Piacok: Az amerikai indexek mínuszban zárták a pénteki kereskedési napot, az S&P 500 0,9 százalékos esést mutatott be, amivel egyhavi mélypontot ért el az index, emellett az 50 napos mozgóátlag alatt zárt. A Nasdaq is 0,9 százalékot, míg a Dow Jones 0,5 százalékot csökkent. Az európai piacok vegyesen teljesítettek, a BUX mérsékelt emelkedést mutatott. A határidős piacok további esést vetítenek előre, egyelőre inkább negatív a hangulat a Fed kamatdöntése előtt. 

Makroadatok: A héten több fontos adat is érkezik a világból, többek között az MNB kamatdöntése holnap esedékes, amely az elmúlt napokban gyengülő forint irányát is meghatározhatja. Szerdán pedig a Fed kamatdöntése kerül majd fókuszba. Ezen felül PMI adatokat várhatunk az Egyesült Államokról, illetve Európára vonatkozólag is. Az MNB ma teszi közzé a második negyedéves fizetési mérleg alakulását és a külfölddel szembeni követelésekre vonatkozó adatokat is.

DAX index: Ez lesz az első kereskedési nap, amikor már 40 komponens szerepel a DAX indexben, ugyanis a korábbi bejelentésnek megfelelően 10 részvénnyel bővült a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező német cégeket tömörítő index. Ezzel párhuzamosan a közepes kapitalizációjú cégeket tartalmazó MDAX 60 komponensről 50-re csökkent. A DAX bővítéséről pénteki elemzésünkben részletesen is foglalkoztunk.

Volkswagen: Az utóbbi napokban a globális chiphiány elhúzódása és a lassulást mutató európai autópiaci adatok nem tettek jót az autószektornak. A Volkswagen részvénye is csökkent, pénteken pedig a kereskedési ötletünk stop-loss szintjét is elérte az árfolyam, amely így lezárult.

Német ingatlanszektor: A berlini önkormányzat összesen 15 ezer lakást vásárolna meg a Deutsche Wohnen-től és a Vonoviától. Ez összesen 2,46 milliárd eurós ügylet lehet. A németországi emelkedő lakhatási költségek a közelgő választások előtt kampánytémává váltak. Van olyan párt is amely, az albérletárak befagyasztása mellett kampányol, igaz ennek megvalósulására csekély az esély egyelőre.

Evergrande: Tovább folytatódik az Evergrande kálváriája, az éjszaka folyamán több, mint 14 százalékot esett az árfolyama. Még mindig sok  a bizonytalanság, hogy a kínai kormány beavatkozik-e, illetve ha igen, akkor milyen formában fog segítséget nyújtani. A vállalat már jelezte, hogy nem lesz képes fizetni az esedékes kamatokat, így a kormány pénteken nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe. A hongkongi index több, mint 3 százalékos mínuszban áll jelenleg.

Légitársaságok: Pénteken is folytatták a jó teljesítményt a légitársaságok részvényei. A jó hangulatot még a korábbi Ryanair előrejelzés-javulás, valamint a piaci konszolidáció szükségességéről szóló kommentek erősítették. Tegnap viszont új hír érkezett a Lufthansától, miszerint 2,14 milliárd eurós forrásbevonást terveznek új részvénykibocsátásból. Ez pedig higítaná a jelenlegi állományt, a piaci fogadtatása is kedvezőtlennek tűnik, nyitás előtt 4 százalékos mínuszba került az árfolyam. A bevont forrást a német kormányzati kölcsön részleges visszafizetésére fordítaná a cég. A kibocsátási árfolyam azonban nagyon alacsony, 3,58 euró, az kevesebb mint a fele a pénteki záróárnak.

Elemzés lezárása: 2021-09-20 08:35
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2021-10-22 15:11
Zoom, Continental, Beyond Meat

Intel: Újra zuhan a jelentés után

Grébel Szabolcs | 2021-10-22 14:51
Alacsony növekedés, magas költségek.

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-10-22 08:37
Intel, Snap, Renault, Olaj

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.