártók közül az Xpeng 1 százalékot emelkedett, miután bemutattak egy új SUV-t amely a Tesla Model Y versenytársa lehet. A szektoron belül egyébként a Nio és a Li Auto is jelentősen emelkedett. Egyébként a Tesla is növekedni tudott, amelynél az amerikai infrastruktúra-fejlesztési csomag is javítja a hangulatot.

Moderna: A vakcinagyártó részvényei ralizásnak indultak tegnap, így több mint 7 százalékkal került feljebb az árfolyam tegnap estig. Miután az FDA engedélyt adott az ismétlő oltások beadására az amerikai felnőtt korú lakosság számára, a befektetők vásárlási kedve is megnőtt a vállalat részvényei iránt. A Moderna versenytársa, a Pfizer is enyhe emelkedéssel zárta a napot.

Opus: A társaság bejelentette, hogy a tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. elnyert egy közel 20 milliárd forintról szóló közbeszerzést. A közbeszerzési eljárást az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda írta ki “Iváncsai víziközmű infrastruktúrafejlesztések” néven.

Elemzés lezárása: 2021-11-23 08:27
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

4iG: Itt az újabb mérföldkő!

Grébel Szabolcs | 2021-12-01 15:23
Ugrásszerű növekedés jöhet a Digi felvásárlásával

NetApp: Felhőtlen a boldogság a jelentést követően

Varga Dániel | 2021-12-01 13:22
Jól teljesített a vállalat az elmúlt negyedévben

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-12-01 08:32
Fed, Makroadatok, Forint, Gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.