Piacok: Tovább folytatódhat az emelkedés a tőzsdéken, legalábbis a határidős indexek ma reggel ismét pluszban állnak, így a pénteki mérsékelt eséseket gyorsan lerázhatják magukról a piacok. Múlt héten valamelyest mérsékelte a recessziós félelmeket az Egyesült Államokban az erős munkaerőpiaci jelentés, azonban ennek hatására szeptemberben a befektetők ismét egy 75 bázispontos emelést kezdtek el árazni, és ezzel ismét emelkedtek a kötvényhozamok is a rövid oldalon. A pénteki esés is nagyrészt a további szigorítás árazásának volt köszönhető, a teljesítményen viszont ma javíthatnak a piacok. Itthon a Telekom kedd esti, illetve az OTP csütörtök hajnali gyorsjelentése tartogathat izgalmakat. Míg a nemzetközi piacokon az amerikai inflációs adat, valamint továbbra is a gyorsjelentések befolyásolhatják az irányt. 

Tajvan: Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína Tajvan szigete körül, ezzel továbbra is nyomást gyakorol a térségre, miközben a korábbi információk alapján a hétvégén zárult volna a hadgyakorlat, amelyet Kína múlt héten Nancy Pelosi tajvani látogatása után kezdett meg. A Reuters értesülései alapján az újonnan bejelentett hadgyakorlat pontos helye és időtartama egyelőre nem tudható. 

Olaj: Továbbra is nagy a recessziótól való félelem, valamint Kína olajimport mennyisége is elmaradt júliusban a tavalyi szintektől, így tovább estek az elmúlt időben az olajárak. A magas üzemanyagárak miatt az Egyesült Államokban is visszaesés látható a keresletben, azonban így is a pandémia előtti szintek közelében jár az olajkereslet, azonban a szűkös kínálat továbbra is árfelhajtó hatást fejthet ki a piacokra. Jelenleg a WTI a 90 dolláros szint közelében mozog, míg a Brent valamivel efelett, 95-96 dollár között áll jelenleg.

Forint: Az elmúlt időben erősödés jeleit mutatta a forint, így már a 393 forintos szinteket próbálja meg letörni az EURHUF árfolyama. Ez a szint az elmúlt hetekben többször is megállította a forint erősödését, így az ezen való átjutást követően akár megnyílhatna az út a további forinterősödés előtt. A héten érkező magyar inflációs adatot érdemes lesz figyelni, hiszen a vártnál magasabb eredmény akár újabb nagyobb mértékű kamatemelésre ösztönözhetné az MNB-t.

Kriptodevizák: Láthatóan javult a hangulat a piacokon az elmúlt időben, így a kriptopiacok is próbálnak magukhoz térni. Látható azért, hogy a kockázatos eszközökbe való átárazódásról még nem beszélhetünk, de a Bitcoin ismét a 200 hetes mozgóátlaga felett tartózkodik. Ha sikerülne innen lendületet vennie, és újra emelkedésnek indulnia, akkor akár a 30 ezer dolláros szinteket vehetné célba. Technikailag az MACD is segítségére lehet, hiszen megjelent a vételi jelzés, amely segíthetné a befektetők döntését.

Amerikai gazdaság: A szenátus elfogadta Joe Biden törvénycsomagját, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a gyógyszerárak csökkentésére, illetve egyes adókra összpontosít. Igencsak szorosra sikeredett a szavazás, hiszen végül 51-50 arányban került elfogadásra a javaslat, így Kamala Harris alelnök szavazata bizonyult a döntőnek. Pénteken a Képviselőház szavazhat a törvényről. Ez a törvénycsomag újabb löketet adhat a zöldenergia terjedésének, így az elmúlt időben ez a szektor jelentősen felülteljesítővé vált a részvénypiacokon.

Berkshire: Az elmúlt időszakban jelentős bevásárlásba kezdett a részvénypiacokon a Berkshire, így a negyedév folyamán 3,8 milliárd dollár értékben vásárolt részvénycsomagokat a vállalat. Erős negyedévet zárt összességében ismét a társaság, hiszen 9,2 milliárd dolláros operatív profitot realizáltak, míg tavaly 6,7 milliárdot ért el a cég. Ugyan a piaci környezet változása miatt 53 milliárd dolláros veszteséget ért el a befektetési portfólióján a vállalat, Warren Buffett jelezte a befektetőinek, hogy hagyják figyelmen kívül a jelenlegi hullámzást, hiszen hosszabb távon kell figyelni a teljesítményt. Az elmúlt időben nagy ütemű felvásárlásba kezdett az Occidental Petroleum részvények kapcsán Warren Buffett cége, azonban egyelőre nincsenek hírek, hogy akvizíciót szeretnének végrehajtani.

Heti makroadatok: A hét legfontosabb eseménye az amerikai júliusi inflációs adat közzététele lehet, hiszen a befektetők az elmúlt időben lassabb kamatemeléseket árazhattak be, azonban a vártnál magasabb fogyasztói árindex negatív hatásokat válthat ki. Emellett a magyar inflációs adatra is érdemes lesz figyelni, az MNB 13-14 százalék körüli árindexet prognosztizál. Pénteken még az egyesült királyságbeli GDP-adat mozgathatja meg a piacokat. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon.

Heti gyorsjelentesek: Az S&P 500 komponenseinek nagyobb hányada már túl van a negyedéves jelentések közzétételén, azonban még erre a hétre is maradt egy-két izgalmas gyorsjelentés. Így ezen a héten figyelhetjük a Continental, a Siemens, illetve a Walt Disney jelentését is. A fontosabb jelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon.

Mol: Friss céláremelés érkezett az HSBC elemzőjétől a Mol kapcsán, így a korábbi 3900 forintos célárát 4200 forintra módosította. Továbbra is vételre ajánlja a részvényt az elemző. A konszenzusos célár jelenleg 3500 forint felett jár már, amely 20 százalék feletti növekedési potenciált jelent a mostani árfolyamhoz képest.

OTP: 9250 forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó célárát az Autonomous Research, amely további vágást jelent a 9521 forintos előző célárhoz képest, az ajánlás pedig továbbra is alulsúlyozás maradt. 

Richter: 11700 forintra emelte a Jefferies a Richterre vonatkozó célárát a korábbi 9800 forinthoz képest. Az új célár közel 40 százalékkal magasabb, mint a pénteki záróárfolyam.

Elemzés lezárása: 2022.08.08 08:36
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.