Piacok: Kitartott múlt hét végén is az áttörő piaci optimizmus a piacokon, Amerikában az S&P 500 index másfél százalékot emelkedett pénteken, míg a Dow Jones index több mint 2 százalékos pluszban zárta a napot, egy hónapos csúcsot állítva. Láthatóan az adósságplafon körüli vita lezárásra került, egy kétpárti döntéssel megszavazta a Képviselőház az adósságplafon emeléséről szóló törvénycsomagot, további nyugalmat hozva a piacokra. Európában is 1 százalék feletti emelkedést láthattunk több fontosabb tőzsdeindexeknél, ma viszont inkább vegyes értékek mutatkoznak a határidős indexeknél, így iránykereséssel indulhat a hét Európában.

Olaj: Júliustól újabb kitermelés csökkentést jelentett be Szaúd-Arábia, további 1 millió hordóval csökkentik a kitermelést. Oroszország azonban az eddigiekhez képest nem csökkentené tovább a kitermelést. A többi OPEC+ tagország emellett az év végéig továbbra is elkötelezett maradhat a jelenleg érvényben lévő kitermelési kvóták mellett. Az olajárak mérsékelten emelkedtek a bejelentésre, ma reggel a WTI kicsivel 73 dollár alatt mozog, valamint a Brent 77,1 dollár környékén. 

Forint: Nem tud egyelőre elszakadni az EURHUF a 370-371-es szintektől, láthatóan az irányadó kamat visszavágása nem hozott jelentősebb forintgyengülést, és a gázárak további esése is inkább jó hír lehet a hazai deviza szempontjából. Ma reggel éppen 370 forintnál jár a devizapár árfolyama, így kérdéses, hogy a hetet gyengüléssel vagy erősödéssel tudja-e indítani a forint.

Kína: Meglepetésre emelkedni tudott a kínai szolgáltatóipari PMI májusban, elemzők korábban visszaesést vártak, viszont az 57,1-es beszerzési menedzser index magasabb volt az előző havi adatnál. A karantén intézkedések feloldását követő gazdasági fellendülés elmaradt a várakozásoktól, így a mostani vártnál erősebb adat megnyugvást hozhat a régióban. Emellett a feldolgozóipari PMI is javulást mutatott már korábban, február óta először, ezzel már 50,9 volt a mutató értéke, bővülést indikálva.

USA bankok: A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai nagybankoknál tovább emelkedhet a tőkekövetelmény, akár 20 százalékkal is. Mindez főként a befektetési bankokat érintheti negatívan, ahol most alacsonyabbak a jutalékbevételek. Ugyanakkor a magasabb tőkekövetelmények növekedési szempontból negatívan érinthetik a szektort, de a szektor stabilitását nézve viszont fontos lépés lehet. 

OTP: 14900 forintra emelte a J.P. Morgan az OTP-re vonatkozó célárát, valamint a korábbi semleges ajánlását felülsúlyozásra módosította. A részvényre vonatkozó konszenzus 13000 forint, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest közel 20 százalékkal magasabb. Múlt héten ismét 11000 forint alá csökkent az OTP árfolyama, viszont pénteken már ismét megközelítette ezt a szintet a részvény, és 10970 forinton zárt. 

Heti makroadatok: Ez a hét valamelyest kevésbé lesz sűrű makroesemények tekintetében, de így is lesz mire figyelniük a piaci szereplőknek a héten. Ma délután az amerikai PMI adatok mozgathatják meg a piacokat, itt a szolgáltatóiparban kisebb mértékű javulást várnak elemzők. Szerdán a német és magyar ipari termelés adatokra figyelhetünk, de a hét fókuszpontjában a májusi hazai infláció lehet, itt 22,3 százalékos éves inflációt jelez előre az elemzői konszenzus. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon. Emellett csütörtökön a jelentések közül még a Wizz Air számait lehet érdemes figyelni, főleg a szezonálisan kedvező időszak közeledtével.

Elemzés lezárása: 2023.06.05 08:43
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.30 08:40
Amerikai gazdaság, Kína, infláció, kötvényhozamok

Indulásra kész a Wizz Air?

Varga Dániel | 2023.11.29 14:01
Izgalmasan fest a technikai kép

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.29 08:38
Dollár, nemesfémek, kriptodevizák, gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.