Piacok: Pozitív nyitást várhatunk a piacokon a határidős indexek jelenlegi állása alapján, így Európa-szerte jó hangulatban indulhat ez a hét, ez jó jel lehet a magyar piac számára is, ami pénteken végül a DAX indexhez hasonló emelkedést produkált. Az amerikai piacokon hatalmas elmozdulást nem tudtak produkálni az indexek, így továbbra is fontos szintek közelében keresik az irányt, a befektetők továbbra is feszülten figyelik a jegybank lépéseit, a gazdasági kilátások alakulását. Látható, hogy továbbra is az energiaszektor tud felülteljesítő lenni, azonban az elmúlt héten az egészségipar, valamint a nyersanyagszektor is pozitív hozamokat tudott produkálni. Tovább folytatódhat a befektetők részéről a “value” papírokba való átrendeződés, hiszen ezeket a részvényeket kevésbé érinti érzékenyen a kialakult makrokörnyezet.

Magyar gazdaság: Az előző havi javulást követően májusban ismét csökkent a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások indexe 5,5 ponttal, míg a fogyasztói várakozások indexe 9,5 ponttal csökkent. A kilátások romlásában jelentős szerepet játszik az orosz-ukrán háború, hiszen a tovább gyűrűző hatások negatív következményekkel járhatnak a magyar gazdaságra nézve, továbbá az inflációs félelmek továbbra is fennállnak. 

Forint: Nem tud elszakadni a 380 forintos szintektől az EURHUF árfolyama, így az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni a magyar deviza. Technikailag továbbra is az 50 napos mozgóátlag nyújthat támaszt az árfolyam számára, jelenleg ez 376 forint körül található. Jelentős szigorítási lépések ezen a héten sincsenek kilátásban az MNB részéről, korábban jelezték, hogy az agresszív kamatemelések időszaka elmúlt, így egy stabil, de lassabb ütemű kamatemelési pályát tűzött ki célul a jegybank.

Broadcom: Sajtóértesülések szerint a Broadcom a VMware nevű vállalat felvásárlásán gondolkodik. Ezzel a lépéssel tovább erősíteni a pozícióját a szoftver, illetve felhőszegmensben a cég. Konkrét ajánlatról egyelőre nem érkeztek a hírek, azonban a piaci kapitalizációja 40 milliárd dollár jelenleg a VMwarenek, így akár ennél magasabb összegű ajánlat is érkezhet a jövőben.  

Világgazdasági Fórum: Ezen a héten csütörtökig zajlik a svájci Davosban az idei Világgazdasági Fórum, ahol a szokás szerint több jelentős gazdasági és politikai vezető is beszédet mond. Többek között jelen lesz a német kancellár, az ukrán elnök és több jegybanki vezető is. A főbb témák között az ukrajnai háború, a klímaváltozás és a COVID is szerepelhet.

Heti makroadatok: Ma délelőtt érkeznek a német IFO indexek eredményei, míg a héten elsősorban a különböző PMI-adatokra figyelhetünk. Így Európa-szerte közzéteszik a PMI-adatokat, illetve az Egyesült Államokból is érkeznek eredmények. A tengerentúlról érdekes lehet még a pénteki PCE infláció eredménye is. Az oldalunkon összegyűjtöttük a fontosabb eseményeket a hétre vonatkozólag.

4iG: A vállalat bejelentette, hogy július 4-től kezdi meg az osztalékok kifizetését, utoljára június 23-án lehet kereskedni az osztalékokra jogosító papírokkal. Részvényenként 29 forintos osztalékot szavazott meg még korábban a Közgyűlés, ez a jelenlegi árfolyamon 3,7 százalékos hozamnak felel meg.

Elemzés lezárása: 2022-05-23 08:35
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.