Olaj: 5 százalékos esést mutatnak ma reggel az olajárak, elsősorban Joe Biden amerikai elnök kijelentésének köszönhetően. Amennyiben tovább fokozódik a helyzet az olajpiacon, az Egyesült Államok akár 180 millió hordó olajat szabadíthat fel a stratégiai készletekből a következő időszakban, tervek szerint napi 1 millió hordó olajat jelentene ez. Ma bővebb tájékoztatást is adhat Biden a tervezett folyamatról, és az amerikai kormány más országokkal is koordinálna az együttes készlet-felszabadítás ügyében. 

Az OPEC+ is ma tartja az ülését, és bár nagy nyomás éri a szervezetet, hogy pörgesse fel a kitermelését, várhatóan a korábban tervezett ütem alapján növelik majd a kibocsátást. A szaúdiak szerint az orosz olaj korlátozottabb elérése ellenére sincs kínálathiány a piacon. Az orosz exportolaj egyébként jelenleg jelentős diszkonttal kapható a Brenthez képest, Oroszország Indiának értékesíthet nagyobb mennyiséget 35 dolláros diszkonttal egy friss bejelentés szerint. Az orosz Ural olaj relatív olcsósága egyébként többek között a Molnak is kedvező.

A tegnap közzétett EIA-adat alapján amúgy 3,4 millió hordóval csökkent múlt héten az amerikai olajkészlet-állomány, ez a kereslet erősségét mutatja, ugyanakkor a radikálisabb stratégiai készlet-felszabadításhoz is hozzájárulhat. A WTI árfolyama ismét megközelítette a 100 dolláros szintet, azonban egyelőre letörni nem tudta, a Brent jelenleg 107 dollár körül mozog.

Piacok: Mérsékelt elmozdulásokat mutatnak az európai határidős indexek, így a tegnapi esést követően ma iránykereséssel indulhat a kereskedés Európa-szerte. Továbbra is nagy bizonytalanság lengi körül az ukrán-orosz konfliktust, így a befektetők feszülten figyelhetik az oroszok következő lépéseit, továbbá a béketárgyalások is tovább folytatódhatnak. Tegnap nem teljesített jól a magyar piac sem, a nagypapírok közül az OTP 4,2 százalékot, a Richter pedig 2,4 százalékot esett a nap végére. A Mol felülteljesítő tudott maradni, így közel 2 százalékos emelkedést produkált tegnap. Nem volt jó a hangulat az amerikai piacokon sem, így végül mindhárom vezető index mínuszban zárta a napot, legnagyobb esést a techpapírokkkal felülsúlyozott Nasdaq szenvedte el.

Infláció: Rég nem látott szinteken az infláció Németországban, a márciusi éves fogyasztói árindex 7,3 százalékot mutatott, ez egyrészt bőven felülmúlta a 6,3 százalékos elemzői várakozásokat, másrészt utoljára több mint 40 éve tapasztalhatott ilyen mértékű áremelkedést a német lakosság. A háború okozta hatások alaposan hozzájárultak az elszálló inflációhoz, így elsősorban az energiaárak gyors ütemű emelkedése volt az elsődleges forrása a magas inflációnak. Németország mellett a spanyol infláció is elszállt, így ott 9,8 százalékos éves inflációt mértek márciusban. Szintén fontos, hogy az infláció nemcsak éves alapon, hanem havi alapon is jelentősebb emelkedést mutatott. Ezeknek az eredményeknek tükrében valószínűsíthető, hogy az Eurózóna inflációs adata is kellemetlen meglepetéseket fog tartalmazni. 

Forint: Egyelőre tartani tudja magát a forint, így a keddi erősödést követően inkább stagnálást mutatott az elmúlt két nap folyamán a magyar fizetőeszköz. Jelenleg 367 forint körül mozog az euró árfolyama, a ma esedékes egyhetes betéti tender meghirdetésére figyelhetnek a befektetők, kérdéses, hogy az erősödést követően is emelni fog-e az MNB az irányadó kamat mértéken.

Amerikai munkaerőpiac: Március során 455 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban az ADP felmérése szerint. Az elemzők előzetesen 450 ezer új munkahely létrejöttét jósolták, így a tegnapi eredmény felülmúlta a várakozásokat. Mérsékelt csökkenést mutat azonban az egy hónappal ezelőtti, 486 ezres értékhez képest. Ma érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek számáról szolgáló adat, az elmúlt időszakokban kellemes meglepetéseket okoztak az alacsony értékek, ezzel is jelezve az amerikai munkaerőpiac stabilitását.

Apple: A Bloomberg értesülései szerint az Apple egy saját fizetési rendszer kiépítésén dolgozik. Ezzel a lépéssel szeretnék csökkenteni a függésük a többi fizetési szolgáltatótól. A tervek szerint a vállalat a buy-now-pay-later rendszer létrehozásán is dolgozik, így a jövőben akár fontos szereplőjévé válhatna a pénzügyi szektornak. Több fizetési szolgáltató részvénye is esésnek indult a tegnapi híreket követően, az Apple mérsékelt csökkenést szenvedett el a tegnapi kereskedés során. Szintén érdekes hír az Apple részéről, hogy már kínai beszállítói forrásokat is megfontolnak a memóriacsipek esetében, ezzel mérsékelve az ellátási problémákat az iPhone-nál.

Elemzés lezárása: 2022.03.31 08:33
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.