Richter: Nem okozott csalódást a cég a harmadik negyedévben sem, a bevételek még a második negyedéves számokat is meghaladták, a profit pedig jelentősen javult a korábbi időszakokhoz képest. Bár a marzsok kapcsán születtek negatívumok, a bővülés így is igen jelentős volt a főbb sorokon, a fundamentumok így továbbra is erősnek tűnnek a cégnél. A jelentésről részletesebben is írtunk.

Tesla: Elon Musk Twitteren szavaztatta meg követőit, hogy eladjon-e 10 százaléknyi Tesla részesedést, amelyből adót fizessen. A szavazás a Demokrata Párt szupergazdagokat érintő adóterveire volt egy válasz. A többség az eladás mellett voksolt, erre a Tesla-vezér azóta nem reagált, de előtte jelezte, hogy köti őt az eredmény. A Wedbush elemzője szerint egyébként az eladás sem mozgatná meg szignifikánsan a részvény árfolyamát.

Piacok: Pénteken alulteljesítő volt a BUX index, így 1,5 százalékos mínuszban zárta a kereskedést. Elsősorban az OTP és a MOL rossz teljesítményének köszönheti az esést az index. Ezzel szemben a tengerentúlon ismét remek napot zártak a fontosabb indexek. Az S&P 500 zsinórban hetedik nap zárt pluszban, míg a Dow Jones új történelmi csúcson zárt pénteken. Az ázsiai piacok egyelőre vegyesen teljesítenek, emellett az európai indexek is mínuszban indíthatják a napot.

A hétvégén az Egyesült Államokban is átálltak téli időszámításra, ennek köszönhetően magyar idő szerint ismét 15:30-tól nyitnak az amerikai piacok.

Kína: Lassult a kínai export növekedési üteme októberben. A hétvégén közzétett adatok alapján a kivitel 27,1 százalékkal nőtt a legutóbbi hónapban éves alapon. Az elemzők előzetesen 24,5 százalékos növekedésre számítottak a szeptemberi 28,1 százalékos emelkedést követően. Az import 20,6 százalékkal nőtt a tavalyi időszakhoz képest, ez bőven elmaradt az elemzői várakozásoktól. Az ipari szektorban problémákat okoztak az elmúlt időszakban fellépő magas nyersanyagárak, az energiaellátási problémák, illetve az ellátási láncokban felmerülő problémák is.

Makroadatok: A héten a világ különböző pontjairól érkeznek majd inflációs adatok, többek között holnap Magyarországon is közzéteszik az októberi fogyasztói árindex adatát. Emellett érkeznek a ZEW index adatok Németországból és az Eurózónából. A tengerentúlon az inflációs adatok mellett a heti friss segélykérelmek száma okozhat izgalmakat, illetve a hét végén jön a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe is.

Henkel: Ma reggel közzétette a harmadik negyedéves számait a Henkel. Összesen 5,09 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el, ez 1,9 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, illetve az elemzői várakozásokat is felülmúlta ezen a téren a társaság. A vállalat vezetősége további növekedést vár az idei évre, összességében 6 és 8 százalékos bevételnövekedést prognosztizálnak, emellettek 13,5 és 14,5 százalék közötti Ebit marzzsal számolnak. 

Vakcinagyártók: Miután a Pfizer bejelentette, hogy a klinikai teszteken jól szerepelt a szájon át bevehető COVID-19 elleni készítményük az árfolyam 11 százalékos emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést. Erre a hírre azonban a többi vakcinagyartó negatívan reagált, és csökkenésnek indultak az árfolyamok. A Moderna közel 17 százalékot esett, a Novavax 11 százalékot.

Berkshire Hathaway: Szombaton tette közzé negyedéves jelentését Warren Buffett befektetési társasága. A vállalat készpénzállománya rekord magasra, 149 milliárd dollárra ugrott, a sztárbefektető a jelenlegi helyzetben még kivárhat, jobb beszállási pontokat keresve. A negyedév során részvényvisszavásárlásra 7,6 milliárd dollárt fordítottak. Továbbra is az Apple teszi ki a portfóliójuk legnagyobb részét, a részesedés értéke szeptember végén 121 milliárd dollárt ért.

Waberer’s: Éves alapon 7,9 százalékkal nőtt a vállalat árbevétele, azonban a 147,8 millió eurós bevétel 1,4 százalékos csökkenést jelez az előző negyedévhez képest. Ez a csökkenés elsősorban szezonális okokkal magyarázható. Az EBITDA 32 százalékos emelkedés mellett 18,5 millió euróra nőtt tavalyhoz képest, emellett az EBITDA marzs mutatóban is javulást ért el a vállalat. A tavalyi időszakban még veszteséget könyvelhetett el a társaság, míg az idei harmadik negyedévben már 3,3 millió eurós adózott nyereséget tett közzé a vállalat. Továbbá a vállalat nettó adósság állománya is tovább csökkent az elmúlt negyedév során. Idén a vállalat részvényeinek árfolyama is jól teljesít, összességében 49,4 százalékos emelkedésnél jár az idei évben.

Gyorsjelentések: A héten is érkeznek még fontosabb gyorsjelentések, azonban már nem akkora mennyiségben, mint ahogy az az elmúlt hetekben volt tapasztalható. Ma este a PayPal jelentésére lesz érdemes figyelni.

Olaj: Múlt hét során kisebb korrekció játszódott le a Brent árfolyamán, így a 84 dolláros hordónkénti árról visszaesett 80 dollárra az árfolyam. Azonban pénteken ismét emelkedésnek indult az árfolyam, valamint ez az emelkedés a mai nap is kitart, így jelenleg 1,45 százalékos pluszban áll a Brent árfolyama és ismét közelíti a 84 dolláros hordónként árat. A WTI grafikonján is hasonló mozgást láthatunk, jelenleg 82 dollár környékén áll az árfolyam.

EURHUF: Erősödni tudott a forint az euróval szemben pénteken a régiós devizákkal együtt. A múlt héten a vártnál nagyobb kamatemelések történtek a régióban, a cseh jegybank 125, míg a lengyel jegybank 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot. Ez hatással volt a forintra is, amely ugyan mérsékeltebben erősödött a régiós devizákhoz képest, de a 359-es szint alatt zárta az elmúlt hetet, és a ma reggeli órákban is e szint alatt tartózkodik.

Elemzés lezárása: 2021-11-08 08:31
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.